EXCLUSIV. Cât costă primii castraveți din acest an la Matca

La Matca, o importantă zonă legumicolă a țării, primii castraveți din recolta acestui an au apărut în urmă cu vreo două săptămâni. Deși prețul este aproape similar cu cel de anul trecut, vorbim de 10 – 11 lei pe kilogram în piața locală, profitul se anunță mai mic, deoarece s-au mărit costurile. Producătorii speră, însă, ca măcar să se mențină mai mult și nu doar o săptămână cum s-a întâmplat în alți ani, dacă vor să se aleagă și ei cu ceva.

“Recoltatul a început de vreo două săpămâni. La noi, prima dată se fac castraveții, pe care îi vindem în piața locală, unde vin comercianți din tară și din afară. Este un pic mai bine față de anul trecut ca preț, dar având în vedere scumpirile și inputurile  nu-i deloc mai bine, sperăm, însă, să țină mai mult prețul“, a declarat pentru Puterea Florin Ciocan, un producător local.

La Matca, castravetele este principala cultură pentru legumicultori și cea care le aduce în principal și cei mai mulți bani, cu observația că totul depinde, însă, de evoluția vremii. Acum, de exemplu, în solarii se mai se află salată și ceapă verde, iar peste veo lună urmează să apară tomatele, afirmă Ciocan

Fiind început de sezon, la acest moment, oferta de castraveți este destul de mică la Matca, mai ales că provine doar de la legumicultorii care și-au permis să încălzească solariile cu lemne și rumeguș, la costuri destul de mari, oricum, după cum ne-a precizat și Valentina Pohrib, un alt producător din localitate.

Vorbim de 2-3 saci în general în cazul fiecărui producător. Pe de altă parte, dacă afară se face cald și producția va crește semnificativ, ceea ce va duce la prăbușirea prețului, așa cum s-a întâmplat în alți ani.

„Costurile sunt foarte mari, castraveții au fost semănați în jur de 20 ianuarie, pe 1-2 februarie au fost repicați și pe 15 februarie s-a început plantarea. Eu am mai întârziat câteva zile, pentru că am sperat că se face mai cald. Cam în 2-3 săptămâni, probabil, va crește și oferta, depinde de temperatura de afară. Dacă este cald, castraveții cresc repede. Oricum, până în Paște o să iasă pe piață și recolta de la producătorii care nu au dat căldură deloc, iar după aceea, prețul o să scadă”, ne-a declarat producătoarea din Matca.

Anul trecut, de exemplu, deoarece a fost mai cald, prețul de 10 lei/kg a ținut puțin, adică vreo săptămână, după care a tot coborât până la 2-3 lei /kg. Producătorii speră, însă, ca în 2022 să aibă parte de ceva mai mult noroc.

Matca reprezintă unul dintre cele mai mari bazine legumicole din țară, cu peste 4000 de producători care dețin în jur de 1.000 hectare de solarii.

Citește și EXCLUSIV. Roșia de Izbiceni nu se vinde nici cu un 1 leu/kg. De ce au rămas fără clienți producătorii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...