Expunerea la nitriți mărește riscul de diabet de tip 2. Atenție la mezeluri!

Publicat: 19 ian. 2023, 20:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Expunerea la nitriți mărește riscul de diabet de tip 2. Atenție la mezeluri!

În premieră, cercetătorii francezi de la INSERM  –  Institutul Național pentru Sănătate și Cercetare Medicală –  și INRAE – Instutul Național penru Cercetare Agronomică – pun în legătură directă expunerea la nitriții prezenți în alimente cu riscul de diabet de tip 2, boală cronică, despre care știm că este  o consecință a stilului de viață și a alimentației, transmite Futura Sante.

Nitrații și nitriții sunt compuși prezenți în mod natural în apă, sol și în unele alimente, în special în legume. Acești compuși sunt folosiți în mod controlat în agro-alimentație ca aditivi alimentari.

De fapt, sunt agenți anti microbieni eficace contra unor patogeneze responsabile de intoxicația alimentară, cum sunt salmonelele sau clostridium (agentul etiologic al botulismului). De asemenea, acești compuși permit îmbunătățirea aspectului și gustului alimentelor. Fără nitriții adăugați, jambonul ar avea culoarea gri, respingătoare, de exemplu. Majoritatea (99%)  din expunerea noastră la nitriți provine din alimentație, în special din mezeluri.

Despre adaosul de nitriți în alimentație s-a discutat intens. Anul trecut, ANSES (Agenția națională pentru securitate sanitară) confirma legătura între nitriți și cancerul colorectal.

În prezent, cercetătorii francezi, afiliați la mai multe organisme de cercetare, printre care INSERM și INRAE, vin cu argumente solide în privința legăturii între diabetul de tip 2 și consumul de nitriți.

Această cercetare, publicată în revista PLOS Medicine la data de 17 ianuarie anul acesta, arată că persoanele care consumă mai mulți nitriți – proveniți din alimentație și alte surse – prezintă un risc mai mare de a dezvolta un diabet de tip 2 cu 27%.

Specialiștii recomandă să nu depășim 150 de grame de mezeluri pe săptămână.

Este primul studiu pe o cohortă considerabilă, care sugerează implicarea nitriților proveniți din aditivi în creșterea riscului de diabet de tip 2, explică Bernard Srour, de la INSERM, și Mathilde Touvier, director de cercetare la INSERM, ambii autori ai acestei cercetări.