Exclusiv. Murături în pandemie. Românii renunță la gogonele și trec pe varză

Pandemia a schimbat gusturile și comportamentul consumatorilor români, care și-au făcut aprovizionarea cu legume pentru murături încă din luna august. Paradoxal, acum, ardeiul gogoșar este mai ieftin decât în vară, gogonelele nu se mai caută și, cea mai mare surpriză, varza are un preț foarte bun la producător.

2021 a fost un an dificil pentru mulți legumicultori, din cauza condițiilor meteo, dar și a creșterii prețurilor la îngrășăminte chiar și cu până la 200% sau combustibili, ceea ce a mărit semnificativ costurile de producție.

Prețurile în schimb au înregistrat variații foarte mari, nivelul minim fiind undeva la 30-40 de bani pe kilogram, iar mai mult, acum, de exemplu, au început să coboare în unele cazuri, ceea ce nu prea se întâmpla în această perioadă. Legumiculturii spun că de vină este pandemia care a schimbat obiceiurile românilor, care și-au pus murăturile pentru iarnă încă de prin august. În plus, și gusturile s-au mai sofisticat.

“La ardei capia și gogoșar, spre surprinderea mea, prețurile sunt mai mici decât vara. Într-un fel sau altul românul și-a schimbat obiceiul și își face conservele încă din luna august. Acum se vinde calitatea întâi cu prețuri între 1,5 și 2,5 lei/kg la producător, față de 3,5-5,5 lei/kg la producător, în luna august”, a declarat pentru Puterea.ro Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli din Olt.

La castravete, în schimb, dacă în primăvară și vară prețurile au fost foarte mici (s-a pornit de la 40-50 de bani/kg), în condițiile în care s-au cultivat suprafețe mari, acum prețul a urcat până la 4,5 lei/kg, cam cu 50% mai scump față de 2020, afirmă Păunel.

Se caută varză și cartofi

Chiar dacă, în mare, 2021 este un an mai bun din punct de vedere al producțiilor, legumicultorii recunosc că nu au avut mari “satisfacții”.

“Este un an mai bun, dar nu cu multe satisfacții. Sunt culturi care nu se mai pot face în câmp, iar seceta a dus la o pruducție mai mică, cu influențe asupra prețului. Nu este producție la varză și nici la cartof. Față de anul trecut, prețurile nu sunt foarte sus, au coborât chiar. Ardeiul gogoșar și cel capia este mai ieftin, pentru că s-a cam făcut stocul. Deoarece acum elevii țin cursurile online, cred că mulți au reușit să pună deoparte ceva bani pentru murături, porc etc. Prețurile nu sunt foarte sus, având în vedere că s-a irigat dublu față de anul trecut”, a declarat pentru Puterea.ro Gheorghe Vlad, un legumicultor din Vidra, județul Ilfov.

Adevărul este că varza are într-adevăr un preț bun, în acest an, spre deosebire de 2020, deoarece legumicultorii nu s-au mai înghesuit să o cultive, după pierderile înregistrate anul trecut. De altfel, periodic se întâmplă acest lucru și nu doar la varză. La fel este și la conopidă, care se vinde cu 3-4 lei/kg în piețe la engros. La gogonele, în schimb, nu este cerere, pur și simplu.

„Nu mai cumpără lumea gogonele, spre surprinderea mea, nici nu prea avem în acest an. S-a schimbat puțin obiceiul românului, nici HoReCa nu a mers foarte bine și ne-a afectat la vânzări. Preț bun este la varză – între 80 de bani și 1,2 lei /kg la producător, pentru că în zona consacrată acestei culturi, la Lungulețu, s-a plantat un pic mai târziu. Conopida este scumpă, deoarece nu s-a cultivat mult – minim 4-6 lei la engros”, a mai declarat Păunel.

Până la urmă, poate că varza chiar este cultura câștigătoare în 2021. Un lucru este sigur, însă: vânzările au crescut și pentru că au fost foarte multe nunți în această perioadă, și încă aproape în fiecare zi din săptămână, afirmă Ion Păunel, iar, după cum se știe, românii sunt mari amatori de sarmale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole