Exporturile de cereale, în cădere liberă. Cât porumb din Ucraina a ajuns România să importe

Publicat: 01 feb. 2023, 09:25, de Viorela Pitulice, în ECONOMIE , ? cititori
Exporturile de cereale, în cădere liberă. Cât porumb din Ucraina a ajuns România să importe

Exporturile românești de cereale s-au redus dramatic în 2022, în contextul afluxului de mărfuri agricole ucrainene care tranzitează țara noastră. Pare incredibil, dar România, liderul exporturilor blocului comunitar la porumb, a ajuns să livreze la extern în total doar circa 375.000 de tone de porumb și să importe în schimb undeva la un milion de tone din Ucraina.

România a devenit o placă turnantă pentru produsele ucrainene, în condițiile în care undeva la două milioane de tone de cereale au ajuns să tranziteze țara noastră în 2022 prin portul Constanța, potrivit datelor vehiculate în piață. În total, însă, dacă luăm în calcul și celelate căi de transport se depășește cel mai probabil 9 milioane de tone.

Din cauza mărfurilor venite din Ucraina și prețurile au început să scadă, afectându-i pe fermierii români, o situație care se regăsește și în alte state vecine.

”În 2022, am avut un impact deosebit de puternic, care s-a resimțit în cifre. Dacă în 2021, România avea exporturi de 4 milioane de tone de grâu, în 2022, acestea s-au ridicat la doar 2,1 milioane tone, timp în care am importat 700 000 de tone din Ucraina. La porumb, am importat un milion de tone și am exportat 375.000 tone, la rapiță, am importat peste 470.000 de tone din Ucraina și peste 660.000 tone de semințe de floarea soarelui”, a declarat Cezar Gheorghe, expert în comerțul cu cereale, pentru Sens și Contrasens în Agricultură.

Spre comparație, potrivit datelor Comisiei Europene, în sezonul 2021/2022, România a exportat o cantitate de 6,3 milioane de tone de grâu și 4,2 milioane tone de porumb.

În 2022, România a avut o producție de aproximativ 9 milioane tone de grâu, 2 milioane tone de floarea soarelui, în timp ce la porumb recolta era estimată la circa 8 milioane tone, pe fondul secetei puternice.

Probleme în țările din Europa de Est

Supraoferta de cereale din cauza importurilor ieftine din Ucraina a prăbușit cererea pentru produsele locale şi a dus la proteste în rândul fermierilor, potrivit Bloomberg. Acesta este și motivul pentru care un grup de şase state din Europa de Est a cerut Comisiei Europene să adopte măsuri, inclusiv despăgubiri pentru fermieri.

Acest state au mai cerut, luni, la o reuniune a miniştrilor europeni ai Agriculturii care a avut loc la Bruxelles, securizarea rutelor de tranzit, astfel încât cerealele şi alte produse din Ucraina să ajungă în ţările terţe fără a provoca perturbări în Europa.

În 2022, Comisia Europeană a suspendat, temporar, tarifele şi cotele pentru produsele agricole din Ucraina, măsură care avea rolul de facilita livrările de cereale ucrainene, blocate, din cauza invaziei ruseşti şi a blocadei impuse porturilor ucrainene.

„I-am informat pe miniştrii Agriculturii cu privire la problemele cu care fermierii din ţările vecine se confruntă din cauza importurilor de cereale din Ucraina, care urmau să fie trimise în Europa Occidentală şi Africa. O parte din aceste produse rămân în ţările vecine şi această creează probleme pentru fermierii locali care nu mai pot să îşi vândă propriile lor cereale”, a declarat ministrul polonez al Agriculturii, Henryk Kowalczyk.

Astfel, importurile de porumb ale Poloniei din Ucraina s-au majorat până la 1,6 milioane de tone în perioada ianuarie-noiembrie 2022, adică o creștere de peste 25.000%, față de aceeași perioadă din 2021, potrivit unor documente prezentate de Kowalczyk.

În cazul Ucrainei, importurile de porumb s-au mărit la peste 900.000 de tone, de la 5.000 de tone, în timp ce pentru Bulgaria acestea au ajuns la 16.742 de tone, de la 361 de tone.

„Importurile mari de produse dintr-o singură sursă în timpul campaniilor naţionale de recoltare au provocat perturbări pe pieţele din toate statele membre implicate”, susţin cele şase state membre din Europa de Est într-un document prezentat la reuniunea de luni. „O parte din cerealele importate merg la procesatorii interni de nutreţuri, ceea ce provoacă o diminuare a cererii pentru cerealele interne”, se mai arată în documentul menţionat.

„Suntem gata să ajutăm în continuare Ucraina, nu este vorba de o inversare. Dar vrem ca întreaga Uniune Europeană să fie implicată în acest proces”, a mai spus ministrul polonez al Agriculturii.

Citeste si Cezar Gheorghe, expert în comerțul cu cereale: Nu există absolut niciun motiv ca pâinea să se scumpească