Facebook și Instagram, catalogate oficial de Rusia „teroriste și extremiste”. Ce riscă rușii dacă le folosesc

Facebook și Instagram au fost catalogate, oficial, drept extremiste și teroriste de către organizmele de reglementare online din Rusia. Astfel, rușii care nu se abțin și postează pe cele două rețele sociale, vor suporta consecințe administrative și se va merge chiar și până la dosar penal. 

Includerea pe listă în sine nu schimbă nimic, spune activistul pentru drepturile omului Pavel Cikov. În martie 2022, Tribunalul Tverskoy din Moscova a declarat Meta o „organizație extremistă” și i-a interzis activitățile în Rusia. Platformele Facebook și Instagram au fost blocate și în țară. Procuratura Generală a declarat că activitatea proprietarului rețelei de socializare a fost „îndreptată împotriva Rusiei și a forțelor sale armate”.

Procuratura a început deja să transmită utilizatorilor Facebook și Instagram avertismente cu privire la interzicerea activității extremiste. Procurorul îi amenință cu răspunderea administrativă și penală pentru postări.

Și cu „follow me” ești inclus la activități teoriste

Pe 20 septembrie, bloggerul de modă Veronika Loginova a primit un avertisment pentru atragerea utilizatorilor pe pagina ei de Instagram. Potrivit șefului cabinetului juridic al Roskomsvoboda, Sarkis Darbinyan, pentru recrutarea unui blogger, acesta riscă o pedeapsă de la 4 la 8 ani de închisoare în temeiul Codului penal al Federației Ruse. Și pentru participarea directă la activitățile unei astfel de organizații, poți primi alți 2 până la 6 ani de închisoare

„Conform logicii procurorului, acum orice „urmărește-mă pe Instagram” înseamnă amenințarea cu închisoare de până la 14 ani!”, spune Darbinyan.

Proiectul Network Freedoms, la rândul său, reamintește că menționarea Meta fără a indica o interdicție a activităților sale amenință cu răspunderea în temeiul părții 2 a art. 13.15 din Codul contravențiilor administrative și publicarea simbolurilor Meta (precum și Facebook și Instagram) pot fi calificate drept contravenții. Promovarea publicității pe rețelele sociale poate face obiectul răspunderii penale: aceasta poate fi recunoscută ca finanțare a activităților extremiste. Lucrul în companii deținute și asociate cu Meta (inclusiv în străinătate) poate fi și el pedepsit în conformitate cu Codul penal al Federației Ruse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Arafat şi şefii IGSU, cercetaţi penal de procurorii militari pentru vătămare...

Exploziile de la staţia GPL din Crevedia au scos în evidenţă modul defectuos de intervenţie al departamentului condus de Raed Arafat. Evenimentul de la...