EXCLUSIV. Ministrul UDMR al Mediului arbitrează, pe lângă lege, mega-afacerea returnării și garanției ambalajelor

Publicat: 01 feb. 2021, 11:18, de Ion Teleanu, în Business , ? cititori
EXCLUSIV. Ministrul UDMR al Mediului arbitrează, pe lângă lege, mega-afacerea returnării și garanției ambalajelor
Tanczos Barna (Sursa: Inquam Photos / Manases Sandor)

Fostul ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel „Tablă” Alexe, a „țesut” hotărâre cu dedicație și implicații financiare uriașe privind stabilirea sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile.

Dar, Costel „Tablă” a plecat la Consiliul Județean Iași, iar afacerea va fi pusă pe masa premierului Vasile Cîțu pentru aprobare de actualul ministru al Mediului, Barna Tanczos. Practic, prin această hotărâre, Ministerul Mediului se implică direct în returnarea ambalajelor, devenind cam pe lângă lege, un arbitru pe mulți, mulți bani între două entități private.

Colectare, returnare și garanție …selectivă

Această hotărâre are „ca obiect stabilirea cadrului legal pentru implementarea pe întreg teritoriul României a sistemului de garanție-returnare, denumit în continuare SGR, aplicabil pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l inclusiv, utilizate pentru a introduce pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase”.

Dar, surprinzător, hotărârea nu vizează ambalajele din hârtie sau carton și pe cele cu volume mai mari de 3 litri.

De ce oare? Practic, sistemul de garanție-returnare (SGR) reprezintă o modalitate prin care operatorii economici denumiți în continuare producători, îndeplinesc responsabilitatea pentru colectarea, transportul și reciclarea ambalajelor SGR, în condițiile prezentei hotărâri. Ca atare, operatorii economici sunt responsabili pentru preluarea și valorificarea de la consumatori/utilizatori finali a ambalajelor/deșeurilor de ambalaje.

De la 1 aprilie 2022, trei ani de garanție-returnare

Astfel, producătorii, prin intermediul administratorului SGR, sunt obligați să realizeze următoarele obiective minime anuale de colectare în cadrul SGR:

  1. 65% sticlă, 65% plastic, 65% metal în primul an calendaristic de aplicare a sistemului de garanție-returnare;
  2. 75% sticlă, 80% plastic, 80% metal în al doilea an calendaristic de aplicare a sistemului de garanție-returnare;
  3. 85% sticlă, 90% plastic, 90% metal în al treilea și următorii  ani calendaristici de aplicare a sistemului de garanție-returnare. Prin „primul an calendaristic de aplicare a sistemului” se înțelege perioada cuprinsă între 1 aprilie și 31 decembrie 2022. De asemenea, trebuie subliniat că SGR intră în vigoare începând cu data de 1 aprilie 2022 și este deschis și obligatoriu tuturor producătorilor și comercianților. Totodată. începând cu data de 1 aprilie 2022, este interzisă introducerea pe piața națională a produselor ambalate în ambalajele menționate mai sus dacă producătorii acestora nu sunt înregistrați în SGR.

Garanție de 0,5 lei de la consumator pentru toate tipurile de ambalaj

Potrivit acestui proiect legislativ, comercianții sunt obligați să perceapă garanția de la consumatorii sau utilizatorii finali.Astfel, începând cu data de 1 aprilie 2022 și până cel puțin la data de 31 martie 2023 valoarea garanției este în cuantum de 0,5 lei pentru toate tipurile de ambalaj SGR.

De asemenea, comercianții HoReCa vor percepe garanția de la consumatorii finali doar pentru produsele în ambalaje SGR consumate în afara structurii de vânzare, nu și pentru produsele în ambalaje SGR consumate la locul structurii de vânzare.

Administrator privat desemnat de stat

Dar, mare șmecherie a acestei hotărâri „țesute” de Costel „Tablă” Alexe și pusă acum pe tapet de ministrul UDMR Barna Tanczos constă în faptul că Ministerul Mediului este cel care se implică total în desemnarea administratorului deși sistemului de garanție-returnare este o activitate privată sută la sută. Mai mult, ministrul Mediului este cel care stabilește administratorul.

„Administratorul SGR este selectat de către autoritatea publică centrală pentru protecția mediului în baza unei proceduri de evaluare competitive și transparente, stabilită prin ordin de ministru”, se menționează negru pe alb în proiectul de hotărâre propus premierului Cîțu de ministrul UDMR al Mediului.

Trebuie precizat că „administratorul SGR este persoana juridică română fără scop lucrativ, unică la nivel naţional, constituită sub forma unei asociații în sensul Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații”.

De asemenea, în hotărâre se stipulează că „administratorul SGR se constituie prin asocierea a cel puțin 3 producători sau asociații de producători care introduc pe piața națională produse ambalate în ambalaje SGR și care dețin împreună o cotă de piață de cel puțin 30%, raportat la numărul de unități de ambalaje SGR introduse pe piață în ultimul an fiscal încheiat anterior constituirii asociaţiei”.

Totodată, se precizează că „scopul înființării administratorului SGR este de a implementa, gestiona, opera și de a asigura finanțarea sistemului de garanție-returnare”, iar „administratorul SGR este desemnat de către autoritatea publică centrală pentru protecția mediului dintre persoanele juridice constituite exclusiv de către producători, asociații de producători în acest scop”.

Practic, administratorul SGR este numit de stat, adică de ministrul Mediului, ca să dirijeze tot ce înseamnă sistemul de finanțare a colectării ambalajelor prin sistemul de garanție-returnare.

De ce trebuie să se implice Ministerul Mediului într-o afacere sută la sută privată? Dar, extrem de interesant va fi de urmărit cine va alesul ministrului Mediului pentru funcția de administrator SGR?

Licența administratorului e acordată pe 10 ani de Ministerul Mediului

Mai mult, implicatrea statului este și mai mare prin faptul că licența de funcționare a Administratorului SGR este acordată pentru o perioadă de 10 ani și poate fi reînnoită.

Însă, „Autoritatea publică centrală pentru protecția mediului poate revoca licența acordată administratorului SGR conform Procedurii de selecție și acordare a licenței de funcționare a administratorului SGR, de reînnoire și revocare a licenței de funcționare.”

Totodată, administratorul SGR implementează, gestionează, operează și asigură finanțarea sistemului de garanție-returnare și desfășoară activitatea potrivit planului aprobat de autoritate la licențiere. De asemenea, simbolul care indică apartenența la sistemul de garanție-returnare va fi aprobat prin ordin de ministru pe baza propunerii elaborate de administratorul SGR, care va îndeplini formalităţile derivând din drepturile de proprietate intelectuală aferente – in numele Ministerului Mediului care va detine aceste drepturi, iar acesta din urma va conferi producătorilor gratuit dreptul a-l aplica asupra ambalajelor SGR pe care le introduc pe piaţa naţională. 

Astfel, începând cu data implementării efective a sistemului de garanție-returnare, „este interzis a se introduce sau a face disponibile pe piața națională produse ambalate în ambalaje SGR care nu poartă marcajul care indică apartenența la sistemul de garanție-returnare conform prezentei hotărâri”.