Ciucă dă din casă: De ce s-a renunţat la candidatura lui Cîrstoiu la PMB

Publicat: 23 apr. 2024, 13:29, de Viorela Pitulice, în POLITICĂ , ? cititori
Ciucă dă din casă: De ce s-a renunţat la candidatura lui Cîrstoiu la PMB
sursa: google

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, explică care au fost motivele Coaliției PSD-PNL de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei.

Decizia de a avea candidaţi separaţi a fost luată în baza unei analize din care reiese că cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi atingă obiectivul de a câştiga alegerile în Capitală.

Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a afirmat Ciucă, cu ocazia unei vizite în judeţul Dolj.

Marea resetare

În opinia preşedintelui PNL, desemnarea candidaților separați de către cele două partide, reprezintă, practic, o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Cât despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL declară că este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Legat de medicul Cîrstoiu, Ciucă declară că „era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”. Se va păstra, însă, o „relaţie cât se poate de umană” cu fostul deja candidat la PMB.

„Trebuie să înţelegem că domnia sa, ca noi toţi, este om, dincolo de orice situaţie, şi în felul acesta am analizat perspectiva din punct de vedere politic şi din punct de vedere a consecinţelor şi efectelor asupra domniei sale şi am considerat că este a.bsolut firesc să încheiem această colaborare, pentru că şansele erau cât se poate de evidente”, a mai declarat Nicolae Ciucă.

Luni seara, Coaliția a decis să meargă cu candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL.