EXCLUSIV. Incredibil: Federația Română de Handbal a ajuns de câțiva ani feuda tandemului Dedu-Vărzaru

De aproape opt ani, controversatul Alexandru Dedu a transformat Federația Română de Handbal (FRH) în propria sa afacere, reușind câteva „performanțe” manageriale care oricând pot fi omologate de instituțiile de forță ale statului român și nu numai.

Efectul legitimării fără număr a sportivilor străini: bani mulți în conturile FRH și echipele naționale pe… butuci

La scurt timp după ce a obținut primul mandat, în 2014, de președinte al FRH cu ajutorul unor lideri PSD de la acea vreme ca Victor Ponta, Sebastian Ghiță și Nicolae Bănicioiu, Alexandru Dedu a dat liber să joace în campionatul României jucători și jucătoarele de handbal de altă cetățenie decât cea română.

Astfel, fiecare echipă de fete sau băieți poate să aibă tot timpul meciului pe teren șapte sportivi străini și nu trei cum a fost până la venirea lui Dedu. Totodată trebuie subliniat că prin această decizie în conturile federației au început să intre anual sute de mii de euro ca taxe de transfer, majoritatea achitate din bani publici.

Dar, prin această mutare a fost blocat accesul sportivilor români și acest aspect a avut efecte dezastruoase care s-au reflectat în evoluțiile ulterioare ale echipelor naționale. Ca atare, la ora actuală, echipa națională masculină a ajuns în lumea a patra a handbalului mondial, iar cea feminină bate deja ușa lumii a treia.

Dar, în acest timp, echipele naționale de seniori au fost pregătite de antrenori străini care s-au remarcat doar prin încasarea unor remunerații uriașe, adică între 5.000 și 10.000 de euro pe lună, în timp ce aceștia antrenau și la echipe de club.

Practic, prin această modă impusă de Dudu de a pregăti loturile, echipa națională a României, atât la fete cât și la băieți, a devenit o anexă a Barcelonei sau a Gyor-ului. Un exemplu elocvent al toboganului pe care se rostogolește echipa națională feminină este și faptul că la Campionatul Mondial de la sfârșitul acestui an echipa pregătită pupilul Cristinei Vărzaru de la CSM București, Adrian Vasile, nu are niciun obiectiv.

Premieră: Alexandru Dedu, singurul președinte de federație sportivă, care „toacă” lunar 2.000 de euro, fără justificare

Una însă dintre cele mai mari ”performanțe” manageriale ale lui Alexandru Dedu, care a adus totodată și o premieră incredibilă în sportul românesc, a fost ”omologată” imediat după ce acesta a ajuns președinte al FRH de Consiliul de Administrație.

El a propus și Consiliul de Administrație a aprobat ca Dedu, atenție, să beneficieze lunar de la FRH de suma 10.000 de lei, adică vreo 2.000 de euro, bani aflați numai la dispoziția sa sub forma unui fond de protocol pentru care, atenție, nu trebuie să dea nicio justificare.

Astfel, din 2014 și până azi, lună de lună, pe lângă remunerația sa lunară de președinte al FRH de 32.000 de lei, Alexandru Dedu mai beneficiază și de bonusul de 10.000 de lei. Astfel, astăzi, el încasează lunar circa 8.500 de euro, adică de cam trei ori mai mult decât președintele Klaus Iohannis, primul ministru al României sau ministrul Tineretului și Sportului.

Numai că Alexandru Dedu a beneficiat de acest bonus lunar de 10.000 de lei și pe perioada epidemiei de COVID 19 deși au fost perioade când nu s-au desfășurat competiții sportive și nici nu s-au făcut deplasări externe.

Însă, marea problemă care trebuie scanată de instituțiile statului este că el beneficiază de acest bonus ca urmare a unei aprobări a Consiliului de Administrație din perioada 2014-2018, dar nu a solicitat actualului bord administrativ ales în 2018 să aprobe acest ”supliment” financiar lunar de 10.000 de lei. 

