EXCLUSIV. Finul lui Ciucă, impus la conducerea Institutului Cantacuzino, obligat de Curtea de Apel București să se cerceteze și să se sancționeze singur

Publicat: 14 feb. 2022, 08:20, de Puterea.ro, în News , ? cititori
EXCLUSIV. Finul lui Ciucă, impus la conducerea Institutului Cantacuzino, obligat de Curtea de Apel București să se cerceteze și să se sancționeze singur

Directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino, generalul de brigadă Florin Oancea, finul premierului Nicolae Ciucă, a considerat că legea accesului la informații de interes public se aplică după cum are el chef, fapt pentru care Tribunalul București și, ulterior, Curtea de Apel București, l-a sancționat într-un mod incredibil și unic în Armata Română.

Scandalul uriaș al dezinfectărilor ilegale de la Craiova

În perioada stării de urgență de anul trecut, mai exact în perioada 31.03.2020—03.04.2020, autoritățile locale din Craiova au dezinfectat peste 400 de scări de bloc din municipiu folosind produsul biocid denumit Aldezin, care, atenție, nu era autorizat pentru dezinfectarea de spații utilizate de populație, ci doar ca produs veterinar și echipamente tehnologice. 

Imediat după această dezinfectare, președintele unei asociații de proprietari din Craiova, Petre Becheru, a sesizat Direcția de Sănătate Publică Dolj care a dispus oprirea folosirii produsului Aldezin pentru dezinfecția spațiilor utilizate de populație și totodată a amendat dezinfectatorii cu motivația „că produsul nu este utilizat corespunzător și că, la acea dată, produsul Aldezin nu era autorizat pentru dezinfectarea de spații utilizate de populație, ci doar ca produs veterinar și echipamente tehnologice”.

A ieșit un scandal uriaș la Craiova după decizia Direcției de Sănătate Publică Dolj, iar cea mai vehementă contestară a fost Lia Olguța Vasilescu, la acea dată deputat PSD de Dolj, care ulterior a ajuns primar al Craiovei.

Generalul Florin Oancea și alba-neagra cu informațiile de interes public

Numai că în plin scandal, craioveanul Petre Becheru constată că produsul Aldezin fusese autorizat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino chiar în aceeași zi când se depusese cererea de autorizare, 21.04.2020, adică la circa 20 de zile de când acest fusese utilizat pentru dezinfectarea a peste 400 de scări de bloc din Craiova.

Ca urmare a acestei situații, Petre Becheru, cere, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino mai multe informații despre avizarea produsului Aldezin și despre produsul în sine. Dar, directorul Institutului Cantacuzino, generalul de brigadă Florin Oancea, nimeni altul decât  finul fostului ministru al Apărării Naționale, în prezent premierul României, Nicolae Ciucă, îi dă un răspuns la mișto lui Petre Becheru, că vezi Doamne, informațiile solicitate de acesta nu fac obiectul informațiilor de interes public și aceste date pot fi luate de la producător.

Acesta revine cu o nouă solicitare, dar generalul Oancea și un consilier juridic al institutului răspund partial la ceea ce se solicitase președintele asociației de proprietari. Însă, în răspuns, directorul Institului Cantacuzino precizează că „Aldezinul nu poate fi folosit în spații care sunt prost ventilate (cum este casa scării)”, că „nu a fost testat pe Sars-CoV-2” și „trebuie utilizat numai de persoane autorizate”.

Craioveanul Petre Becheru constată, din nou, că directorul Institutului Cantacuzino a refuzat să furnizeze anumite informații de interes public privind produsul Aldezin și modul cum a fost avizat de institut.

Finul lui Ciucă făcut KO de Tribunalul București

Ca urmare acestei situații, Petre Becheru deschide acțiune în instanță împotriva Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino, iar sentința Tribunalului București din 27 mai 2021 îi dă dreptate parțial craioveanului, dar, în același timp, îl face de râsul curcilor pe finul lui Ciucă. 

„Obligă pârâtul Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino să comunice reclamantului informaţiile solicitate prin punctele 3.2, 3.3, şi 3.5 ale cererii înregistrate sub nr. P.1786/27.04.2020, în termen de 15 zile de la rămânerea definitivă a hotărârii. Obligă pârâtul Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino să procedeze la soluţionarea reclamaţiei administrative nr. E2955/15.05.2020 în ceea ce priveşte aspectele invocate de reclamant referitor la cercetarea administrativă şi la sancţionarea disciplinară, în conformitate cu dispoziţiile art. 35 alin. 1 şi 2 lit. e din Normele de aplicare ale Legii nr. 544/2001, respectiv prin soluţionarea acesteia de Comisia de analiză privind încălcarea dreptului de acces la informaţiile de interes public constituită la nivelul pârâtului”, se menționează  în Hotărârea Tribunalului București din 27 mai 2021.

”Nucleara” Curții de Apel București

Ulterior, comandantul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino, Florin Oancea contestă decizia Tribunalului București. Și, pe 10 februarie 2022, Curtea de Apel București ”respinge recursul ca nefondat” al institutului condus de finul lui Ciucă și dispune punerea în aplicare a Hotărârii Tribunalului București din 27 mai 2021 (vezi documentul în facsmil).

Adică, să dispună cercetarea sa disciplinară și totodată sancționarea sa, dar, în același timp să pună la dispoziția craioveanului Petre Becheru toate informațiile solicitate.

Cine conduce de fapt Institutul Cantacuzino?

„Practic, Tribunalul București și, ulterior, Curtea de Apel București a constatat nu numai că Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” mi-a încălcat un drept prevăzut de Constituția României — dreptul de acces la informațiile de interes public — obligându-l să-mi comunice documentele din care rezultă nocivitatea dezinfectantului Aldezin aplicat nelegal și criminal de Primăria Craiovei prin scările din Craiova, ci a dispus și ca Institutul Cantacuzino să cerceteze disciplinar pe semnatarii refuzului de comunicare: anume pe conducătorul Institutului și pe consilierul juridic. Cu alte cuvinte, comandantul Institutului, domnul general de brigadă dr. Florin Oancea, trebuie să constituie la nivelul institutului o comisie, formată din subordonați ai dânsului, care să îl cerceteze disciplinar chiar pe domnul general pentru refuzul de comunicare a informațiilor solicitate. Totodată, studiind sentința Tribunalului București confirmată de Curtea de Apel București și răspunsurile date de Institutul Cantacuzino, se ridică suspiciunea că Institutul Cantacuzino nu este condus de facto de comandantul militar, ci de un obscur consilier juridic civil”, a precizat Petre Becheru pentru PUTEREA.