Exclusiv. Medicul Dan Benția, despre acea durere care se instalează lângă tâmplă

Se poate spune că pandemia a creat un fel de vid în jur, de parcă nu ar mai exista și alte boli. Atenția mutată exclusiv asupra pandemiei a minimizat oarecum existența unor afecțiuni, care nu trebuie ignorate.

La prima vedere acestea nu par grave, dar la o privire mai atentă lucrurile stau altfel. Nu o spunem noi, ci specialiștii. L-am rugat doctorul neurochirurg Dan Benția să ne vorbească despre una dintre aceste „afecțiuni uitate”. Și iată că, după părerea specialistului, una dintre aceste afecțiuni minimizate este cefaleea. Tocmai de aceea, „problemele neurologice, chiar și pe pandemie, nu trebuie ignorate”.

Cu siguranță durerile v-au creat, cel puțín o data, motive de îngrijorare și stare de disconfort. În termeni medicali, durerea de cap este denumită cefalee. Această neplăcere devine o problemă atunci cand este asociată și cu alte dureri sau simptome. Totusi,  caracteristicile diferitelor tipuri de cefalee pot indica dacă problemele necesită atenție medicală”.

Episoadele migrenei durează între  4 si 72 de ore!

Tot de la doctorul neurochirurg aflăm că, pentru a fi mai ușor de identificat, neurologia împarte această boală în mai multe tipuri. „În primul rând, migrena. În cazul acestei probleme neurologice durerea se instalează pe o parte a capului, în jurul ochiului, langă tamplă!

Și se răspandește apoi pe toată regiunea capului. Episoadele migrenei durează între  4 si 72 de ore! O migrenă poate sa fie atenuată cu ajutorul analgezicelor”. În funcție de durata acesteia, pacientul trebuie să ia măsuri  și să consulte un medic specialist.

Mai apoi, medical vorbește despre tensiune. Pe care o caracterizează ca principal motiv ce cauzează durerile de cap. Durerea resimțită este la nivelul capului în totalitate, dar poate cuprinde umerii sau gatul. Aceasta poate avea o durată de la 30 de minute la 7 zile. „Ce poate cauza această durere? Stresul, nesomnul,  oboseala fizică, excesele alimentare sau alcoolul. Nu în ultimul rând trebuie să vorbim și despre cefaleea cluster, egală cu o durere de cap violenta, localizata periorbital sau temporal, caracterizată printr-o durere puternică în jurul ochiului”.

Cazurile mai „adânci”

Medicul mai subliniază că perioadele de cluster, pot dura  săptămâni sau în cel mai rău caz luni, de obicei urmate de perioade de remisie.  În remisie există situații în care durerile nu mai apar luni sau chiar ani.

Încet, încet, medicul ne îndreaptă spre cazurile mai „adânci” de cefalee. Cum ar fi cefaleea sinusală „Apare inițial ca o durere puternică între pomeți sau în puntea nasului. Durerea se înrăutățește  cand apar simptome ale sinusului, cum ar fi: secreția nazală,  febra și umflare facială. Durerea de cap sinusală afectează o parte a feței, iar în situații critice toată fața”, evidențiază Dan Benția.

 Cefaleea sinusală este de cele mai multe ori asociată cu prezența unei infecții, de tip sinuzită care de multe ori e însoțită de: nas înfundat, mucus specific infecțiilor, miros diminuat.

„Să nu omitem cefaleea de mișcare, determinată de exercițiile fizice practicate în forță! Lipsa de hidratare poate determina această migrenă. Apa și medicamentele rezolvă însă problema”.

Comprimat, care ar fi  problemele reale care indică o cefalee gravă și ar trebui să ducă pacientul în fața medicului neurochirurg? „Convulsiile, cefaleele recurente infantile, înțepenirea gâtului, febra, greața sau vărsăturile, stările de confuzie și slăbiciune, vedere dublă sau pierderea cunoștinței, dificultățile de respirație sau pierderea cunoștinței. Nici amorțeala, vederea dublă sau pierderea parțială a vederi nu trebuie tratate superficial, ci la medicul specialist”, răspunde neurochirurgul.

Concluzia nu este foarte liniștitoare

Mai aflăm că medicul neurochirurg aflat în fața acestor simptome, trebuie să fie foarte atent la tipul de durere invocat, momentul atacurilor și condițiile de viață ale pacientului.  Testele indicate de medic pot fi analizele de sange, CT sau RMN, radiografiile.

În urma evaluărilor specifice și personalizate în funcție de fiecare pacient, cazurile de cefalee pot fi tratate în primă fază la domiciliu. 2 pași importanți în diminuarea impactului sunt odihna si hidratarea. Dacă primele două nu rezolva durerea de cap, atunci medicamentele pot trata cefaleea în funcție de felul acestora.

Concluzia nu este foarte liniștitoare. Și aceasta deoarece încă nu s-au identificat cauzele…„Cercetătorii nu au identificat exact cauzele care stau la baza cefaleei, o cauză ar fi faptul că anumite vase de sange se umfla, întind nervii din jurul lor si trimit semnale de durere”, conchide Dan Benția.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Nu vă lăsați păcăliți! Politicienii nu sunt mesageri divini

Nicolae Ciucă a invocat inspirația divină când a decis să formeze alianța cu PSD. ”Dumnezeu ne-a luminat mintea”, a declarat el. Gabriela Firea este...

Cheltuielile cu salariile, bonusurile și indemnizațiile de la CE Valea Jiului...

Complexul Energetic Valea Jiului a devenit operațional din luna octombrie 2023, prin preluarea activelor importante de la Complexul Energetic Hunedoara. Cheltuielile Complexului Energetic Valea...