Facebook va permite temporar postările care cer „moartea invadatorilor ruşi”

Publicat: 11 mart. 2022, 17:30, de Puterea.ro, în TEHNOLOGIE , ? cititori
Facebook va permite temporar postările care cer „moartea invadatorilor ruşi”

Compania americană Meta, compania-mamă a Facebook, Instagram și WhatsApp, a anunţat joi că va permite excepţii de la reglementările sale privind conţinuturile care incită la violenţă şi la ură şi nu va elimina mesajele ostile la adresa armatei sau a liderilor ruşi, transmite Reuters.

„În contextul invaziei ruse în Ucraina, vom da dovadă de indulgenţă pentru forme de exprimare politică care ar încălca în mod normal regulile noastre în ceea ce priveşte discursurile violente cum ar fi cele care solicită moartea invadatorilor ruşi”’, a confirmat pentru AFP Andy Stone, responsabil de comunicare în cadrul Meta.

„Vom continua să nu autorizăm apeluri credibile la violenţă împotriva civililor ruşi”, a adăugat Stone.

Compania de social media permite temporar unele postări care cer moartea președintelui rus Vladimir Putin sau a președintelui belarus Alexandr Lukașenko.

Apelurile la moartea liderilor vor fi permise dacă nu conţin referiri şi la alte ţinte sau nu au doi indicatori de credibilitate cum ar fi locaţia şi metoda, potrivit Agerpres.

Declaraţia oficialului Meta a fost făcută după publicarea unui articol al agenţiei de presă Reuters, care a citat un schimb de e-mailuri între moderatori de conţinut din cadrul gigantului de social media, afirmând că modificarea regulamentului va fi valabilă în Armenia, Azerbaidjan, Estonia, Georgia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Rusia, Slovacia şi Ucraina.

E-mailurile spun că apelurile la violență împotriva rușilor sunt permise atunci când postarea vorbește în mod clar despre invazia Ucrainei.

Rusia a blocat Facebook pe teritoriul său săptămâna trecută, ca răspuns la decizia grupului californian de a interzice mass-media apropiată puterii (printre care postul de televiziune RT şi site-ul Sputnik) în Europa.

Rusia s-a alăturat astfel listei ţărilor care interzic cea mai mare reţea de socializare din lume, alături de China şi Coreea de Nord.

Totodată, Ambasada Rusiei în SUA a cerut vineri ca Washingtonul să pună capăt „activităţilor extremiste” ale Meta Platforms, compania-mamă a Facebook, în contextul anunţului de joi privind excepţiile de la reglementările sale legate de conţinuturile care incită la violenţă şi la ură.

„Politica agresivă şi criminală a Meta care duce la incitare la ură şi ostilitate faţă de ruşi este revoltătoare. Acţiunile companiei sunt încă o dovadă a războiului informaţional fără reguli declarat împotriva ţării noastre”, a transmis ambasada rusă de la Washington într-un comunicat. Ambasada a mai declarat că doreşte ca autorităţile ruse „să pună capăt activităţilor extremiste ale Meta şi să ia măsuri pentru aducerea făptuitorilor în faţa justiţiei”.

Accesul la Twitter este, de asemenea, foarte restrâns în Rusia.