EXCLUSIV. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, disperat să mușamalizeze jaful banilor europeni de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR)

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale liberalul Adrian Nechita Oros face eforturi uriașe să mușamalizeze un scandal de proporții incredibile cu impact devastator care este acum pe tapet la o instituție subordonată, adică la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale ( AFIR).

Reclamații confirmate prin promovare

De câteva săptămâni, procurorii de la DNA Constanța au audiat zeci de persoane într-un dosar de constituire a unui grup infracţional organizat implicat în complicitate la deturnarea licitaţiilor publice şi delapidare. Verificările DNA vizează oameni din conducerea Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (CRFIR) 2 Sud Est cu sediul la Constanța.

Trebuie precizat CRFIR 2 Sud-Est gestionează activitatea din șase judeţe: Constanţa, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea şi Galaţi, iar toţi cei care doresc să acceseze fonduri europene pe partea de rural (persoane fizice, juridice sau primării) se adresează acestei instituţii. Pentru 2014- 2020, CRFIR are programată suma de aproximativ 10 miliarde de euro destinaţi proiectelor.

De la începutul acestui an, ministrul Adrian Nechita Oros și directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), Mihai Liviu Moraru, omul susținut, garantat și promovat de baronul PNL de Suceava Gheorghe Flutur, au primit mai multe sesizări privind numeroase ilegalități și inginerii financiare cu fonduri europene făcute de anumite persoane din conducerea AFIR dar și de la CRFIR 2 Sud Est.

Mai exact, pe 7 martie 2021, ministrului Adrian Oros i-a fost adus la cunoştinţă că la nivelul CRFIR 2 Sud Est se petrec lucruri ciudate, fiind indicată cu nume şi prenume Simona Leoveanu, dar, surprinzător, ulterior sesizării, aceasta este avansată pe funcţia de director general adjunct la… CRFIR 2 Sud Est.

Dar, fiind înregistrată oficial sesizarea din 7 martie 2021, ministrul Adrian Oros a fost nevoit să trimită la Constanţa o echipă de la Direcţia Naţională Antifraudă din cadrul ministerului, care a constatat că toate aspectele menționate în sesizare se confirmă inclusiv licitaţia cu dedicație pentru închirierea unui nou sediu.

Grupul infracțional organizat constituit la AFIR

Între timp, şi procurorii DNA au început să verifice cele semnalate ministrului Adrian Oros și directorului general de la AFIR, Mihai-Liviu Moraru, fiind începută urmărirea penală împotriva următorilor: 

  • Simona Leoveanu (director general adjunct CRFIR 2 Sud Est), pentru constituire grup infracţional organizat, deturnare a licitaţiilor publice şi delapidare; 
  • Claudiu Stelian Coadă (director general adjunct pe ţară la AFIR), pentru constituire grup infracţional organizat şi complicitate la deturnare a licitaţiilor publice; 
  • Butcă Andrei (şef serviciu administrativ AFIR), pentru constituire grup infracţional organizat şi complicitate la deturnare a licitaţiilor publice; 
  • Dorin Dumitru Opreanu (director general adjunct pe ţară), pentru pentru constituire grup infracţional organizat şi complicitate la deturnare a licitaţiilor publice.

De precizat că Dorin Opreanu este şi consilier judeţean PNL şi a candidat pe lista PNL Constanţa pentru Parlamentul României.

Totodată, trebuie precizat că şefa Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (O.J.F.I.R.) Tulcea, Irina Manole, a fost trimisă în judecată sub acuzaţia de luare de mită – 70.000 de lei, de la o persoană, pentru a-și îndeplini atribuțiile de serviciu, respectiv pentru „ajutorul” acordat martorului la întocmirea, depunerea și aprobarea proiectului finanțat din fonduri europene nerambursabile.

Însă, dosarul instrumentat de DNA Constanța este doar o picătură într-un ocean față de jaful uriaș care s-a derulat și se derulează la CRFIR 2 Sud-Est despre care încă nu ieșit nimic în spațiul public. Dar PUTEREA va prezenta pe larg în perioada următoare întreaga caracatiță a acestei afaceri uriașe cu fonduri europene care a cuprins șase județe.

1 COMENTARIU

  1. Great goods from you, man. I’ve take into account your stuff previous to and you are just extremely wonderful. I really like what you’ve received here, certainly like what you are stating and the best way wherein you are saying it. You make it entertaining and you still take care of to keep it wise. I cant wait to learn far more from you. This is actually a tremendous web site.|

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

EXCLUSIV. Cutremur în masoneria română: Radu Bălănescu exclus definitiv din Marea...

Scandalurile din ultima perioadă au escaladat atât de mult încât Marea Lojă Națională din România a devenit un circ ambulant unde rolul dresorului este...