Explicațiile directorului Teatrului Național din București: De ce nu e steagul Ucrainei pe emblematica clădire a Capitalei

Mircea Rusu, directorul TNB, a oferit detalii despre refuzul său de a colora clădirea teatrului în culorile steagului Ucrainei. „Pe TNB nu se poate pune pentru că la 1918, pe 1 decembrie oamenii de atunci au jurat că deasupra capului lor va flutura doar tricolorul României. În rest am oferit tot ce se poate oferi”.

Singurul lucru pe care nu am dorit să îl fac a fost să nu pun steagul Ucrainei pe TNB, atât. Am trimis autocarul în nordul României, la Suceava, la Siret să aducă oamenii în București sau pe unde i-au mai dus. Accept orice fel de ajutor pe care pot să îl dăm noi. Dacă suntem solicitați putem și să cazăm ucrainieni, cu copii, fără copii în sălile de jos. Avem săli de sport unde putem să adăpostim oameni. Suntem dispuși și să îi hrănim, nu să punem un steag aiurea pe TNB. Singurul lucru pe care nu am vrut să îl fac a fost ăsta, în rest am făcut tot ce mi s-a cerut”, a declarat Mircea Rusu luni seara, în emisiunea „Bună, România”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir.

La rândul său, actorul Mihai Călin a intervenit și a precizat că directorul TNB nu a dorit să participe la campania umanitară dedicată refugiaților din Ucraina:

Acum două săptămâni l-am rugat pe domnul Rusu să colorăm clădirea, a zis că nu ține de TNB, pentru că suntem subordonați Ministerului Culturii. În acea seara i-am spus că o să fie colorat Guvernul, deci este o politică de stat, nu de partid. Mi-a spus că o să primească dispoziție de la Guvern e ok. Între timp s-a colorat în steagul Ucrainei Guvernul României, Ateneul României, Teatrul Odeon, mai mule instituții de stat. Am primit răspuns de la Minister, că nu ține de minister această decizie, cât ține de direcția Teatrului. Atunci am revenit cu solicitarea, nu trebuie proiectoare speciale. Nu e nicio cheltuială. Și în același timp să declanșăm o campanie pentru refugiații ucrainieni. Îmi pare rău că s-a ajuns aici. Domnul Rusu a spus că nu face politică, dar de fapt asta e o atitudine politică și a refuzat iluminarea. Apoi, colegul meu Marius Manole l-a rugat pe domnul Rusu pentru această campanie, „TNB pentru Ucraina”, și nu a fost de acord nici cu asta, adică TNB să nu fie implicat deloc. Și-a asumat în mod public domnul Rusu asta”.

Mircea Rusu a lansat acuzații grave la adresa actorului Mihai Călin, precizând inclusiv că i-a grăbit moartea actorului Ioan Caramitru: „Este o ambiție personală a unui om care dorește să destabilizeze TNB. Acest om cu care vorbim acuma a fost în proces cu Ion Caramitru, i-a grăbit moartea, acest domn care în continuare agită lucrurile, târăște TNB în tot felul de conflicte, care nu sunt ale lui, actorii nu sunt de partea lui.

Singura problemă este că acest om cu care vorbiți are ambiția să pună steagul Ucrainei pe TNB. Pe TNB nu se poate pune pentru că la 1918, pe 1 decembrie oamenii de atunci au jurat că deasupra capului lor va flutura doar tricolorul României. În rest am oferit tot ce se poate oferi”, a mai spus directorul TNB.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Austria este una dintre țările care se opune ca România să adere la spațiul Schngen SURSA FOTO: https://www.schengenvisainfo.com/

Ce a cerut Austria ca România să intre în Spațiul Schengen

Refuzul categoric al Austriei de a intra România în Spațiul Schengen ascunde o mulțime de interese economice și financiare uriașe. Potrivit informațiilor noastre provenite din...