EXCLUSIV. Câți urși au fost împușcați în acest an

Nu este zi ori săptămână să nu aflăm că urșii au atacat gospădăriile oamenilor, luându-le oile, caprele  sau porcii, și chiar atacându-i pe localnici, dar din statisticile Ministerului Mediului condus de udemeristul Barna Tanczos realitatea este cu totul alta.

Șase urși în șase luni

PUTEREA a solicitat ministrului UDMR al Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, să precizeze ”care este numărul total al ordinelor de derogare pentru împușcarea unui exemplar de urs emise în perioada 01.01.2022-01.08.2022” și ”Ce sumă totală s-a achitat de către MMAP pentru despăgubirile rezultate ca urmare a pagubelor produse de către exemplarele de urs în perioada 01.02.2022-01.08.2022?”.

Solicitarea a venit ca urmare a incidentelor numeroase provocate de urși dar și a faptul că numărul acestora a crescut extraordinar de mult. Răspunsul Ministerului Mediului este unul incredibil și lasă loc la o mulțime de speculații. ”Numărul total al ordinelor de ministru, emise în vederea recoltării unor exemplare de urs brun, la nivelul anului 2022, facem precizarea că acestea au fost în număr de șase”, a precizat Ministerul Mediului.

Dintre șase urși împușcați, trei au fost din județul Harghita, doi din Sibiu și unul din Mureș. Practic, în șase luni e zile au fost împușcați doar șase urși, adică câte unul în fiecare lună. Totodată, ministerul condus de Barna Tanczos ne-a mai comunicat că decursul lunii august 2022 mai sunt emise trei odine de derogare pentru împușcarea unui urs.

Asta, înseamnă, teoretic, că numărul urșilor împușcați în acest an este de nouă! Dacă ținem cont că, potrivit informațiilor primite de la asociațiile de vânătoare, excedentul de urși la nivelul României este undeva în jur de 6.000 de execplare, reiese că numărul celor împușcați este nesemnificativ.

Despăgubiri de 580.000 de euro pentru pagubele produse de urși

În schimb, valoarea despăgubirilor rezultate ca urmare a pagubelor produse de urși și achitate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a fost în perioada mai sus menționată de 2.839.848,45 de lei, adică circa 580.000 de euro.

Acești bani au fost plătiți pentru pagubele produse de către urși în 21 de județe, cele mai multe despăgubiri fiind în județul Harghita-54, Mureș-44, Brașov și Covasna-28 și Sibiu-24. Totodată, ministrul Barna Tanczos a mai comunicat către PUTEREA că ”Direcția Biodiversitate, din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, a aprobat plata pentru un număr de 906 cereri de despăgubire, în perioada 01.02.2022-01.08.2022”.

Însă, ceea ce nu a precizat Ministerul Mediului este faptul că plata despăgubirilor este extrem de greoaie, fapt pentru care multe autorități locale n-au mai făcut asemenea solicitări.

2 COMENTARII

  1. Se taie pădurile în draci și voi vă mirați încă că urșii atacă gospodăriile oamenilor. Voi sunteți sănătoși la cap…? Luați o dronă și mergeți să vedeți crestele golașe ale munților, creste ce odată erau acoperite cu păduri dese. Culegem tot ce este de cules din păduri -mure-zmeura-afine-fragi, mâncarea ce era cândva pusă în saivanele special amenajate de către angajații AJVPS au dispărut. Cu ce vreți să supraviețuiască, cu coaja de la copac?! Le distrugem habitatul și încă ne mirăm că urșii sunt agresivi. S-au înmulțit urșii? Relocații în alte locuri, nu îi omorâți, pentru că aceiași scânteie și dorință de a trăi există atât în noi, cât și în ei. Vor să trăiască. Opriți defrișările pădurilor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...