Practic, la ora actuală, Alexandru Dedu este singurul președinte de federație sportivă din România, cu excepția fotbalului, care beneficiază de un asemenea bonus financiar de 10.000 de lei.

Pentru Dedu sunt bani, pentru juniori… nimic

Numai că, întâmplător sau nu, la ceva timp după ce și-a tras acest bonus lunar de 10.000 de lei, Alexandru Dedu a sistat atribuirea indemnizației lunare de 200-300 de lei pentru fiecare junior și junioare din cele șase centre naționale finanțate de federație.

Astfel, lună de lună, 100-120 de viitori handbaliști și viitoare handbaliste au fost văduviți de indemnizația de 200-300 de lei. Asta înseamnă că din acest bonus de 10.000 de lei al lui Dedu s-ar fi putut achita lunar indemnizația a 33 până la 50 de viitori handbaliști din centrele de excelență. Dar, cine împarte, parte-și face!

Inedit. Pupila lui Dedu, Cristina Vărzaru, angajată full-time la UNFES dar, în același timp, este și secretarul general al FRH

Dar pentru a-și pune în practică toate ingineriile financiare și administrative, Alexandru Dedu avea nevoie la FRH de un executat loial și obedient. Și l-a găsit în persoana fostei handbaliste Cristina Vărzaru pe care a numit-o secretar general al FRH cu o remunerație lunară de de aproape 2.000 de euro.

Numai că impunerea ca secretar general al Cristinei Vărzaru este pe lângă lege întrucât acesta este angajată cu contract de muncă la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport (UNEFS) București. Asta înseamnă că Vărzaru nu poate fi secretar general al FRH pentru simplul fapt că are contract de muncă cu UNEFS și nu poate fi în același timp și secretar general al FRH.

Dar, dacă vrea Dedu totul e posibil, mai ales că între timp relația dintre cei doi este mai mult decât colegială, fiind extrem de apropiați. Însă, potrivit documentelor oficiale de la MTS și Ministerul Muncii, pe ștatul de funcții al FRH sunt menționate și bugetate pentru anul acesta 19 posturi, dar, atenție, postul de secretar general este VACANT.

Atunci se pune firesc întrebare cum este posibil ca Vărzaru să semneze documente oficiale ca secretar general, dar această funcție este vacantă pe ștatul de funcții al FRH pentru anul 2021?

Ca atare, mai apare o altă întrebare și anume cum funcționează FRH cu un secretar general angajat la UNEFS iar pe ștatul de funcții postul este vacant? Dar, dacă Dedu vrea totul e posibil, mai ales când e vorba de feblețea lui Cristina Vărzaru!

Nu trebuie omis faptul că fondul de salarii pentru acest an al celor 18 persoane incluse pe ștatul de 19 funcții de la FRH este de circa 850.000 de lei, cu aproape 15% mai mare decât în 2020.

Peste 800.000 de euro la dispoziția lui Dedu

Însă, marea inginerie financiară a controversatului Alexandru Dedu a fost pusă în scenă în acest an de controversatul Alexandru Dedu. De ani de zile, Federația Română de Handbal (FRH)  a avut un cont bancar la Federația Europeană de Handbal deschis la Viena.

Acest cont a fost constituit de a lungul anilor din diverse taxe achitate de către Federația Română de Handbal și scopul a fost acela de a se efectua mai ușor diverse plăți privind participarea echipelor naționale la competiții internaționale sau anumite taxe de participare și deplasări externe ale unor oficiali români. 

Practic, banii erau ai FRH dar se aflau în contul de la Viena deschis de EHF. Numai că în vara acestui an, președintele FRH Alexandru Dedu a decis cu de la sine putere, fără aprobarea Consiliului de Administrație, ca acest cont să nu mai fie la Viena ci transferat într-o bancă din România.

Astfel, din această vară, Dedu are la dispoziție banii FRH de la EFH și dispune de ei așa cum are chef iar suma nu este deloc de neglijat. Este vorba de circa 800.000 de euro, mai exact 790.549 de euro (vezi documentul în facsimil).

