Fallas, sărbătoarea primăverii la Valencia

Vine primăvara! Și spaniolii din Valencia se pregătesc de Fallas. Aceasta este sărbătoarea dedicată venirii primăverii, dar și purificării naturii și oamenilor prin foc. Nu, nu se pun oamenii pe rug, nici nu se ard parcurile. Sute de „ninots”, adică niște păpuși uriașe din carton, lemn sau pal, sunt așezate, încă de la începutul lunii martie, pe străzile și piețele orașului.

Fallas se desfășoară, da, în luna martie, pe parcursul a cinci zile, între 14 și 19, în prezența localnicilor, dar și a multor sute de mii de turiști, cel puțin, dat fiind faptul că încă e pandemie și nu sunt ridicate toate formele de restricții. Dar, înainte de 2020, la Fallas se vorbea despre milioane de turiști veniți la Valencia din toată lumea, pentru această sărbătoare. Festivalul are ca element definitoriu păpușile care amuză, prin forme și colorit, participanții la festival. În ultima noapte a festivalului aceste figuri se ard în cinstea sfântului Iosif, care e considerat patronul tuturor tâmplarilor. Sărbătoarea începe, de fapt, chiar de la 1 martie, când în Valencia are loc mascleta – sărbătoarea focului și a pirotehnicii. Grupuri de oameni, îmbrăcați în negru, aruncă sub picioarele trecătorilor petarde și artificii. Trei zile, în memoria Maicii Domnului, se depun flori în biserici și cimitire.

Fallas este și o sărbătoare a dulciurilor, buñuelos (adică, niște gogoși) fiind cele mai căutate și consumate. Dar, dacă vorbim despre spanioli, nu poate, se-nțelege, să lipsească nici paella. În ultima noapte a festivalului, pe 19 martie, se adună toate păpușile lăsate prin oraș și se pun pe foc. Practic, Valencia devine un mare rug pe care se ard toate ninots. Dar „incendiul” este însoțit de muzică, de dans, de veselie, pentru că se crede că, odată cu păpușile arse, din Valencia sunt îndepărtate toate relele și toate bolile. Prin vot public, o ninot este salvată de la foc și depusă la Muzeu Las Fallas, din Valencia. Tradiția aceasta a arderii păpușilor de carton sau lemn este foarte veche la spanioli și, după cum stau lucrurile, nu există riscul de a se pierde.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole