EXCLUSIV! SURSE: Falie în PNL. Ședința Biroului Politic Național, decisivă pentru direcția partidului

Criza politică împarte PNL în tabere, după ce mai multe filiale au împărtășit opinii contradictorii pe grupurile interne de Whatsapp ale partidului. Mai exact, liberalii din Cluj, Alba, Sibiu, Suceava, Mehedinţi, Timiş sunt favorabili unei guvernări alături de PSD, în timp ce cei din Dolj, Gorj, Dâmbovița şi din Capitală vor refacerea alianţei cu USR.

Surse politice au declarat pentru Puterea.ro că există liberali care se opun radical variantei de a forma o alianță cu PSD. Pe de altă parte, Ardealul, cu filialele sale puternice precum Cluj, Alba, Sibiu vor alianţă cu PSD, aşa cum vrea şi preşedintele Klaus Iohannis. De aceeaşi parte mai sunt şi Gheorghe Flutur de la Suceava, Mehedinţiul lui Virgil Popescu şi Timişul condus de Alin Nica. Filialele din Dolj, Gorj şi cele din sectoarele Capitalei se situează de partea refacerii Coaliţiei.

La fel şi greii Ilie Bolojan – Bihor şi Dan Motreanu – Giurgiu. Câteva filiale-cheie, ai căror şefi ar putea inclina balanţa în toată zona de sud-est, sunt Prahova – Iulian Dumitrescu şi Ilfov – Hubert Thuma. Aceştia ar putea influenţa decizia în Călăraşi, Galaţi, Brăila şi Buzău. Cei doi ar putea merge tot cu PSD. Liberalii care se împotrivesc colaborării cu social-democraţii cred că diferenţa o poate face Ludovic Orban, dacă vine la şedinţa de luni seară a conducerii liberale şi garantează susţinerea refacerii coaliţiei PNL-USR-UDMR.

Calculele din Parlament arată că, în prezent, o majoritate PNL-USR-UDMR, la care s-ar adăuga parlamentarii lui Ludovic Orban, ar strânge 243 de voturi, faţă de cele 234 necesare învestirii Guvernului. Majoritatea formată de PNL cu PSD ar fi mult mai confortabilă, asigurând din start 274 de voturi.

Dâmbovița vrea alianță cu USR

Conducerea PNL Dâmboviţa anunţă, luni, într-un comunicat de presă, că nu susţine o coaliţie de guvernare cu PSD şi va vota în acest sens în Biroul Permanent al PNL. De asemenea, liderul PNL Dâmboviţa, senatorul Virgil Guran, transmite, în acest comunicat, că va rămâne în PNL şi nu îl va urma pe Ludovic Orban.

Senatorul Virgil Guran, preşedintele PNL Dâmboviţa, a anunţat că în şedinţa BPN de astăzi va vota împotriva unei coaliţii de guvernare cu PSD. Decizia a venit după consultarea organizaţiilor locale, care nu consideră că o alianţă cu social democraţii este o soluţie bună pentru partid„, se arată în comunicatul PNL Dâmboviţa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole