Exclusiv! Un procuror destăinuie anchetele sale după 30 de ani de investigații de crimă organizată

Fostul magistrat, acum avocat implicat în multe dosare grele, povestește că în anii ‘80 au fost puse bazele unei organizații criminale internaționale intitulată „Dragonul”.

Scopul acestei organizații era obținerea unor fonduri ilegale pentru finanțarea activității mișcărilor subversive din America Centrală, Asia și alte țări. Pe scurt, întreaga activitate se concentra pe obținerea fondurilor din traficul internațional de droguri, migrație ilegală , prostituție , taxe de protecție etc. Structura era piramidală și strict specializată . Statele comuniste din epoca nu s-au lăsat mai prejos, desfășurând același gen de activități , rivalitățile dând naștere la numeroase reglări de conturi, deseori camuflate în atentate teroriste , mișcări de stradă, schimbări de guverne etc.

Rețeaua „Cupola”

Ceea ce era caracteristic „crimei organizate” în perioada războiului rece era controlul exercitat de state prin intermediul serviciilor de informații asupra activității acesteia. După anul 1990 controlul statelor s-a diminuat până la momentul în care „crima organizată” a luat forma „birocratică ” devenind „statul ”. Investigațiile din perioada 1998-2004 realizate în România , Germania, Elveția , Austria și Italia au contribuit la identificarea  membrilor organizației „Dragonul” care activau în România, a decidenților politici implicați în „securizarea” activităților rețelei, precum și strânsa conlucrare dintre Organizație și unele servicii de informații străine.Se luau decizii cu privire la ce persoane urmau să ocupe funcțiile de conducere la nivelul sistemului judiciar, polițienesc, agențiilor guvernamentale sau din alte structuri. Au fost create mecanisme deosebit de eficiente prin care erau asigurat tranzitul ,comercializarea și plasarea sumelor de bani obținute în urma traficării unor cantități importante de heroina provenite din Asia, prin implicarea unor puternice familii politice din Liban, Turcia, România etc.

Adevărate rețele de influență

Totodată, s-au creat adevărate rețele de control și influențare a diasporei prin coordonarea strictă a migrației, rețele controlate printr-o conducere unică de tip militar. Sumele realizate și vehiculate de către aceste rețele au fost impresionante ajungând să fie reinvestite prin intermediul celor mai respectabile instituții bancare din Europa.Rețeaua există, decide, influențează factorul politic, plasează oamenii de încredere în funcțiile importante, asigură stabilitatea sau produce haosul, în funcție de interesele Organizației. La acest moment nu avem de a face cu o entitate statală externă care să desfășoare activități majore împotriva României, dar, avem de a face cu o structura multinațională deosebit de puternică și eficientă formată din „agenții” ai crimei organizate care acționează pentru preluarea controlului economiilor naționale, inclusiv ale României și Moldovei. Conform altor surse erau conectate la afacere  și personaje ca Voronin, Victor Bout, Molojen Vladimir,Mistin Vadim .Din aceeași „formulă” a fost semnalat ca făcând parte și fostul premier Vlad Filat (implicat printre altele în contrabanda internaționala cu țigări, produse petroliere etc), persoana promovată și în final sacrificată de „Cupola”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...