Fake news cu relocarea unor echipamente militare românești către Moldova

Un film cu echipamente militare pregătite pentru parada de Ziua Națională a României a fost prezentat în mod fals drept un convoi ce mergea către granița cu Moldova. Dezmințirea vine direct din partea Ministerului român al Apărării.

„Sisteme de apărare antiaeriană româneşti prezente în anul 2022 la repetiţiile pentru Ceremonia militară de Ziua Naţională a României, prezentate în mod fals ca îndreptându-se în prezent către graniţa cu Republica Moldova”, a transmis, luni, Ministerul Apărării, pe pagina de Facebook.

Acesta recomandă verificarea tuturor informaţiilor din surse oficiale.

„Vă reamintim că puteţi verifica veridicitatea unor informaţii de acest gen, cu caracter senzaţionalist şi cu tentă panicardă, consultând sursele oficiale”, au mai transmis oficialii ministerului.

„Relocare” falsă

„Semnalăm apariţia în mediul online a unei ştiri false cu privire la o aşa-zisă „relocare” recentă a unor sisteme de apărare antiaeriană din dotarea Armatei României către frontiera cu Republica Moldova.

Materialul video folosit în postările pe acest subiect realizate pe diferite platforme on-line, în care apar, printre altele, sisteme Himars şi Gepard din dotarea unor unităţi militare româneşti, a fost realizat la sfârşitul lunii noiembrie 2022, în centrul oraşului Alba Iulia, cu prilejul antrenamentelor pentru ceremonia militară organizate pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României”, a precizat, ulterior, Ministerul Apărării, într-un comunicat de presă.

Sursa citată precizează că, în mod fals, „cu scopul evident de a induce panica, materialul video este prezentat, în 27 februarie 2023, drept «mutarea sistemelor de apărare antiaeriană româneşti către frontiera cu Republica Moldova, în această dimineaţă»”, mai arată ministerul.

Ministerul apreciază că există şi o „parte pozitivă şi încurajatoare a acestei situaţii”, dat fiind că mulţi dintre utilizatorii care au postat comentarii la această postare au observat că materialul video este, în fapt, o înregistrare veche, au indicat corect şi locaţia reală a filmării, fiind chiar apeluri către utilizatori să nu (re)distribuie aceste informaţii false.

„Dacă sesizaţi şi alte asemenea înregistrări, vă rugăm să ni le trimiteţi aici. Vom face verificările cu maximă operativitate şi vom reveni cu explicaţii”, au mai transmis oficialii MApN.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Avem tricolorul pe etichetă, ce mai contează ce înghițim? Dublul standard,...

Ultima găselniță a politicienilor de la PSD este să-i oblige pe comercianții care vând produse provenite din materii prime românești să se asigure că...
Frlocin Citu (INQUAM_Octav_Ganea)

Florin Cîțu: „Candidez la președinția PNL. Partidul are nevoie de un...

Primul – ministru Florin Cîțu și-a anunțat duminică dimineață candidatura la președinția Partidului Național Liberal. Flancat de un grup de aproximativ 30 – 40 de...