Președinte în… concediu medical pe termen lung

Un episod extrem de controversat din mandatul de președinte al FRH a lui Alexandru Dedu s-a petrecut în august 2014. Atunci el a fost implicat într-un accident de motocicletă între Buzău și Râmnicu Sărat în urma căruia s-a ales cu dublă fractură la picior și dublă fractură la mână, ambele pe partea dreaptă.

Ca urmare a acestui accident, Alexandru Dedu a stat luni de zile în spital. Numai că în această perioadă, el nu și-a delegat atribuțiile de președinte al FRH, așa cum era legal pentru că era în incapacitate de a-și îndeplini fizic sarcinile de serviciu, și a continuat să fie președinte cu remunerație integrală deși a fost sub supraveghere medicală mult mai mult de 30 de zile.

Bilanțul financiar al lui Dedu: 5 ani – 14.000.000 de euro

Lumea handbalului românesc încă nu știe câți bani au intrat în conturile Federației Române de Handbal (FRH) după Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro până azi, adică din 2017 până la începutul lunii august 2021.

Potrivit documentelor oficiale furnizate de către Ministerul Tineretului și Sportului (MTS), federația condusă de tandemul Alexandru Dedu-președinte, Cristina Vărzaru-secretar general, a tocat în ultimii cinci ani suma de 66.935.454 de lei, adică circa 14.000.000 de euro.

Din 2017 și până azi, MTS a alocat FRH suma totală de 35.499.992 de lei, dar, surprinzător, federația condusă de tandemul Dedu-Văzaru a cheltuit doar 29.327.878 de lei, adică FRH n-a cheltuit 6.172.114 de lei, ceea ce a reprezentat circa 1.300.000 de euro, din banii alocați de MTS. Peste 7.500.000 de euro, încasări extrabugetare

În acest cincinal, FRH a cheltuit cei mai mulți bani din încasările extrabugetare, adică 37.607.576 de lei, ceea ce reprezintă circa 7.500.000 de euro. Dar, ceea mai parte a încasărilor extrabugetare de la FRH au provenit din taxele achitate de echipele de handbal feminin și masculin din Liga I pentru legitimarea jucătoarelor și jucătorilor din afara României. 

Practic, în ultimii cinci ani, federația condusă de tandemul Dedu-Vărzaru a cheltuit de la MTS și din încasări extrabugetare suma de 66.936.454 de lei, adică circa 14.000.000 de euro, ceea ce ar însemna în jur de 2.400.000 de euro pe an. Numai că la aceste sume se adaugă și banii primiți an de an de FRH de la Comitetul Olimpic și Sportiv Român, dar care sunt… strict secret.

Ar fi interesant de știut câți din acești bani rulați de tandemul Dedu-Vărzaru au ajuns la echipele naționale de seniori, senioare, tineret, juniori și junioare? Greu de aflat. Însă e cert că lunar circa 8.500 de euro au ajuns la Alexandru Dedu și vreo 2.000 de euro la Cristina Vărzaru.

Oare când va fi fluierul final?

Toate aceste ”performanțe” manageriale incredibile ale lui Alexandru Dedu și pupilei sale Cristina Vărzaru sunt cunoscute atât la nivelul Ministerului Tineretului și Sportului și Comitetului Olimpic și Sportiv Român, dar și de unele instituții de forță ale statului.

Însă, deocamdată nimeni nu a spus stop joc tandemului Dedu-Vărzaru, dar un lucru e cert: jongleriile și ping-pongul celor doi nu mai pot continua. Poate, o ”scanare” a lucrului bine făcut la FRH va duce și la un fluier final pentru tandemul Dedu-Vărzaru.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Vasile Ștefănescu, președinte COTAR: ”Plătim prețul RCA în avans. Asiguratorii folosesc...

Vasile Ștefănescu, președintele Confederației operatorilor și transportatorilor din România, explică amănunțit cum fac firmele de asigurări profit suplimentar pe seama RCA. Reporter: Firmele de asigurări...

Cine este judecătorul de la Curtea de Apel din București mort...

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunțat decesul judecătorului Luca Aurelian Marian Murgoci de la Curtea de Apel din București la doar 40 de...