Exporturile Ucrainei cresc, în pofida războiului. Care este explicația și ce mărfuri au fost preferate

Volumul mărfurilor exportate de Ucraina în august a crescut considerabil față de luna precedentă, odată cu deblocarea tranzitului prin portul Odessa. Chiar dacă dă semne de revenire, nivelul este în continuare mult sub cel dinaintea invaziei trupelor rusești.

Conform datelor prezentate de Ministerul Economiei din Ucraina, în august, comparativ cu luna iulie, volumul exporturilor ucrainene a crescut cu 14%, respectiv 411 milioane de dolari, la 3,36 miliarde de dolari, transmite agenția ucraineană de știri Ukrainski Novini.

„În august 2022, volumul exporturilor ucrainene a crescut cu 25% și s-a ridicat la 7,29 milioane de tone. În termeni monetari, exportatorii au primit 3,36 miliarde de dolari, cu 411 milioane de dolari mai mult decât în iulie. Creșterea exporturilor este asociată cu deblocarea parțială a porturilor Velikaya Odesa, ceea ce a făcut posibilă creșterea semnificativă a volumului exporturilor de mărfuri ucrainene, ca urmare a creșterii transportului pe mare cu 85% și s-a ridicat la aproape 2,9 milioane de tone, ucraina a exportat peste 3 milioane de tone de mărfuri pe calea ferată și 1,36 milioane de tone pe cale rutieră”, se arată în raport.

Exportatorii primesc cele mai mari venituri din bunurile exportate pe șosele – 1,48 miliarde de dolari, marfa maritimă a valorat 995 de milioane de dolari, iar cea transportată feroviar – 788 de milioane de dolari.

Cele mai căutate produse la export

Liderii în ceea ce privește valoarea exporturilor în luna august au fost: uleiul de floarea soarelui (443 milioane dolari), volumele sale de export au crescut cu 30%, la 366 mii tone; porumbul (347 milioane dolari), exporturile sale au crescut cu 31%, la 1,5 milioane de tone; rapița (305 milioane de dolari); grâul (213 milioane dolari); minereul (172 milioane dolari), în special, 1,4 milioane de tone de minereu au fost exportate în luna august; energia electrică (73 de milioane de dolari), inclusiv veniturile din energie electrică au crescut de 2 ori față de iulie; semințe de floarea soarelui (71 milioane dolari); carne de pasăre (67 de milioane de dolari); soia (62 de milioane de dolari).

Lucrurile stau însă în continuare prost față de aceeași perioadă a anului trecut: în ianuarie-iunie 2022, comparativ cu perioada similară a anului 2021, exporturile din Ucraina au scăzut cu 23,7%, la 22,8 miliarde de dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...