Facebook amenință cu închiderea operațiunilor din Europa

Facebook, serviciul de social media cel mai utilizat din lume, a avertizat că și-ar putea închide operațiunile din Europa dacă autoritățile din Irlanda vor pune în aplicare interdicția de a transfera în SUA a datelor colectate în Uniunea Europeană.

Curtea Europeană de Justiție a UE a decis, în iulie 2020, că există deja suficiente probe referitoare la interferența serviciilor secrete în datele colectate de companii, astfel încât datele europenilor sunt expuse riscului de a fi accesate de aceste instituții americane.

În cazul în care Irlanda va pune în aplicare decizia CJUE, iar Facebook ar fi obligată să nu mai trimită deloc date către SUA, este posibil ca serviciul să nu mai fie disponibil. Conform cursdeguvernare.ro, informația referitoare la închiderea operațiunilor apare într-o întâmpinare depusă de Facebook la o instanță din Dublin, unde se arată că „nu este clar cum ar putea continua sp furnizeze serviciile Facebook și Instagram în UE” dacă nu mai poate face transferul datelor.

Facebook neagă că ar fi o amenințare de închidere respectiva afirmație, fiind doar o reflectare a realității, potrivit The Guardian.

La nivelul UE sunt multe îngrijorări legate de transferul masiv de date către SUA și modul lor de utilizare. Numai că globalizarea și digitalizarea fac foarte dificilă blocarea informațiilor într-o anumită regiune. Internetul este prin definiție deschis, ir utilizarea capacităților de stocare din toată lumea permite oferirea de servicii utilizatorilor.

Și nu este vorba doar de social media, ci și de nenumăratele companii de servicii în cloud, care sunt utilizate de companii și care includ multe date sensibile. Cum Europa este dependentă de serviciile oferite de companii americane, precum Google, Microsoft, Amazon, Oracle și altele, este foarte dificil să blochezi accesul la date dintr-o regiune în alta.

În plus, multe companii mici depind de servicii precum cele oferite de Facebook, care nu mai este doar o aplicație de social media, ci și un spațiu de oferire/primire de servicii terțe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole