EXCLUSIV. Noua modă lansată de Alexandru Dedu în handbal: Antrenorii străini plătiți regește, cei români cu ziua

Prin rezultatele dezastruoase și umilitoare din această lună, handbalul românesc a intrat în Cartea Recordurilor. De fapt, aceste rezultate sunt oglinda managementului dezastruos implementat în ultimii șapte ani de controversatul președinte al Federației Române de Handbal (FRH), Alexandru Dedu.

Liber la transferuri din străinătate

La scurt timp după ce a ajuns președinte al FRH, în 2014, cu sprijinul major al unor lideri PSD ca Ponta, Ghiță sau Bănicioiu, Alexandru Dedu a fost preocupat cum să facă mai repede rost de bani pentru el și grupul din jurul său.

Ca atare, a dat liber la transferuri de jucători și jucătoare străine, de urma cărora federația lui Dedu a început să încaseze anual ca taxe de transfer zeci și sute de mii de euro, adică între 300.000 și 400.000 de euro pe an.

Astfel, handbaliștii și handbaliste străine au invadat echipele românești, cu câteva excepții, în timp ce jucătoarele și jucătorii de la noi au început să lustruiască banca de rezerve și să se piardă în anonimat.

Cel mai elocvent exemplu al rezultatului infuziei de străini este echipa de junioare campioane mondiale, în 2014, în Macedonia, unde vedeta competiției a fost Bianca Bazaliu, de care azi dacă se mai știe câte ceva. Bazaliu a lustruit cinci ani banca la CSM București, Cristina Laszlo mai joacă ceva, în rest toate componentele s-au pierdut în anonimat.

Moda antrenorilor străini

În paralel cu goana disperată după banii din transferuri de sportivi străini, Alexandru Dedu a introdus și moda antrenorilor străini la echipele naționale de băieți și fete. A impus antrenori străini pe bani mulți atât la fete cât și la băieți, iar rezultatul s-a văzut în această lună.

Echipa națională feminină a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, după ce în urmă cu un an fusese umilită de Japonia prin aceea înfrângere rușinoasă la 17 goluri diferență.

În același timp, echipa masculină a fost bătută acasă de Kosovo și, astfel, am ajuns în lumea a patra a handbalului mondial. Aceste „performanțe de excepție” obținute de tandemul de vis din fruntea FRH, președintele Alexandru Dedu și secretarul general Cristina Vărzaru, au fost obținute chiar în luna când s-au împlinit 60 de ani la primul titlu mondial și 47 de ani de la ultimul titlu mondial.

Dedu a schimbat antrenori ca pe cămăși

În ultimii patru ani, Dedu a schimbat antrenorii echipelor naționale de fete și băieți mai des decât cămășile. A început cu antrenori străini și acum a ajuns să meargă pe mâna antrenorilor români.

Dacă ne uităm la performanțe, diferența dintre cei străini și cei români este doar de bani. Cei străini au fost plătiți regește, iar cei români cu… ziua, adică cu o indemnizație în lei pentru fiecare zi cât a fost prezent la echipa națională.

Filiera spaniolă: Pascual-9.800 de euro/lună,  Montoya- 5.000 de euro/lună

Astfel, în 2016, la echipa națională masculină, Alexandru Dedu l-a impus pe antrenorul Barcelonei,Xavier Pascual Fuertes, cei doi fiind colegi de lustruit banca de rezerve pe vremea când erau legitimați la clubul catalan.

Pascual a fost remunerat cu 9.800 de euro pe lună, timp de vreo doi ani. Secundul său a fost Eliodor Voica care a încasat 54.000 de lei pentru zilele de cantonament.

Xavier Pascual a plecat în 2018, după ce a ratat calificarea la Campionatul Mondial din 2019, adică a rămas doar antrenorul Barcelonei, și în locul său a venit un alt spaniol Manuel Montoya Fernandez care pentru vreo 5.000 de euro pe lângă ce primea ca și antrenor la CSM București. A avut obiectiv calificarea la Campionatul European din 2020, dar obiectivul a fost doar pe hârtie și dus a fost.

Rareș Fortuneanu – 1.500 de euro pe zi

Ca să dreagă busuiocul după eșecurile cu antrenorii spanioli, Dedu l-a adus pe antrenorul de la St. Raphael, Rareș Fortuneanu. Pentru fiecare zi când este prezent la echipa națională, Fortuneanu primește suma de 7.352 de lei, adică 1.500 de euro pe zi.

În schimb, secundul său, Adrian Petrea tot cu ziua e plătit de Dedu, dar mult mai puțin decât Fortuneanu.

