EXCLUSIV. Ștefan Constantin rămâne director general la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare. Concurs fără niciun contracandidat

Ștefan Constantin rămâne în funcția de director general la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), în urma unui concurs organizat în luna august. De altfel, a fost și singurul candidat interesat de post, după cum a declarat pentru Puterea.ro.  

În aceste condiții, era și greu de crezut că nu va trece concursul, care a presupus o probă scrisă și un interviu, la care șeful ANIF a luat, de altfel și o notă mai mare.  

Participarea la concurs presupunea absolvirea de studii universitare cu diplomă de licenţă sau echivalentă în unul dintre  următoarele domenii: îmbunătățiri funciare și dezvoltare rurală, amenajări și construcții hidrotehnice, agricultură. De asemenea, a fost solicitată o vechime în specialitatea studiilor de minimum șapte ani, dar și de cinci ani în evaluarea și implementarea de proiecte europene într-o instituție publică.

Constatin se află la conducerea ANIF din februarie 2020, când l-a înlocuit pe Florin Barbu, care ocupase această funcție de timp de șase ani.

PNRR, un vis pierdut

ANIF este una din instituțiile cele mai importante aflate în subordinea Ministerului Agriculturii care de-a lungul timpului a avut la dispoziție sume importante pentru reabilitarea sistemului de irigații. De numele instituției se leagă și mai multe scandaluri, care de-a lungul timpului au adus-o în atenția presei.

Reabilitarea infrastructurii de irigații constituie una dintre prioritățile ANIF, care miza pe miliardele de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) de care au tot vorbit autoritățile. În loc de cele 6,2 miliarde de euro promise, ANIF s-a ales, însă, cu aproximativ 230 milioane de euro pentru desecări, după ce programul cu panouri fotovoltaice propus de ministrul Adrian Oros a fost respins de oficialii de la Bruxelles.

980 000 hectare disponibile pentru irigații

Dacă în 1989 România avea o infrastructură de irigații care se întindea pe o suprafață de 3,2 milioane hectare, în prezent mai sunt în stare de funcționare undeva la 980.000 hectare.

Pentru a pune la punct întreaga infrastructură de irigații, România ar avea nevoie de cel puțin 20 de miliarde euro, în viitor, potrivit estimărilor din piață.

Pentru acest an, ANIF are la dispoziție fonduri de 350 milioane lei pentru lucrări de reabilitare, având în derulare un număr de 49 de lucrări de investiții, potrivit datelor furnizate de Ștefan Constantin.

Cele mai mari suprafețe irigate se află în județul Brăila – circa 270.000 hectare, urmată de Ialomița, Călărași, Dolj și Vaslui.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Andrei Bogdan Zidaru, directorul Spitalului de urgență Floreasca: mason, specialist în...

Andrei Bogdan Zidaru a fost numit, la finele anului trecut, în funcția de manager al Spitalului de Urgență Floreasca București la solicitarea ministrului Alexandru...

Află care este schimbarea Revolut pentru românii din Anglia!

Revolut, îndrăgita platformă de servicii financiare, a introdus o actualizare importantă destinată românilor rezidenți în Regatul Unit. Astfel, de la 28 martie 2024, aceștia vor...