Există o alternativă la sinucidere?

Unul din 100 de decese la nivel mondial reprezintă rezultatul sinuciderii. Aceasta e o problemă care poate să ne afecteze pe fiecare dintre noi. Fiecare sinucidere este devastatoare şi are un impact profund asupra celor din jur. Cu toate acestea, prin creşterea gradului de conştientizare, reducerea stigmatizării în jurul sinuciderii şi prin încurajarea acţiunilor de informare, putem reduce cazurile de sinucidere în întreaga lume.

Dacă nu știați, această zi este dedicată prevenirii suicidului şi a comportamentului suicidar, potrivit site-ului Asociaţiei Internaţionale pentru Prevenirea Suicidului, www.iasp.info. Ziua mondială pentru prevenirea suicidului este marcată anual la 10 septembrie. Este o zi care oferă oamenilor din lumea întreagă posibilitatea de creştere a gradului de conştientizare cu privire la suicid şi la prevenirea acestuia.

Tema din 2021 a Zilei mondiale pentru prevenirea suicidului – „Crearea speranţei prin acţiune”, reprezintă un prilej de rememorare a faptului că există o alternativă la sinucidere şi îşi propune să inspire încredere tuturor. Este, totodată, un prilej de rememorare a faptului că acţiunile noastre, oricât de mari sau de mici ar fi, pot oferi speranţă celor care se luptă cu această problemă. Prevenirea sinuciderii este adesea posibilă şi putem avea un rol cheie în acest sens. Prin acţiune putem face diferenţa pentru persoane aflate în cele mai întunecate momente ale vieţii lor – fie ca membru al societăţii, ca şi copil, părinte, prieten, coleg sau vecin. Cu toţii putem juca un rol în sprijinirea celor care se confruntă cu o criză suicidară sau a celor îndoliaţi de o sinucidere,

Cauzele care duc la sinucidere sunt complexe

Gândurile sinucigaşe sunt complexe. Factorii şi cauzele care duc la sinucidere sunt complexe şi multe. Nu există o abordare unică care să funcţioneze pentru toată lumea. Ceea ce se ştie este că există anumiţi factori şi evenimente din viaţă care pot face pe cineva mai vulnerabil la sinucidere, iar condiţii de sănătate mintală cum ar fi anxietatea şi depresia pot fi de asemenea factori contributori. Pandemia COVID-19 a contribuit la creşterea sentimentelor de izolare şi vulnerabilitate. Creând speranţă prin acţiune putem arăta persoanelor care se confruntă cu gânduri suicidare că există speranţă, că ne pasă şi că vrem să le sprijinim, mai menţionează sursa citată.

Mulţi dintre cei care au avut tentative de suicid mărturisesc că în momentele de disperare, când nu mai vedeau altă soluţie decât aceea de a-şi lua viaţa, ar fi avut nevoie de implicarea unui apropiat, ar fi avut nevoie ca cineva să le vadă suferinţa şi să-şi ofere sprijinul. De multe ori, însă, nici măcar nu au fost întrebaţi dacă au vreo problemă sau dacă ar avea nevoie de ajutor. Tocmai de aceea, pentru că au trecut prin astfel de stări, aceste persoane îşi oferă astăzi sprijinul, desfăşurând, totodată, activităţi de prevenire a suicidului.

Evenimente, conferinţe, campanii şi activităţi publice

Iniţiată în anul 2003, de către Asociaţia Internaţională pentru Prevenirea Suicidului, în colaborare cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Ziua mondială pentru prevenirea suicidului este marcată printr-o serie de evenimente, conferinţe, campanii şi activităţi publice, menite să atragă atenţia asupra suicidului, una dintre cele mai frecvente cauze de mortalitate prematură. Pentru organizarea acestora, Asociaţia Internaţională pentru Prevenirea Suicidului necesită sprijinul instituţiilor de stat, al agenţiilor guvernamentale, al organizaţiilor non-guvernamentale, al asociaţiilor naţionale şi internaţionale, al comunităţilor locale, al cercetătorilor, al medicilor şi al voluntarilor.

Între 21-24 septembrie 2021 va avea loc, la Gold Coast Convention Centre, Australia, cel de-al 31-lea Congres mondial al Asociaţiei Internaţionale pentru Prevenirea Suicidului, în parteneriat cu Griffith University, Queensland, Australia. Congresul mondial al Asociaţiei Internaţionale pentru Prevenirea Suicidului aduce laolaltă academicieni, cercetători, practicieni, factori de decizie politică, ONG-uri, persoane care lucrează în domenii legate de prevenirea sinuciderii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Atac cu 130 de rachete în Tel Aviv. Ambasadorul Israelului în...

Ploaie de rachete lansate din Fâşia Gaza spre metropola israeliană Tel Aviv. Mişcarea islamistă Hamas a anunţat marţi seara că a lansat 130 de...

India va depăși China la numărul de locuitori, în acest an

India ar putea fi țara cea mai populată din lume până la mijlocul acestui an, depășind China cu aproape trei milioane de locuitori, potrivit...