Exclusiv! Premieră medicală la spitalul de cardiologie ARES din Cluj-Napoca

Medicii din Spitalul din Cluj au realizat, în premieră, o intervenție chirugicală extrem de complexă. Pacienta are 87 de ani iar operația a fost un succes.

Conform medicilor specialiști, Intervenția a fost făcută pentru a corectat valva mitrală a unei paciente. Operația nu s-a mai făcut până acum niciodată în Cluj, iar în țară se mai face într-un singur centru din București. Cazul este deosebit pentru că este prima dată în România când unui pacient care are valva aortică implantată prin procedura TAVI. Astfel, i se implantează și un dispozitiv Mitraclip. Pacienta în vârstă de 87 de ani nu putea fi operată din cauza riscurilor chirurgicale asociate, astfel că această intervenție minim-invazivă era singura ei șansă. Pacienta suferea de diabet insulinodependent, hipertensiune arterială și pulmonară, insuficiență aortică de gradul I, precum și insuficiențe mitrală și triscuspidienă de gradul II. Practic, trei dintre cele patru valve ale inimii ei erau sever afectate. Din acest motiv, calitatea vieții sale era extrem de proastă: obosea la cel mai mic efort, avea dureri în piept și dificultăți de respirație și făcea des edem pulmonar.

Echipa medicală de la Institutul Inimii a decis să îi înlocuiască valva aortică, pe cale endovasculară, prin procedura TAVI. Deși intervenția TAVI s-a desfășurat cu succes, starea pacientei era foarte puțin ameliorată. Insuficiența mitrală severă de care suferea făcea ca sângele să se întoarcă din ventriculul stâng în atriul stâng, invers față de fluxul sangvin normal. Astfel, tensiunea arterială era foarte mare și se acumulau lichide în plămâni.

Singura șansă ca pacienta să se simtă mai bine era corectarea regurgitării mitrale. Aceasta se poate face pe cale chirurgicală,însă riscurile unei operații sunt crescute, iar pacienta nu ar fi rezistat unei astfel de intervenții. Din fericire, pentru pacienții ca ea, există o intervenție minim-invazivă de corectare a regurgitării mitrale. Intervenția presupune implantarea unui dispozitiv în formă de clips care prinde foițele valvei mitrale, aducându-le împreună, și reduce astfel regurgitarea. Procedura Mitraclip nu se mai efectuase până acum decât la ARES, în București.

Echipa medical a reușit să îi introducă pacientei, prin artera femurală, un dispozitiv Mitraclip care a fost avansat până la nivelul valvei mitrale, unde a adus împreună foițele acesteia, reducând deschiderea valvei. Astfel, a fost împiedicată revenirea sângelui din ventriculul stâng înspre atriul stâng.

„Folosim aceste terapii percutane din ce în ce mai mult pentru acești pacienți care nu mai pot fi tratați altfel și ne bucurăm că o putem face acum și la Cluj” a declarat dr. Vlasis Ninios, medic primar cardiolg ARES.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...