EXCLUSIV. Plângere penală pentru infracțiunea de abuz în serviciu împotriva lui Claudiu Năsui

În plin scandal USR-PNL, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui, a mai primit ieri o lovitură incredibilă pentru modul dezastruos de conducere a ministerului prin încălcarea tuturor prevederilor legale în vigoare.

Năsui acuzat de încălcarea Codului penal

Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), avându-l la conducere pe omul de afaceri libanez Mohammad Murad, și Organizaţia Patronală Mamaia Constanţa (OPMC), unde președintele este Nicolae Bucovală, a depus, ieri, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție o plângere penală împotriva ministrului Claudiu Năsui și “altor funcționari” din Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT). 

În plângere se menționează că Năsui și funcționarii din minister sunt vinovați că în calitate de inițiatori ai Ordonanței de urgență a Guvernului nr.65/2021 au săvârșit “infracțiuni de abuz în serviciu, prevăzute și pedepsite de art.297 din Codul penal”.

Practic, Claudiu Năsui și unii funcționari din minister sunt acuzați că au promovat, iar Guvernul a adoptat ilegal, o ordonanță privind organizarea și desfășurarea activității de turism din România, adică fără transparență, fără dezbatere publică, dar și fără consultarea partenerilor sociali și avizul consultativ al Consiliului Economic și Social.

Astfel, “adoptarea dar și susținerea unui act normativ cu încălcarea prevederilor Legii nr.52/2003 privind transparența decizională reprezintă o îndeplinire defectuoasă a atribuțiilor de serviciu”. De asemenea, potrivit art.297, alin 1 din Codul penal, “constituie infracțiunea de abuz în serviciu nu doar îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu ci și fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act și prin acesta cauzează, o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unor persoane juridice”.

Astfel, cele două organizații patronale și-au întemeiat plângerea penală împotriva ministrului Claudiu Năsui și a unor funcționari din minister care au “calitatea de funcționari publici întrucât exercită o funcție de demnitate publică” pe dispozițiile legale ale articolului 297 din Codul penal și articolul 289 din Codul de procedură penală.

De ce a trebuit să moară directorul Doru Clăbescu

Nu trebuie omis faptul că promovarea de către ministrul Claudiu Năsui a ordonanțelor de reorganizare a ministerului a generat o mulțime de scandaluri din cauza nerespectării prevederilor legale.

Însă, din păcate, aceste scandaluri s-au soldat și cu o victimă. Directorul Direcţiei de Contencios din cadrul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Doru Clăbescu, 54 de ani, a decedat pe 16 iulie 2021 în biroul său de la minister în urma scandalurilor avute cu Năsui și oamenii acestuia din minister pe tema reorganizării ministerului și a disponibilizărilor abuzive.

Decesul lui Doru Clăbescu a generat o furie incredibilă a colegilor săi de serviciu și doar intervenția forțelor de ordine l-a scăpat pe Năsui de linșajul acestora.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole