EXCLUSIV. Claudiu Năsui continuă să saboteze turismul românesc, dar și programul de guvernare al lui Cîțu

Ministrul USR al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui, demonstrează de la zi la zi că este preocupat să distrugă, pas cu pas, turismul românesc. Iar ultimul pas făcut la sfârșitul săptămânii evidențiază tot mai clar acest aspect.

Deviza lui Năsui: Carul înaintea boilor

MinisterulEconomiei, Antreprenoriatului și Turismului condus de Claudiu Năsuia trimis spre avizare  la Consiliul Economic şi Social (CES) Proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului privind modificarea Ordonanței nr.58/1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România și a altor acte normative (vezi documentul în facsimil).

Practic, „Se abrogă prevederile din Ordonanța nr. 58/1998 privind atașații în turism introduse prin Ordonanța nr. 15/2017, numărul de 40 de posturi destinate pentru atașații de turism urmând a se redistribui în cadrul structurilor constituite la nivelul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului”.

Astfel, Claudiu Năsui vrea să desfințeze rețeaua de birouri internaționale de turism, deja desființată de fostul ministru PSD al Turismului Mircea Dobre, unde urmau să își desfășoare activitatea 40 de atașați de turism. Numai că Năsui a trimis proiectul spre avizare la CES, înainte de a fi pus în dezbatere publică, ceea ce este ilegal. Adică a pus carul înaintea boilor. La scurt timp, și-a dat seama de prostia făcută și a pus proiectul în dezbatere publică pe site-ul ministerului.

Năsui: „Salariile și pensiile atașaților de turism, o povară asupra bugetului de stat”

Însă, argumentele privind desființarea posturilor pentru atașații de turism menționate în Nota de fundamentare (vezi documentul în facsimil) sunt de a dreptul aberante și penibile, și care nu justifică urgența emiterii ordonanței.  

Apreciem că politica de promovare a turismului pe piețele țintă și emergente externe poate fi realizată prin reprezentanții Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din cadrul rețelei externe de comerț. …Totodată, în vreme ce reforma privind promovarea turismului prin Planul Național de Redresare și Reziliență va fi finanțată prin fonduri europene, rețeaua de atașați în turism ar fi finanțată în întregime din bugetul de stat. În acest sens, este notabil faptul că drepturile salariale ale atașaților în turism sunt asimilate cu cele ale consilierilor diplomatici, inclusiv în ceea ce privește regimul special al pensiilor de serviciu acordate acestei categorii, astfel încât povara asupra bugetului de stat este mult mai mare față de echivalentul posturilor de consilieri în cadrul aparatului propriu al ministerului„, se menționează în nota de fundamentare a ordonanței promovate de Claudiu Năsui.

Ca atare, acesta propune ca „numărul de 40 de posturi destinate pentru atașații de turism urmând a se redistribui în cadrul structurilor constituite la nivelul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului„.

Dar, justificarea privind impactul bugetar al desființării celor 40 de posturi de atașați de turism este penibilă. „La nivelul maxim de salarizare existent pentru funcțiile similare în cadrul ministerului, impactul bugetar pentru implementarea și salarizarea tuturor celor 40 de posturi ar fi fost de aproximativ 850.000 lei/lună„.

Adică, prin achitarea unui salariu lunar de 21.250 de lei (cc.4.300 de euro) pentru un atașat de turism, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și Guvernul României fac o mare economie la bugetul de stat prin economisirea anuală a 10.200.000 de lei, ceea ce ar reprezenta circa 2.000.000 de euro. Incredibil, dar adevărat!

Programul de guvernare PNL-USR-UDMR călcat în picioare după rețeta PSD

Dar, prin promovarea acestei ordonanțe, ministrul Claudiu Năsui anulează ceea ce a susținut atât el, cât și premierul Florin Cîțu și cele trei partide aflate în coaliție în programul de guvernare.

PNL, USR și UDMR și-au asumat foarte clar în programul de guvernare „Reînființarea rețelei de birouri internaționale de turism și redefinirea atribuțiilor acestora pentru o creștere a eficienței activității„.

Acum prin desființarea celor 40 de posturi de atașați de turism, se pune cruce reînființării birourilor de promovare turistică a României în străinătate, ceea ce înseamnă că useristul Claudiu Năsui continuă opera pesedistului trecut la Pro România, Mircea Dobre.

Dedicația lui Năsui pentru „abonament” la bani publici

În realitate, prin promovarea acestei ordonanțe, Claudiu Năsui urmărește desființarea promovării turistice interne și externe a României prin birouri de promovare și atașați de turism și aducerea unor firme de casă care să se „aboneze” direct la fondurile pentru promovarea turistică a țării noastre.

Așadar, ordonanța promovată ilegal de Năsui la CES este doar o dedicație pentru „băieții” deștepți care vor să controleze banii de promovare printr-un OMD central.

7 COMENTARII

  1. Fiecare ambasada a Ro in alte tari are un atasst economic si unul cultural care pot sa se ocupe de turism. La noi aceste birouri de turism in strainatate au fost niste locuri pentru rudele directe ale polticienilor si guvernantilor. Franta are un Oficiu national de turism si altele regionale care se ocupa de promovare si nu toaca banii cu asemenea birouri ca in Ro.

    • Dl patriot!!! Pe functia respectiva sunt angajati profesionisti care stiu sa promoveze tara noastra. Nu sunt rudele nimanui. Romania a avut parte de cei mai buni atasati de turism pana a desfintat birourile. Romania a primit in 2019 aprox 3 milioane de turisti straini, ceea ce aduce un aport extraordinar tarii. Romania ca produs turistic este foarte greu de vandut, cine lucreaza in turism stie si de ce. Mentionez ca sunt tour-operator si sunt total in dezacord cu declaratiile ministrului. Pe oamenii acestia i-as plati si cu 10.000 de euro/lunar, avand in vedere ca toti banii strainilor intra in economia nationala. Noi exportam servicii.

  2. In era internetului, strainii nu cred ca mai au nevoie de atasati! ce sa faca un ‘atasat’, sa minta?
    mie mi-e scarba in mod special de usr, dar asta e o masura utila. motivele nu mai conteaza.
    orice om poate accesa un site de turism, fara sa mai fie nevoie de … atasati!!! pe vremea cand nu exista atata informare, da, erau utili…

  3. Birourile de turism ale Ro in strainatate nu au fost capabile sa aduca cat mai multi turisti straini. Datele statistice ne arata ca plecarile romanilor in strainatate sunt mai mari ca sosirile de turisti straini. Cu acesti bani pentru birouri se poate plati promovarea pe site uri specializate in turism, dar avem nevoie de .mai mare calitate a serviciilor si infrastructura rutiera di feroviara. Ca au existat si persoane angajate fara relatii sunt exceptii ca si cei care au facut ceva cu adevarat. Lucrez in turism si stiu ce afirm, bani tocati in era digitala..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...
Sursa foto: Facebook Manuela Hărăbor

Cum a descoperit Manuela Hărăbor că are un copil cu autism

Frumoasa actriță Manuela Hărăbor are un băiat de 32 de ani, cu autism. Artista povestește cum a descoperit că Andrei, fiul ei, are autism...