EXCLUSIV: Coaliția pentru Dezvoltarea României, unicul partener de dialog social acceptat de Cristian Ghinea în PNRR

Publicat: 13 sept. 2021, 10:50, de Ion Teleanu, în News , ? cititori
EXCLUSIV: Coaliția pentru Dezvoltarea României, unicul partener de dialog social acceptat de Cristian Ghinea în PNRR
Cristian Ghinea

Până să demisioneze din funcția de ministru USR al Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea a anunțat că a finalizat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), dar nu a precizat nimic de ce s-a întârziat transmiterea acestui proiect vital pentru România și nici despre aberațiile și dedicațiile trimise către Comisia Europeană. 

PNRR, „Fata Morgana” plimbată de Iohannis la Bruxelles

Fostul ministru Cristian Ghinea susținea până să demisioneze s-a concentrat, împreună cu oficiali din MIPE şi din diverse ministere, pe finalizarea documentelor legale ale PNRR, având în vedere că nerespectarea calendarului agreat cu UE pentru transmiterea planului ar fi blocat aprobarea în luna septembrie a PNRR de Comisia Europeană.

Numai că acest PNRR de pe urma căruia România speră să obțină vreo 29 de miliarde de euro are o mulțime de precizări care ridică mari semne de întrebare și lasă loc la o mulțime speculații. Dar, până la aprobarea de către Comisia Europeană, PNRR rămâne o „Fata Morgana” curtată de actualii guvernanți și plimbată pe la Bruxelles chiar și de președintele Klaus Iohannis.

„Dialogul structurat dintre Primul Ministru, miniștri și mediul de afaceri reprezentat de Coaliția pentru Dezvoltarea României”

Una dintre cele mai surprinzătoare menționări incluse în PNRR este cea de la capitolul 2.V.3 „Reforma sectorului public, creșterea eficienței justiției și întărirea capacității partenerilor sociali” care vizează implicarea actorilor relevanți în PNRR.

Pentru simplificarea procedurilor în domeniul gestionării fondurilor europene, managerii autorităților implicate în procesul de coordonare și management a fondurilor europene, personalul acestora precum și solicitanții și beneficiarii de fonduri europene, după caz, vor fi implicați în evaluarea sarcinilor administrative și identificarea măsurilor de simplificare administrativă. Vor fi efectuate consultări periodice cu toți cei implicați, iar rezultatele acestora vor oferi feedback în implementarea planului de acțiune„, se menționează în PNRR. Mai mult, „În ceea ce privește întărirea capacității partenerilor sociali, aceștia vor fi implicați în mod direct, fiind vizați de intervențiile propuse”. Numai că nu sunt menționați cine sunt partenerii sociali și care vor fi intervențiile vizate.

Dar, în schimb, Cristian Ghinea a făcut o menționarea în PNRR care aruncă în aer mediul de afaceri românesc dar mai ales pe partenerii sociali.

Un mecanism cu relevanță asupra calității reglementărilor vizând mediul de afaceri, utilizat în ultimii ani a fost dialogul structurat dintre Primul Ministru, miniștri și mediul de afaceri reprezentat de Coaliția pentru Dezvoltarea României ce reunește asociații ale mediului de afaceri ce reprezintă circa 70% din PIB-ul creat privat în România”, a subliniat Ghinea în planul trimis la Bruxelles.

Practic, fostul ministru Cristian Ghinea spune, negru pe alb, dialogul cu mediul de afaceri s-a făcut numai cu cei din Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR).

Doar CDR este partenerul de dialog social

Dar ce este CDR? Este un ONG, adică „o iniţiativă privată, apolitică, alcătuită din cele mai reprezentative organizații ale mediului de afaceri din România” și Camere de Comerț, care a semnat un Memorandum de Colaborare cu Guvernul României.

Acum, CDR are un Comitet de coordonare format din reprezentanții următoarelor entități: Camera de Comerț Americană în România, Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private mici şi mijlocii din România, Confederanţia Patronală Concordia, Consiliul Investitorilor Străini, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România, Camera de Comerţ şi Industrie Română-Germană și Romanian Business Leaders.

În prima jumătate a acestui an, coordonarea CDR a fost asigurată de controversatul Dragoș Anastasiu, apropiatul lui Nicu Gheară, iar acum de către Adela Jensen, membru al Consiliului de Administrație al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIFER).

Astfel, Cristian Ghinea recunoaște prin această menționare din PNRR că a exclus de la dialogul social pe toți actorii importanți de piața românească, adică patronatele, asociațiile profesionale și patronale, sindicatele și chiar Consiliul Economic și Social (CES). De ce? Că așa a vrut Cristian Ghinea că deh eram la putere și facem ce vrem! Și s-a văzut ce șmecheri am fost: România fiind printre puținele state din UE care nu are încă aprobat un PNRR.

Franța deja a primit 50 de miliarde de euro din PNRR

O dovadă a incompetenței și prostiei celor de la noi care au fost implicați direct în elaborarea PNRR, adică miniștrii Marcel Boloș și Cristian Ghinea, dar și premierii Ludovic Orban și Florin Cîțu, este cazul Franței.

Săptămâna trecută, Franța a primit jumătate din suma alocată de Comisia Europeană, adică 50 de miliarde de euro, dintre care 20 de miliarde vor fi direcționați pentru trecerea pe energie verde, mai exact pe producerea de hidrogen.