EXCLUSIV. Hipodromul, pariul pierdut în interesele PSD de Primăria Ploiești

Publicat: 18 ian. 2021, 09:30, de Ion Teleanu, în Business , ? cititori
EXCLUSIV. Hipodromul, pariul pierdut în interesele PSD de Primăria Ploiești

Prin intermediul unei finanțări europene, Ploieștiul se mândrește cu singurul hipodrom modern din România. Numai că la scurt timp după intrarea în circuitul hipic, hipodromul trecut sub tutela Clubul Sportiv Municipal Ploiești, entitate finanțată din banii publici ai ploieștenilor, a devenit o arenă a intereselor consilierilor locali PNL și PSD și nu numai.

Timpul a demonstrat că hipodromul a fost și încă mai este o feudă a unui grup de interese ce a gravitat în jurul fostului viceprimar PSD al Ploieștiului, Cristian Ganea, avându-l ca vârf de lance pe actualul controversat director adjunct al CSM Ploiești, Lucian Rădulescu. Acesta a fost „vedeta” presei prin ieșirile sale scandaloase cu poliția și amenințările cu faptul că este puternic înșurubat politic, adică cu PSD.

Una e pe hârție, dar alta este realitatea

PUTEREA a solicitat edilul liberal al Ploieștiului, Andrei Volosevici, care a fost cuantumul încasărilor din cursele hipice organizate pe Hipodromul Ploiești, în primele 11 luni ale anului trecut comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Răspunsul prompt al primarului Andrei Volosevici a evidențiat o incredibilă greu de imaginat.

„Valoarea totală a încasărilor din cursele hipice desfășurate pe Hipodromul Ploiești în perioada 01.01-01.11.2019 este de 119.240 lei, iar în perioada 01.01-01.11.2020 de 81.060 de lei”.

La o primă analiză se poate constata că veniturile din cursele hipice din 2020 comparativ cu 2019 au fost mai mici cu 38.180 de lei, poate și ca urmare a epidemiei de COVID 19.

Dar, realitatea este cu totul alta și lasă loc la o mulțime de întrebări. În 2019 au fost 18 reuniuni de trap, iar în 2020, din cauza epidemiei de coronavirus, au fost organizate doar 14 reuniuni. Astfel, din datele furnizate de Primăria Ploiești a rezultat venituri de 119.240 de lei, ceea ce a înseamnat că la fiecare dintre cele 18 reuniuni hipice s-a încasat, în medie, 6.624 de lei.

Ulterior, în 2020, veniturile au fost de 81.060 de lei, ceea ce a reprezentat că s-a încasat pentru fiecare dintre cele 12 reuniuni suma de 6.755 de lei. Practic, veniturile provin din drepturile de operare ale casei de pariuri.

Dar o declarație a directorului executiv al respectivei case de pariuri care operează pe Hipodromul Ploiești aduce câteva clarificări surprinzătoare. Acesta afirma că plătește pentru drepturile de operare 8.000 de lei pe reuniune, din care 5.000 lei/reuniune care se întorc în premii și 3.000 lei/reuniune merg într-un fond pentru întreținerea hipodromului.

Ceea ce depășește 5.000 lei/reuniune reprezintă sponsorizări de la alte persoane pentru premierea curselor.

Unde-i diferența?

Pentru organizarea pariurilor la distanță este necesară transmiterea live a curselor. Aceste drepturi au fost cedate în 2019 și 2020 către Dada Media care realizează producția și transmite live pe un canal internet pe youtube.

Pentru drepturile de televizare și drepturile de operare ale pariurilor Hipodromul Ploiești a încasat în 2020, 96.000 lei, adică 8.000 de lei de la fiecare din cele 12 reuniuni, din care s-a evidențiat la venituri doar 81.060 lei. Oare unde se regăsește diferența?

Aceeași simulare pentru anul 2019, scoate în evidență 8,000 lei/reuniune x 18 reuniuni = 144.000 lei, iar Hipodromul Ploiești a declarat că au încasat 119.000 lei.

Potrivit informațiilor noastre, diferența stă poate în acel fond pentru întreținerea hipodromului, diferență care e chiar mai mare întrucât există și sponsorizări ale unor persoane în schimbul publicității pe Hipodrom. Dar, oare acumularea într-un fond pentru întreținerea hipodromului nu ocolește Legea Achizițiilor Publice?

Cât reprezintă închirierea boxelor?

Dar, din datele neoficiale, din închirierea boxelor hipodromul realizează venituri estimate în 2020 la peste 430.000 lei.

De unde? Dintr-un calcul simplu: la un grad de ocupare de 90%, rezultă că fiind ocupate 146 boxe x 250 lei/lună = 36.500/lună x 12 luni rezultă un venit de 438.000 lei.

Nu cumva aceste venituri au fost uitate de oficialii de la  CSM Ploiești? Cei din Primăria Ploiești au uitat oare că aceste competiții hipice au principalii actori caii care trebuie adăpostiți undeva iar veniturile din închirierea boxelor nu sunt venituri pentru doar adăpostirea caiilor crescătorilor, că aceștia au ferme unde să-și țină caii. Proprietarii își țin caii pe hipodrom pentru a-i antrena pe hipodrom și pentru a-i alerga în competiții.

Restaurantul controlat, prin interpuși, de directorul Rădulescu

Totodată, Primăria municipiului Ploiești a precizat pentru PUTEREA că „cuantumul lunar al chiriei pentru spațiul cu destinație restaurant este de 1.500 de euro”. Este vorba de restaurantul de la Hipodromul Ploiești, transformat în salon de nunți, botezuri și evenimente private, controlat, prin interpuși, de către directorul adjunct Lucian Rădulescu.

Dar, din datele furnizate de Primăria Ploiești reiese că veniturile din chiria restaurantului nu sunt incluse în veniturile declarate. La un calcul simplu reiese că o chirie de 1.500 de euro la un curs de 4,8 lei/euro pentru 12 luni este undeva la 86.400 de lei, ceea ce reprezintă mai mult decât veniturile declarate pentru 2020 în suma de 81 060 de lei.

Când va „scana” Curtea de Conturi a României activitatea de la CSM Ploiești și Hipodrom?

De asemenea, trebuie precizat că potrivit organigramei CSM Ploiești publicată pe site-ul instituției, hipodromul este un serviciu subordonat unui directorul adjunct (Lucian Rădulescu) cu un efectiv angajat de 43 de persoane și două persoane de conducere.

Dar, să nu vă imaginați că în aceștia sunt incluși îngrijitorii de la grajduri. Nici vorbă. Aceștia sunt angajații proprietarilor de cai, unii cu forme legale alții nu. Din informații neoficiale de la CSM Ploiești mai reiese că cheltuielile cu personalul sunt de aproximativ de 160.000 lei/lună iar cheltuiala cu utilitățile este de circa 40.000 lei/lună.

Adică, 2.400.000 lei/an, dar aceste cifre nu sunt transparente întrucât hipodromul este un serviciu al CSM Ploiesti, iar transparența execuției bugetare este asigurată doar în forma consolidată la nivelul CSM Ploiesti care este un serviciu public cu atribuții în încurajarea și dezvoltarea sportului de masă.

Poate, totuși, Curtea de Conturi a României va clarifica activitatea financiară de la CSM Ploiești și a Hipodromului Ploiești?