Exclusiv. Dorul de a pleca în lume: Cum și unde vom călători anul acesta?

Oamenii sunt dornici să plece în vacanțe, în această perioadă cu multe restricții și incertitudini. Reprezentanții agențiilor de turism spun că da, vom călători anul acesta. În ce condiții?

După cum au constatat reprezentanții agențiilor de turism românești, s-a schimbat comportamentul turistului în ceea ce privește vacanțele, iar acum rezervă cât mai aproape de data de plecare, pentru a nu risca anulări sau apariția de noi restricții.

De fapt, care ar fi „potretul robot” al călătorului român din acest an? Daniela Shah, cofondator Eturia, este de părere că turistul român al anului 2021 este dornic să călătorească! Iar această tendință se menține încă de la finalul lui 2020, când turiștii români au redescoperit confortul și siguranța charterelor spre destinațiile exotice. Unele dintre agenții chiar au depășit nivelul cererilor din anii anteriori pandemiei pentru această perioadă a anului, având multe pachete sold out.

”Prea mulți au fost nevoiți să-și amâne vacanțele planificate în 2020 și au optat pentru călătorii scurte cât mai aproape de casă. Iar acum se pare că dorul de a pleca în lume, după un an atât de greu, e foarte intens. În plus, observăm că turiștii sunt mai liniștiți și mai încrezători când vine vorba de a rezerva o vacanță – acest lucru se reflectă în cererile crescute și știm că e și urmarea flexibilității, care a devenit cuvântul de ordine pentru toate agențiile de turism”, este de părere Daniela Shah.

Itinerare presărate cu experiențe

Aflăm că Eturia va menține în portofoliul său destinațiile exotice de plajă, de tip charter, care au cucerit românii în ultimele luni: Maldive, Republica Dominicană și Zanzibar. „Cât de curând, așteptăm ca Seychelles si Thailanda să ridice restricțiile de carantină și să putem călători acolo doar în baza unui test PCR negativ.

Pentru a veni în continuare în întâmpinarea curiozității și dorinței de nou ale turiștilor, din luna martie le oferim pachete de vacanță de tip charter spre Kenya. Aici, dincolo de sejururile la plajă, pot alege pachete ce includ safari printre lei, elefanti, zebre și gazele în renumitele rezervații naturale din estul țării”.

Daniela Shah crede că în curând vor câștiga teren și itinerarele inedite, presărate cu experiențe autentice în Sri Lanka, Ecuador, Namibia, Uzbekistan și Costa Rica – țări în care se poate călători doar în baza unui test PCR negativ. Mai mult, vrem să dezvoltăm vacanțele într-o destinație cu potențial: Emiratele Arabe Unite, dar dincolo de Dubai, în Ras Al Khaimah, Sharjah, sau Abu Dhabi.

Însă totul depinde nu doar ce își dorește agenția sau clienții ei, ci de cum evoluează situația pandemică la nivel global pentru că siguranța va rămâne pe primul loc.

Ce se întâmplă cu turiștii la destinație având în vedere că pandemia continuă?

Turiștii trebuie să știe că atât în aeroporturi, cât și în avioane, se respectă toate protocoalele internaționale de protecție împotriva COVID-19, acestea fiind oricum mult mai puțin aglomerate decât în trecut, după cum evidențiază Daniela Shah.

Apoi, toți partenerii locali cu care colaborează, agenții de turism sau hoteluri, au luat măsuri de siguranță multiple pentru buna desfășurare a vacanțelor și acest lucru se verifică de ambele părți, constant. Pachetele agenției includ asigurare medicală și storno, cu acoperire în cazul infectării cu SARS-CoV-2, atât înainte de plecare (dacă de exemplu testul PCR iese pozitiv), cât și pe tot parcursul vacanței.

Să ne păstrăm spiritul liber

 „O să călătorim în 2021 cu siguranță, oamenii sunt dornici să plece în vacanțe după această perioadă cu multe restricții și incertitudini. Am început să simțim asta deja în rândul clienților noștri care abia așteaptă să se deschidă cât mai multe țări”, e de părere Oana Pricop, Managing Partner Free Spirit Travel

În acest moment agenția are clienți în Republica Dominicană, Egipt, Zanzibar și Maldive. Așteptăm cu nerăbdare, atât noi cât cât si turiștii, deschiderea țărilor din Asia și mai ales a țărilor din Europa, pentru a ne rezerva atât de mult așteptatele vacanțe de vară. O sa călătorim cu teste PCR, cu dovada vaccinării în cazul celor care au reușit sa-si facă vaccinul, cu declarații de sănătate, dar o să călătorim”, adaugă Oana Pricop.

Ea subliniază că e important ca în următoarea perioadă oamenii să fie foarte bine informați și să păstreze în permanență legătura cu consultanții de turism, care se străduiesc să fie updatați la zi, sau mai bine spus la oră.

Oana Pricop mai consideră că întreaga industrie încearcă să găsească soluții cât mai flexibile și adaptate condițiilor existente. De exemplu companiile aeriene o să emită curând bilete de avion flexibile cu posibilitatea modificării datelor de călătorie și chiar a destinației în cazul în care, din diferite motive, nu mai poți călători. Hotelurile au luat toate măsurile de siguranță și distanțare, iar companiile de asigurări ajută cu asigurări storno, care sunt recomandate în primul rând pentru siguranța și liniștea călătorilor.

„Avem toți nevoie de vacanțe, acum poate mai mult ca oricând. E important să călătorim responsabil, să fim foarte bine informați, dar în același timp să ne păstrăm și bucuria de a descoperi locuri noi și de a ne păstra liber spiritul.”

Surpriza anului

Anul 2021 nu va mai fi despre vacanțe de tip early booking, va fi mai degrabă un an pentru călătorii de tip last minute, fiindcă această pandemie ne-a făcut nerăbdători, dar în același timp și chibzuiți când vine vorba de investițiile noastre. De această părere e Gabi Manadache, Managing Partner Travel Time.

„Ne așteptăm ca în acest an, românii să continue să călătorească în România, mai mult decât au făcut-o în alți ani înainte de pandemie, dar vor fugi cu mașina și în țări apropiate: Bulgaria, Turcia, Grecia. Nu credem că vacanțele de tip city break își vor reveni mai devreme de 2024, când sperăm că ne vom reveni la dinamica anului 2019,  un an foarte bun în materie de vacanțe. Surpriza anului va rămâne vacanța de tip charter în destinații exotice, de aceea cred că tot mai mulți români vor ajunge în astfel de locuri, altădată aproape imposibil de accesat, de tipul Maldive, Kenya, Zanzibar, Mauritius, Republica Dominicană”, mai spune Gabi Mandache.

La unison, reprezentanții agențiilor de turism consideră că 2020 a fost un an atipic, în care flexibilitatea și adaptabilitatea au fost cuvintele de ordine în fiecare clipă.

Spre 2021 privesc cu toții încrezători, pentru că îl consideră anul reinventării, cu toate obstacolele pe care ni le pregătește!

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Iranul a lansat un atac cu drone asupra Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a anunțat, sâmbătă seara, că Iranul a lansat un atac cu drone împotriva țării sale. Potrivit declarațiilor israeliene, Iranul...

Vin luni grele pentru companiile din România! Falimentul bate puternic la...

Perspectivele economice destul de tulburi la nivel european, confirmate deja în Marea Britanie și Germania, au ridicat nivelul de alertă și în economia românească....