EXCLUSIV. Câți cozonaci vor să vândă brutarii de Paște. Nu este criză de drojdie de bere

Brutarii din România se așteaptă, în acest an, să vândă undeva la 7 milioane de cozonaci de Paște, un nivel similar celui de anul trecut. Prețurile, în schimb, vor fi mai mari cu peste 30%, raportat la acum un an. Cerere ceva mai ridicată este așteptată la drojdia de bere, însă, în niciun caz nu se pune problema unei crize, așa cum s-a întâmplat la momentul izbucnirii pandemiei de COVID-19.

Aurel Popescu, președintele  Patronatul Român din Industria de Morărit Panificaţie şi Produse Făinoase Rompan, a declarat pentru Puterea că morarii speră ca vânzările să se ridice măcar la nivelul obișnuit pentru această perioadă, însă, depinde foarte mult de puterea de cumpărare a populației, în contextul scumpirilor generale.

Președintele Rompan dă asigurări că există stocuri suficiente de grâu pe piața locală și nu vom asista la o penurie de alimente. Nu exclude totuși creșteri de prețuri în viitor.

Este drojdie suficientă

Dacă în urmă cu doi ani, în contextul pandemiei de COVID-19, drojdia ajunsese un produs de lux în magazine, acum se pare că situația este ținută sub control și nu sunt probleme de aprovizionare, după cum susțin retailerii. Același lucru precizează și producătorii de drojdie de bere, care recunosc că solicitările sunt deja mai mari față de o perioadă normală.

Aurel Popescu afirmă că nici procesatorii din industria de morărit și panificație nu au probleme de apovizionare, mai ales că avem în țară doi mari producători de drojdie de bere, care acoperă undeva la 90% din necesarul intern.

Președintele Rompan mai declară că nu știe să existe vreun producător român de pâine care să fi fost afectat din cauza războiului din Ucraina, în sensul că ar fi rămas fără drojdie de bere adusă de la ucraineni. Admite, însă, că este foarte posibil ca în zona Moldovei să fi fost ceva producători locali care să fi apelat la importuri.

În piață, au circulat, însă, zvonuri cum că un mare producător din România și-ar fi întrerupt recent producția pentru o zi, deoarece nu a avut drojdie de bere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...