EXCLUSIV Ce se întâmplă cu copiii abandonați după ce fac 18 ani? Ajung adulți sănătoși sau viitori infractori?

Publicat: 05 ian. 2022, 08:00, de Otilia Caloian, în SOCIAL , ? cititori
EXCLUSIV Ce se întâmplă cu copiii abandonați după ce fac 18 ani? Ajung adulți sănătoși sau viitori infractori?
Sursa foto: Pixabay.com

Foarte mulți dintre copiii abandonați ajung pe drumuri, pentru că România nu are un sistem bine pus la punct de tranziție a copilului de la centrul de plasament la viața de adult.

România avea, la 30 iunie 2021, în sistemul de protecție socială, 47.029 copii, dintre care 17.549 de copii se aflau în grija asistenților maternali, 10.669 copii în centrele rezidențiale publice și 2.835 în centrele rezidențiale private, potrivit datelor oficiale ale Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copil și Adopții (ANDCPA). Ce se întâmplă însă cu acești copii după de împlinesc vârsta de 18 ani și sunt nevoiți să iasă din sistemul de protecție și asistență socială?

Am cunoscut-o pe Alina. Are 22 de ani. Avea trei ani când părinții, dependenți de alcool, au abandonat-o într-un centru de plasament. A crescut la centru alături de alți peste 50 de copii. A fost un copil retras și cuminte. La vârsta adolescenței, însă, a devenit foarte agresivă, a început să umble cu băieți mult mai mari decât ea, să fugă din centru și să meargă la furat, să se drogheze și să consume și ea, la fel ca părinții ei, foarte mult alcool. Când a împlinit 18 ani a făcut cerere că vrea să iasă de sub tutela Statului, pentru că nu mai vrea să stea la centrul de plasament. A primit, din partea Statului, alocația strânsă într-un cont încă de la vârsta când a fost introdusă în sistemul de protecție, precum și o sumă de bani, de aproximativ 2.000 de lei. În total, Alina a primit peste 20.000 de lei. Banii ar fi trebuit să-i folosească pentru a-și închiria o casă și să se poată întreține câteva luni, până când se va descurca singură cu un salariu, în cazul în care s-ar fi angajat.

Alin nu s-a angajat. A cheltuit toți banii primiți, împreună cu iubitul ei de 30 de ani, în nici două luni. Au mâncat, au băut, s-au drogat și și-au cumpărat haine. După două luni nu mai avea nici un leu. Iubitul a părăsit-o, iar Alina a rămas iar singură și abandonată. A început să se prostitueze ca să facă rost de un ban, să mai mănânce o mâncare caldă din când în când. A ieșit și la cerșit. Acum doarme pe unde apucă și e foarte bună prietenă cu o gașcă de “aurolaci”, alături de care speră să treacă iarna cu bine, încălzindu-se pe lângă conductele cu apă caldă.

Ca Alina sunt mii de alți tineri, care nu primesc din partea Statului o educație prea bună, iar după ce pleacă din centrul de plasament, rămân, la propriu, pe străzi, înfundă pușcăriile sau casele de toleranță.

Copii abandonați, actualii studenți sau intelectuali ?

Există și cazuri cu final mai frumos. Dar acestea sunt foarte rare. Am stat de vorbă cu Mariana. Provine dintr-o familie cu zece copii. Când avea 11 luni, părinții au abndonat-o în fața Poliției. Nu a știut niciodată ce înseamnă o casă și o familie. Fetița a crescut și a devenit foarte pasionată de sport. La un moment dat, în jurul vârstei de 15 ani a devenit și ea agresivă. Bătea ce prindea, fie băieți, fie fete. Directoarea centrului de plasament și psihologii de acolo au luptat, însă, ca Mariana să nu cadă în patima agresivității. Au înscris-o la diverse sporturi de contact, unde să-și lase acolo furia, au stat sute de ore de vorbă cu ea, au sfătuit-o să nu abandoneze școala. La 20 de ani a terminat liceul. Acum este studentă anul I la Asistență Socială. Visează să lucreze tot în sistemul de protecție al copilului și că creeze programe pentru adolescenți.

Pentru că este studentă, Mariana încă locuiește într-o casă de tip familial, alături de alți 11 copii abandonați. Va sta în această casă până când va termina facultatea și se va angaja și va putea să-și ia singură viața în piept.

Ajutor pentru copiii abandonați până la vârsta de 26 de ani

Din păcate, Mariana este un caz izolat. Nu mulți copii au șansa Marianei. Sunt, însă, și locuri, în România, unde lucrurile stau bine. De exemplu, în Sectorul 3 din București. Aici, absolut toți copiii abandonați mai pot sta într-o casă de tip familial sau într-un apartament încă doi ani, în cazul în care nu merg la facultate, după împlinirea vârstei de 18 ani. “După ce trec cei doi ani, noi, Direcția pentru Asistența Socială și Protecția Copilului a Sectorului 3 (DASPC 3), le mai plătim chiria încă doi ani, la absolut otți copiii. Între timp îi ajutăm să meargă la muncă. Noi începem să pregătim copiii încă de la 14-15 ani pentru viața de adult. Îi includem în proiecte și programe de învățare pentru viață independentă. Copiii învață cum să-și drămuiască banii, cum să gătească singuri, cum să se descurce pe cont propriu”, a declarat, pentru ziarul Puterea, Mihaela Ungureanu, director general la DGASPC Sector 3. Oficialul a mărturisit că, într-adevăr, mai sunt și cazuri de copii care pur și simplu nu mai acceptă ajutorul, însă acestea sunt etxrem de rare. “La noi, 90% dintre cei care ies din sistem rămân în continuare în apartamentele pentru tineri până la doi ani sau până la vârsta de 26 de ani. Apoi le găsim locuință cu chirie și le mai plătim chiria încă doi ani. Absolut toți lucrează și își strâng banii. Noi plătim chiria, iar ei ăși plătesc utilitățile și hrana. De regulă stau câte doi-trei, ca să le fie mai ușor”, a completat Mihaela Ungureanu.

Statul nu are suficiente programe de pregătire a copiilor abandonați pentru viața reală

Oficialul DGASPC a recunoscut, însă, că “serviciile de tranziție a copilului din sistemul de protecție la viața de adult nu sunt suficient de dezvoltate”. “Copilul are nevoie de sprijin să poată facă pașii corecți și sănătoși în viața de adult”, afirmă Mihaela Ungureanu.

Câți bani primește un copil la ieșire din centrul de plasament

La ieșirea din sistemul de protecție, fiecare tânăr primește, din partea statului, suma de 2.300 de lei. “La această sumă se mai adaugă și alocația copilului. Din ziua când intră în sistemul de protecție, până când iese, toate alocațiile lunare ale copilului sunt colectate într-un cont personal de care nu se atinge nimeni”, a explicat directorul general al DGSAPC Sector 3.

Alocaţia are caracter universal şi este acordată copiilor în vârstă de până la 18 ani, precum şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, până la terminarea acestora.Guvernul a aprobat, recent, majorarea alocațiilor copiilor și a pensiilor începând cu 1 ianuarie 2022.

Otilia Caloian și-a început cariera jurnalistică la începutul anilor 2.000. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Facultatea de Finanțe-Bănci. Este specializată în jurnalismul economic și de ... vezi toate articolele