Navetistul Ambros Martin – 30.000 de euro/lună, „somnorosul” Ryde – între 4.000 și 10.000 de euro pe lună

La echipa națională feminină, Alexandru Dedu a urmat același scenariu ca la băieți. În 2015, l-a adus pe suedezul Tomas Ryde, care nu mai antrenase de câțiva ani buni, dar pe circa 10.000 de euro pe lună a acceptat să vină în România.

Dar peste un an a fost demis de Dedu și în locul său a fost numit antrenorul spaniol de la Gyor, Ambros Martin. Timp de doi ani de zile, pentru 5.000 de euro pe lună, acesta a făcut naveta între Gyor și București, la fel ca Pascual între Barcelona și România.

Practic, Ambros Martin a stat în România cam două luni pe an, ceea ce a însemnat că a încasat, pe lângă salariul de la Gyor, cam 30.000 de euro pe lună.

Unde în Europa mai este plătit un antrenor de handbal cu 30.000 de euro pe lună ca în România! De ce? Pentru că așa a vrut Dedu.

După doi de remunerat regește și performanțe modeste, Ambros Martin a plecat de la echipa națională a României și în locul său a revenit Tomas Ryde, dar pe bani mai puțini ca-n 2015, adică doar vreo 4.000 de euro pe lună, pentru că mai era și antrenorul fetelor de la CSM București de unde lua cam cât luase în perioada primul descălecat la echipa națională.

Burcea – 5.000 de lei/zi, Adi Vasile – 1.580 de lei/zi

Dar, Dedu s-a săturat și de Ryde și în locul acestuia l-a numit antrenorul de la CSM Craiova, Bogdan Burcea. Acesta a fost plătit cu 5.000 de lei pentru fiecare zi petrecută la echipa națională, iar secundul său, Robert Licu cu vreo 2.000 de lei pe zi.

Dedu s-a despărțit și de aceștia, iar în ianuarie 2021 l-a înscăunat la conducerea echipei naționale pe Adrian Vasile, antrenorul de la CSM București și prietenul Cristinei Vărzaru. Pe lângă cei 48.000 de lei pe lună de la CSM București, Adi Vasile nu primește de la Dedu decât vreo 1.580 de lei pentru fiecare zi de venit la echipa națională.

În schimb, secundul lui Adi Vasile adus de acesta din Norvegia, Bent Dahl, este remunerat cu 2.700 de euro pe lună.

3.000 de euro/lună pentru antrenorul spaniol cu portarii

Însă, atât la naționala masculină cât și la cea feminină, Dedu a impus un antrenor spaniol-Fort Mauri Jaume, care, pentru 3.000 de euro pe lună, se ocupă de pregătirea portarilor.

Este revoltător să plătești un antrenor cu portarii din Spania când România a avut și are portari care au fost ani de zile cei mai buni din lume! Incredibil, dar adevărat!

3.000 de euro și pentru antrenorul spaniol trimis la Sighișoara

Colac peste pupăză, Alexandru Dedu a mai adus, pentru 3.000 de euro pe lună, încă un antrenor spaniol, Jordi Giralt, ca să coordoneze activitatea juniorilor, inclusiv a celor de la Centrul de excelență Sighișoara.

Rezultatul se vede cu ochi liber: centrul de la Sighișoara este aproape desființat iar România a dispărut pentru ani buni din prim planul competițiilor internaționale atât la tineret, cât și juniori.

Concluzia: La revedere și v-am pupat pe portofel!

Cu ce s-au ales echipele naționale și handbalul românesc după infuzia de antrenori străini făcută de Dedu? Cu praful de pe tobă, adică echipele naționale ale României au ajuns la cea slabă performanță din istoria handbalului românesc.

Practic, naționala a ajuns o anexă a Gyorului, Barcelonei și chiar a CSM București. Antrenorii străini au venit, și-au luat bani, și câți bani, și au plecat cu buzunarele pline. Nimeni nu i-a întrebat ce performanțe au făcut în România pentru banii pe care i-au primit.

Astfel, în era Dedu, dictonul latin „veni, vidi, vici”- „am venit, am văzut, am învins”, a fost înlocuit cu „veni, vidi, i sinistram”, ceea ce înseamnă „am venit, am văzut, am plecat” sau cu „veni. vidi, cepi”, adică „am venit, am văzut, am luat”, ceea ce, mai direct, s-ar traduce „La revedere și v-am pupat pe portofel!” Respect, Dedu!

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Piedone strânge semnături pentru candidatura la Primăria Capitalei. „Și, apoi, hop...

Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 5 și candidatul cu cele mai mari șanse la Primăria Capitalei, anunță că a lansat campania de strângere de...

Biletele de tren se scumpesc de la 1 aprilie. Care sunt...

CFR Călători informează că, din data de 1 aprilie, tarifele la biletele de tren vor cunoaște o ajustare. Anunțul a fost făcut în urma...