EXCLUSIV – Guvernul propune modificarea Codului Fiscal, “noaptea ca hoţii”, pentru a introduce oricând noi taxe şi impozite

Sub pretextul că România se află în procedură de deficit excesiv, dar şi sub pretextul derapajelor de la angajamentul față de Comisia Europeană, de a avea un deficit bugetar asumat de 4,4% din PIB, Ministerul Finanţelor a lansat în dezbatere, pe portalul sãu, “noaptea ca hoţii”, un proiect de OUG de modificare a Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal


Ce doreşte Guvernul

Guvernul intenţioneazã sã poatã modifica și completa Codul Fiscal, astfel încât efectele schimbãrilor sã poatã intra în vigoare înainte de termenul de minimum 6 luni de la publicarea oricãrui act normativ în Monitorul Oficial al României, Partea I. Dacã va fi adoptat, proiectul de OUG va permite Guvernului sã poatã introduce în orice moment din an noi impozite, taxe sau contribuții obligatorii noi, sã le majoreze pe cele existente, sau sã elimine şi sã reducã anumite facilități existente.
Conform proiectului de OUG publicat de Ministerul Finanţelor, alin. (4), art. 4 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, se va modifica și va avea următorul cuprins: ”Fac excepție de la prevederile alin. (1) și (2) modificările care decurg din angajamentele internaționale ale României, precum și modificările şi/sau completările prin care se introduc impozite, taxe sau contribuții obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilități existente, în situații extraordinare de procedură de deficit bugetar excesiv constatate potrivit Tratatelor UE și a regulamentelor subsidiare agreate la nivel european”.
Ca sã fie treaba “oablã”, Finanţele au stipulat cã noul act normativ de modificare a Codului Fiscal va intra în vigoare chiar de la data publicării sale în Monitorul Oficial al României, Partea I, fãrã a mai fi, astfel, nevoie de un termen de minimum 6 luni de la publicare pentru a-şi produce efectele.

Ce prevede acum Codul Fiscal


Conform prevederilor actuale de la alin. (1), art. 4 din Legea nr. 227/2015, Codul Fiscal se poate modifica și completa printr-o lege care intră în vigoare în termen de minimum 6 luni de la publicarea sa în Monitorul Oficial al României, Partea I. Mai mult, alin. (2), art. 4 din acelaşi act normativ menţioneazã cã în cazul în care “prin lege se introduc impozite, taxe sau contribuții obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilități existente, acestea vor intra în vigoare cu data de 1 ianuarie a fiecărui an și vor rămâne nemodificate cel puțin pe parcursul acelui an”. Totuşi, alin. (3), art. 4 statueazã cã “în cazul în care modificările și/sau completările se adoptă prin ordonanțe, se pot prevedea termene mai scurte de intrare în vigoare, dar nu mai puțin de 15 zile de la data publicării, cu excepția situațiilor prevăzute la alin. (2)”.
În ceea ce priveşte alin. (4), art. 4 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal care se doreşte a fi modificat acum prin OUG, acesta prevede cã “fac excepție de la prevederile alin. (1) și (2) modificările care decurg din angajamentele internaționale ale României”.

Decizia Guvernului va destabiliza mediul de afaceri

Contactaţi de Puterea, foşti demnitari şi reprezentanţi ai mediului de afaceri au declarat cã noile mãsuri ce urmeazã a fi adoptate de Guvern vor genera o lipsã de predictibilitate şi vor destabiliza mediul economic, atâta vreme cât Guvernul va putea introduce în orice moment al anului noi taxe şi impozite, respectiv va putea retrage anumite facilitãţi fiscale existente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole