Exploziile solare puternice provoacă întreruperi radio la nivel global: ce urmează?
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/galaxia-pamant-soare-shutterstock_1947408964-scaled-e1747984797258.jpg)
În ultimele zile, activitatea solară a atins niveluri spectaculoase, cu mai multe erupții solare de tip M și X – cele mai puternice categorii existente. Aceste evenimente intense au dus la întreruperi radio semnificative pe partea luminată a planetei, afectând comunicațiile în America de Nord și de Sud, Europa, Africa, Orientul Mijlociu și Asia de Sud-Est.
Soarele a provocat întreruperi radio
Totul a început marți, 13 mai, când o pată solară denumită AR4086 a erupt, generând o erupție solară de tip X1.2 – una dintre cele mai intense forme de radiație electromagnetică emise de Soare, potrivit livescience.com. În dimineața zilei următoare, o altă pată solară, AR4087, a produs nu una, ci trei erupții semnificative: M5.3, X2.7 și M7.7. Aceste erupții au fost însoțite de radiații X și ultraviolete care au ionizat atmosfera Pământului, blocând semnalele radio în banda de frecvențe înalte.
Erupțiile solare apar atunci când liniile câmpului magnetic solar devin instabile și se rearanjează brusc, eliberând o cantitate masivă de energie. Acestea sunt clasificate de NOAA în cinci categorii: A, B, C, M și X, fiecare nivel fiind de zece ori mai puternic decât precedentul. Erupțiile din clasa X sunt cele mai rare și mai intense, iar cele recente reprezintă primele de acest gen înregistrate din luna martie.
Erupția de tip X2.7 de miercuri a fost însoțită și de o ejecție de masă coronală (CME), o explozie uriașă de plasmă solară care se deplasează mai lent decât erupțiile solare, ajungând pe Pământ în câteva zile. De data aceasta, CME-ul nu a fost îndreptat spre Pământ, ci spre Marte, unde se așteaptă să provoace aurore spectaculoase pe 18 mai.
Totuși, cum pata solară AR4087 se deplasează spre centrul discului solar, Pământul ar putea intra curând în linia de foc. Dacă vor mai avea loc erupții însoțite de CME-uri direcționate spre planeta noastră, există riscul unor furtuni geomagnetice ce pot afecta rețelele electrice și sistemele GPS, dar pot produce și spectaculoase aurore vizibile departe de regiunile polare.
Conform NOAA, există o probabilitate de 65% pentru noi erupții de tip M și 30% pentru cele de tip X până pe 17 mai.