EXCLUSIV. Paradox: 35 de ani de la decretul lui Ceaușescu de raționalizarea a consumului de gaze și energie electrică până la ordonanța de plafonare a consumului de gaze și curent

Facturilor uriașe la gaze și curent electric ne readuc în memorie perioada comunistă. Numai că atunci se raționalizase consumul la gaze naturale și curent electric în scopul de economisirea a acestor resurse, iar astăzi populația și agenții economici au ajuns să reducă consumul, adică să economisească, pentru a plăti cât mai puțin. Atunci se numea raționalizare, iar se numește consum moderat.

Virgil Popescu”Cred că ar trebui să ne obişnuim şi noi să nu mai fim aşa pro-consum”

În plin scandal al facturilor uriașe la gaze și curent electric, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ne-a transmis că ar trebui să fim mai cumpătaţi şi să încercăm să fim mai moderaţi în ceea ce priveşte consumul de energie.

„Nu vrem să existe profitori de pe urma crizei energetice şi anumiţi intermediari să câştige. Am aprobat în Guvern un proiect de ordonanţă şi de la 1 februarie venim în sprijinul românilor cu mai mult, practic ridicăm plafonul de consum la energie electrică de la 300 la 500 kW şi la gaze naturale de la 200 la 300 mc. Cred că ar trebui să ne obişnuim şi noi să nu mai fim aşa pro-consum, să încercăm să fim mai moderaţi. Cei care consumă până în 50 0kW vor plăti 0,68lei/kW, cât plăteau şi înainte, iar pentru cei care consumă mai mult, plafonul scade de la 1 leu, la 0,80 lei/kw”, a declarat Virgil Popescu la un post TV.

Adică, a încercat să ne liniștească anunțându-ne că s-a dat de la 1 februarie 2022 o ordonanță de plafonare a consumului de gaze și energie electrică.

Nicolae Ceaușescu: ”Să asigure un regim sever de economisire a energiei electrice și a combustibililor”

Practic, ordonanța anunțată de ministrul Virgil Popescu vine la exact 35 de ani de la Decretul lui Nicolae Ceaușescu din 7 februarie 1987 privind unele măsuri pentru raționalizarea consumului de gaze naturale și energie electrică. PUTEREA publică, în exclusivitate, acest decret făcut public atunci prin intermediului ziarului Scînteia (vezi documentul în facsimil).

”Economisirea la maxim a gazelor naturale și energiei electrice constituie o cerință prioritară, o îndatorire patriotică a fiecărui om al muncii, a fiecărui cetățean. Pentru desfășurarea normală a activităților economico-sociale este necesară adoptarea unor măsuri ferme care să asigure un regim sever de economisire a energiei electrice și a combustibililor, introducerea unei discipline riguroase la toate locurile de muncă și eliminarea oricăror forme de risipă, aplicarea cu fermitatea a celor mai severe sancțiuni împotriva tuturor care depășesc consumurile normale, care nu respectă reglementările în domeniul gospădării energiei electrice și combustibililor”, se preciza în decretul din 7 februarie 1987 publicat de Scînteia.

Tot în acel decret se menționa care sunt cotele lunare care nu trebuiesc depășite, dar și măsurile pentru depășirea cotelor stabilite și ”Toți cetățenii sunt obligați să ia măsuri pentru economisirea consumului de gaze naturale și energie electrică și să se încadreze în cotele stabilitate prin prezentul decret”. Totodată, în acel decret se mai menționa că ”În caz de repetare a depășirii consumurilor, se aplică măsura înlocurii din funcție a cadrelor de conducere vinovate”.

De la emiterea acestui decret au trecut 35 de ani. Atunci se raționaliza consumul de gaze naturale și energie electrică ca să se facă economie. Azi, populația României este obligată să facă economie la gaze și curent electric ca să plătească cât mai puțin la facturi. Ce paradox!

DECRET CEAUSESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...
Sursa foto: Facebook Manuela Hărăbor

Cum a descoperit Manuela Hărăbor că are un copil cu autism

Frumoasa actriță Manuela Hărăbor are un băiat de 32 de ani, cu autism. Artista povestește cum a descoperit că Andrei, fiul ei, are autism...