„Factura la gaze va crește cu cel puțin 60% în lunile următoare.” Lipsa gazelor devine cea mai mare problemă

Asociația Energia Inteligentă avertizează că prețul gazului marfă ar putea crește de până la 8 ori față de anul 2020. Prognozele pesimiste arată că acesta poate depăși valoarea de 550 lei/MWh în următoarele luni. Chiar și la această valoare, lipsa gazelor va fi cea mai mare problemă a sezonului rece, este de părere asociația.

Apreciem creșterile din ultimele zile a prețului gazelor, sunt determinate de îngrijorarea furnizorilor privind deficitul de gaze cu care se va confrunta România în această iarnă. Considerăm că deficitul va fi determinat de schimbarea fluxurilor de gaze din Balcani, situație care a adus Romania dependentă în principal de importul de gaze din Ungaria, printr-un punct de import mult prea mic față de necesitățile de import ale României în zilele de iarnă grea”, a explicat președintele AEI, Dumitru Chisăliță.

Dacă va fi frig, prețurile vor crește accelerat

Consultantul economic Adrian Negrescu spune că mai simplu prognozezi vremea decât să estimezi scumpirile la gaze. Asta pentru că prețurile cresc de la o zi la alta la noi maxime istorice.

„Per ansamblu, factura la gaze va crește cu cel puțin 60% în lunile de iarnă, însă estimările sunt condiționate de impactul măsurilor de protecție decise de autorități. Dincolo de volatilitatea prețurilor, va conta, până la urmă și cum va fi vremea. Dacă vom avea o iarnă foarte friguroasă, consumul va crește accelerat, iar presiunile pe preț vor însoți acest fenomen”, a explicat Adrian Negrescu pentru Ziare.com.

Prețul gazelor naturale care vor fi livrate în iarna 2021/2022 a crescut în ultimele zile cu 71 lei/MWh (20%) pe Bursa Română de Mărfuri (BRM). Cauza este panica din rândul furnizorilor, ca urmare a deficitului de gaze naturale care se prefigurează în acest moment pentru iarna următoare.

Lipsa de acțiune a ANRE, plătită de populație

Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie și infrastructură la Expert Forum, a explicat că România și-a epuizat toate gloanțele de argint cu care putea să tragă. Acum populația decontează și lipsa de acțiune a Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), iar scandalul liberalizării pieței este eșecul integral al acesteia.

”Lipsa informării e chiar cea mai mică problemă din modul catastrofal în care a înțeles ANRE să-și facă treaba. Eșecul major al ANRE n-a fost că n-a știut din timp să informeze pe toată lumea ce înseamnă liberalizarea. Ci că pur și simplu și-a abandonat integral rolul de reglementator care construiește o piață concurențială dintr-una reglementată (rolul său principal, chiar mai important decât licențele sau tarifele) și a lăsat lucrurile să cadă așa cum o fi. E treaba lor să dea socoteală dacă a fost indolență sau ticăloșie, dar responsabilitatea le revine integral”, a afirmat specialistul Expert Forum.

1 COMENTARIU

  1. Nuclearul câștigă teren în planul Europei de eliminare treptată a gazului. Aspect revizuit vine în timp ce miniștrii de finanțe ai UE se întâlnesc marți la Luxemburg pentru a discuta despre cum să facă față prețurilor record la gaz.
    „Este esențial să fii independent. Aceasta este cheia pentru Franța. Acest lucru este esențial și pentru toate țările europene „, a declarat ministrul francez de finanțe, Bruno le Maire, înaintea unei reuniuni a miniștrilor de finanțe din zona euro la Luxemburg. „Nu vrem să depindem de livrările provenite din țări străine.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Atac cu 130 de rachete în Tel Aviv. Ambasadorul Israelului în...

Ploaie de rachete lansate din Fâşia Gaza spre metropola israeliană Tel Aviv. Mişcarea islamistă Hamas a anunţat marţi seara că a lansat 130 de...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...