Exerciţiu naţional de alarmare publică. Sirenele sună în toată țara, miercuri

Publicat: 28 feb. 2024, 06:21, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL
Exerciţiu naţional de alarmare publică. Sirenele sună în toată țara, miercuri

Miercuri, are loc un exerciţiu naţional de alarmare publică. Scenariul presupune înştiinţarea centrelor operaţionale pentru situaţii de urgenţă din judeţe şi din Bucureşti, precum şi verificarea funcţionării sirenelor electrice şi electronice de alarmare a populaţiei.

Acest exercițiu constă în verificarea modului de funcţionare al tuturor mijloacelor de alarmare publică. Autorităţile transmit că astfel de exerciţii periodice sunt necesare şi benefice, chiar dacă este posibil să se creeze disconfort în spaţiul public.

Oamenii sunt sfătuiţi să nu intre în panică, mai ales că este vorba doar despre un exerciţiu, al cărui scop este ca lumea să cunoască semnificaţia semnalelor de alarmare şi a măsurilor care trebuie adoptate în situaţia manifestării unor factori de risc.

Mai trebuie precizat că locuitorii nu trebuie să-şi întrerupă activitatea normală, în condițiile în care exerciţiul implică doar personalul de la nivelul administraţiei publice locale.

Semnalele de alarmă

Semnalele de alarmare acustice a populaţiei, a instituţiilor publice şi a operatorilor economici sunt: alarmă aeriană, alarmă la dezastre, prealarmă aeriană şi încetarea alarmei.

Fiecărei semnal de alarmare are o anumită durată:

– Semnalul Alarmă la dezastre se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. În cazul sirenelor cu aer comprimat semnalul se compune din 5 sunete a 8 secunde fiecare, cu pauză de 5 secunde între acestea;

– Semnalul Prealarmă aeriană se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. În cazul sirenelor cu aer comprimat semnalul se compune din 3 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 6 secunde între acestea;

– Semnalul Alarmă aeriană se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele. De asemenea, la sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a câte două secunde fiecare, cu pauză de două secunde între acestea;

– Semnalul Încetarea alarmei se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de două minute. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul constă într-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de un minut.

Ziua Protecţiei Civile în România

În acest an, în 28 februarie, se împlinesc 91 de ani de Protecţie Civilă în România, fiind marcată împlinirea a 47 de ani de la cutremurul din Vrancea din 4 martie 1977,  cel mai devastator din istoria României.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi inspectoratele pentru situaţii de urgenţă judeţene/Bucureşti-Ilfov organizează, la nivel naţional pentru marcarea acestui moment o serie de activităţi menite să dezvolte comportamentul preventiv în rândul populației.

Cei interesaţi se pot familiariza atât cu specificul armei, cât şi cu măsurile şi regulile de comportare ce trebuie adoptate în astfel de situații – înainte, pe timpul şi după producerea unor situaţii de urgenţă.