Exclusiv. Investiții pentru zona montană, pe repede înainte. Un program MADR cu “dedicație”?

Publicat: 06 sept. 2022, 09:45, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Exclusiv. Investiții pentru zona montană, pe repede înainte. Un program MADR cu “dedicație”?

Programul de investiţii pentru zona montană, anunțat încă din 2018 de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Petre Daea, pare să intre în linie dreaptă. După ce timp de patru ani nu s-au găsit bani pentru implementare, acum totul se face pe repede înainte, termenul de derulare fiind 31 decembrie 2022, ceea ce înseamnă că fermierii vor avea la dispoziție aproape o lună pentru depunerea documentației.

Mulți își pun, însă, întrebarea dacă nu cumva este vorba de un nou program cu “dedicație” pregătit de Ministerul Agriculturii.

De la revenirea la șefia Ministerului Agriculturii, ministrul Petre Daea a avut grijă să reia sau să pună în practică ceea ce nu a reușit în mandatul precedent. Este și cazul Programului de investiţii pentru zona montană, de la constituirea de stâne și până la înființarea de centre de colectare, depozitare sau de prelucrare a laptelui, fructelor de pădure sau ciupercilor, al cărui cadru legal a fost aprobat recent de Guven prin Ordonanţă de Urgenţă.

Cel mai probabil, însă, până la apariția normelor metodologice va mai trece ceva vreme, ceea ce va reduce semnificativ perioada în care poate să fie depusă documentația. Neoficial, termenul vehiculat este data de 15 octombrie sau chiar 15 noiembrie, după care trebuie realizate toate procedurile, inclusiv controalele pe teren, după cum au declarat pentru Puterea reprezentanții fermierilor, ceea ce este foarte puțin.

În acest context, sunt destui cei care susțin că fermierii de rând nu au cum să se încadreze în aceste termene, iar, pe de altă parte, este foarte probabil să existe firme de consultanță gata pregătite să dea drumul unui număr mare de dosare, cum s-a mai întâmplat, de altfel, și în trecut.

Nu în ultimul rând, există și temerea că Agenţia Naţională a Zonei Montane, autoritatea responsabilă cu gestionarea schemelor, nu dispune de logistica necesară pentru a face față volumului de proiecte ce va fi depus.

“Este un termen destul de scurt, nu știm dacă se va merge pe proiecte individuale sau proiecte cadru, caz în care ar putea exista posibilitatea de a ne încadra în intervalul de timp pus la dispoziție”, a declarat pentru Puterea Pavel Iovăneasa, președintele Asociației Crescătorilor de Oi Retezatul Hațeg.

Cât despre bugetele ce vor fi puse la dispoziția fermierilor, nici nu sunt chiar așa de mari, până la urmă. În cazul construcției de stâne, de exemplu, cei 300.000 lei ce pot fi accesați în niciun caz nu sunt suficienți, în condițiile în care materialele de construcții se tot scumpesc, ca să nu mai vorbim de costurile cu forța de muncă și așa de greu de găsit. Ori, cum până la finalizarea proiectului este termen de un an, este foarte probabil să mai asistăm și la alte majorări de prețuri.

„Normele metodologice nici n-au apărut și mai este puțin până la sfârșitul anului. Dacă lucrurile ar fi clare, poate că lumea s-ar apuca să facă proiecte, dar în situația actuală, când nu se știe mare lucru, este greu să te apuci să faci ceva”, susține Iovăneasa.

Guvernul a adoptat recent o Ordonanţă de Urgenţă prin care aprobă cadrul legal cu privire la Programul de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi/sau prelucrare a laptelui în zona montană, Programul de investiții pentru înființarea stânelor montane și Programul de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi prelucrare primară a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană și/sau de cultură în zona montană.

Programele se vor derula până la finele anului 2022, iar plățile aferente se pot realiza până la data de 29 decembrie 2023. Ajutoarele se acordă de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, iar autoritatea responsabilă cu gestionarea schemelor este Agenţia Naţională a Zonei Montane.

În urma aprobării acestui act normativ, se vor pune pe circuitul de avizare Hotărârile de Guvern subsecvente ce vor aplica prevederile legilor care reglementează programele de sprijin pentru zona montană, a anunțat Ministerul Agriculturii.

Fonduri disponibile

Cele trei Programe de investiții pentru dezvoltarea zonei montane vizează realizarea de stâne moderne, dar și centre de colectare, depozitare sau prelucrare, potrivit MADR. Concret, iată și ce tip de investiții pot fi realizate:

  • Programul de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi/sau prelucrare a laptelui în zona montană, cu următoarele tipuri de investiții:

​- Investiţii în realizarea de centre de colectare a laptelui respectiv pentru colectarea și menținerea în condiții optime a cantităților de lapte colectate de la producători: capacitatea tancurilor de răcire a laptelui este de minimum 1500 litri, iar valoarea maximă eligibilă este de 500.000 lei.

​- Investiţii în realizarea de centre de prelucrare a laptelui, respectiv pentru prelucrarea şi păstrarea/depozitarea în condiţii optime a produselor rezultate urmare a prelucrării laptelui. Valoarea maximă eligibilă – 1.700.000 lei;

– Investiţii în realizarea de centre de colectare şi prelucrare a laptelui, respectiv investiție integrată cuprinzând atât componenta de colectare, cât și componenta de prelucrare a laptelui. Valoarea maximă eligibilă – 1.900.000 lei.

  • Programul de investiții pentru înființarea stânelor montane:

​- Investiţii în realizarea de stâne montane în vederea prelucrării laptelui şi obţinerea produselor derivate din acesta într-un spaţiu amenajat corespunzător, adăposturi pentru animale şi pentru crescătorii de animale. Valoarea totală maximă eligibilă a proiectului este de 300.000 lei.

​Programul de investiții pentru înființarea stânelor montane și Programul de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi prelucrare primară a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice cu următoarele tipuri de investiții:

​- Investiţii în realizarea de centre de colectare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice de cultură în zona montană, respectiv pentru colectarea, sortarea, spălarea, condiţionarea şi depozitarea în condiţii optime a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice de cultură, cu valoare totală maximă eligibilă a proiectului de 600.000 lei.

​- Investiţii în realizarea de centre de colectare şiprelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură în zona montană în operațiuni pentru colectarea, sortarea, spălarea, prelucrarea, condiţionarea şi depozitarea în condiţii optime a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură, cu valoarea totală maximă eligibilă a proiectului de 800.000 lei.

Cine sunt beneficiarii

Beneficiari ai Programelor de investiţii pot fi: persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, grupuri de producători, cooperative agricole, persoane juridice, persoanele juridice care desfăşoară activităţi în agricultură şi/sau industrie alimentară.

Beneficiarii eligibili, indiferent de tipul de investiție pentru care optează, trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții: să își desfășoare activitatea în zona montană, să acceseze un singur tip de investiție o singură dată pe întreaga perioadă de derulare a Programului, să nu fi primit sprijin similar prin PNDR 2014 -2020, inclusiv pe perioada de tranziție.