EXCLUSIV. Guvernul Ciucă și actuala coaliție de guvernare refuză să aplice prevederile Legii Concurenței privind reducerea și plafonarea tarifelor la gaze și energie electrică

Publicat: 17 ian. 2022, 13:35, de Puterea.ro, în News , ? cititori
EXCLUSIV. Guvernul Ciucă și actuala coaliție de guvernare refuză să aplice prevederile Legii Concurenței privind reducerea și plafonarea tarifelor la gaze și energie electrică

Explozia uriașă a tarifelor la facturile de gaze și energie electrică s-a făcut cu acordul direct al actualilor guvernanți, fapt pentru care aceștia încearcă acum să prostească populație cu propuneri care mai de care mai alambicate deși au cadru legal foarte clar prin care pot interveni pentru stoparea creșterii facturilor.

Guvernul poate să instituie forme corespunzătoare de control al preţurilor pentru o perioadă de cel mult 3 ani

Încă din luna august a anului trecut s-a știut că prețurile la energie electrică și gaze naturale vor exploda, dar miniștrii cabinetului Cîțu și acum cei din echipa Ciucă au mimat că vor găsi o soluție. În realitate, au tergiversat la nesfârșit soluționarea acestor probleme, iar acum vin cu propuneri care să prostească populația gen comisie de anchetă sau sesizarea CSAT.

Dar acest joc de glezne privind luare unei soluții concrete și imediate făcut de premierul Nicolae Ciucă și cei trei lideri ai alianței de guvernare-Marcel Ciolacu, Florin Cîțu și Hunor Kelemen are drept țintă tergiversarea și, mai ales, buzunărirea cetățenilor. Ei refuză să pună în aplicare prevederile legale în vigoare prin care pot stopa creșterea facturilor de gaze și curent electric, adică să dea o hotărâre de Guvern în acest sens.

În articolul 4 din Legea Concurenței nr. 21 din 10 aprilie 1996 se stipulează foarte clar: ”În sectoarele economice sau pe pieţele unde concurenţa este exclusă sau substanţial restrânsă prin efectul unei legi sau datorită existenţei unei poziţii de monopol, Guvernul poate, prin hotărâre, să instituie forme corespunzătoare de control al preţurilor pentru o perioadă de cel mult 3 ani, care poate fi prelungită succesiv pe durate de câte cel mult un an, dacă împrejurările care au justificat adoptarea respectivei hotărâri continuă să existe”.

Și această prevedere a fost aplicată în anii 2.000 când prețul uleiului de consum crescuse foarte mult. De ce nu aplică și acum această prevedere din Legea Concurenței?

”Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creşterii excesive a preţurilor sau chiar blocarea acestora pentru o perioadă de 6 luni”

Mai mult, tot la acest articol 4 din Legea Concurenței se precizează foarte clar că ”Pentru sectoare economice determinate şi în împrejurări excepţionale, precum: situaţii de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creşterii excesive a preţurilor sau chiar blocarea acestora. Asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri”.

Dar, din nou, guvernanții, adică premierul Nicolae Ciucă și cei trei cerberi politici din garda sa – Ciolacu, Cîțu și Kelemen Hunor refuză să pună în aplicare prevederile Legii Concurenței și, astfel, ei continuă să facă jocul băieților deștepți din energie, gaze și chiar carburanți, în timp ce populația și agenții economici plătesc facturi uriașe.

Practic, se refuză emiterea unei hotărâri de Guvern pentru blocarea creșterii prețurilor la gaze și energie electrică, deși în Legea Concurenței se menționează negru pe alb că ”Prezenta lege are drept scop protecţia, menţinerea şi stimularea concurenţei şi a unui mediu concurenţial normal, în vederea promovării intereselor consumatorilor”.