EXCLUSIV. Scandal uriaș la Ministerul Economiei: Despăgubirile pentru industria HoReCa din nou amânate de amatorismul lui Claudiu Năsui și a echipei sale

Ministrul USR al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, a anunțat vineri că, azi, la ora 10.00, va fi lansată procedura online 100% a schemei de despăgubire pentru industria HoReCa, prin care firmele vor primi o despăgubire de 20% din diferenţa dintre cifra de afaceri din 2020 şi cea din 2019.

Numai că azi, surpriză!  Platforma on line unde firmele trebuiau să depună documentele pentru a obține despăgubiri nu funcționează dintr-un motiv incredibil.

Năsui: „Programul este făcut în aşa fel încât să fie imposibil de manipulat de către politicieni sau funcționari”

Marţi, 29 iunie, lansăm schema de despăgubire pentru industria HoReCa. S-a discutat mult despre această măsură. Am avut foarte multe întâlniri cu mediul de afaceri şi cu specialişti pentru a pune la punct această schemă. Statul român a închis firme în perioada pandemiei. Nu mai intrăm în amănunte. E bine că ne revenim la normal cât mai repede. Dar totuşi, statul a fost mereu acolo pentru a-şi lua partea prin multe taxe şi impozite când acestor firme le-a mers bine. Acum trebuie să fie acolo şi la greu, mai ales atunci când acel greu este impus de stat. Firmele vor primi despăgubire 20% din diferenţa între cifra de afaceri din 2020 şi cea din 2019. Procedura de aplicare este simplă şi 100% online”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, birocraţia este redusă la maxim, fiind nevoie de un raport făcut de un expert contabil, care să certifice cifra de afaceri aferentă codului CAEN, şi autorizaţia de funcţionare pentru 2019 şi 2020, dacă acestea nu sunt emise de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

Pentru prima dată în istoria României, programul este făcut în aşa fel încât să fie imposibil de manipulat de către politicieni sau funcţionari. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care unii sunt supăraţi. Erau obişnuiţi să poată alege ei cine primeşte şi cine nu primeşte bani publici. Nu de alta, dar niciodată nu e buget suficient pentru toţi. Şi atunci intervin „criteriile de selecţie”. Câteodată a fost „primul venit, primul servit”, alteori a fost un criteriu arbitrar. Stop. De data aceasta nu vom mai face aşa. Toţi cei care aplică şi sunt eligibili vor primi bani“, a subliniat ministrul.

Platforma online blocată de… omiterea experților

Dar, una a spus Claudiu Năsui vineri și altfel se prezintă lucrurile azi. Agenții economici din industria HoReCa nu au putut accesa platforma online a ministerului condus de Claudiu Năsui pentru simplul fapt că nu există lista experților contabili și a auditorilor financiari care să certifice și să avizeze legalitatea despăgubirilor.

Practic, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului condus de Claudiu Năsui a uitat să introducă în platforma online lista experților contabili și a auditorilor financiari fapt pentru care întreaga schema de despăgubire pentru industria HoReCa de 20% din diferenţa între cifra de afaceri din 2020 şi cea din 2019 este blocată.

Ca atare, finanțarea este din nou amânată, fie din prostie, Incompetență sau interese ascunse? Ori toate la un loc! Incredibil, dar adevărat!

Comentarii pe Facebook la postarea lui Claudiu Năsui (1)
Comentarii pe Facebook la postarea lui Claudiu Năsui (2)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...