In octombrie, indicele FAO al prețurilor la alimente, care reflectă modificările lunare ale prețurilor internaționale ale unui coș de produse alimentare, a fost în medie de 133,2 puncte, mai mare cu 3%, adică cu 3,9 puncte față de septembrie și în creștere pentru a treia lună consecutivă.
În cazul cerealelor, indicele FAO al prețurilor s-a majorat cu 3,2%, raportat la luna precedentă, în timp ce la grâu s-au majorat cu 5% din cauza înăspririi disponibilităților globale determinate de recoltele reduse în țările mari exportatoare, precum Canada, Federația Rusă și Statele Unite ale Americii.
La uleiurile vegetale, prețurile au crescut cu 9,6% în octombrie, atingând cele mai mari cote de până acum, în condițiile unor cotații mai ferme ale uleiurilor de palmier, soia, floarea soarelui și rapiță. Prețurile uleiului de palmier au crescut pentru a patra lună consecutiv, în mare parte, din cauza preocupărilor legate de producția redusă din Malaezia, determinată de deficitul forței de muncă a migranților.
Indicele FAO al prețurilor produselor lactate s-a majorat cu 2,6 puncte față de septembrie, influențat de cererea globală de import, pe fondul eforturilor cumpărătorilor de a-și securiza proviziile și a-și asigura stocurile. În schimb, prețurile la brânzeturi au rămas, în mare parte, stabile.
La polul opus se află carnea, cu un indice FAO al prețurilor care s-a redus cu 0,7% față de valoarea din septembrie, continuându-și scăderea pentru a treia lună la rând. Cotațiile internaționale s-au redus la carnea de porc și vit, din cauza micșorării achizițiilor de către China la carnea de porc și a unei scăderi accentuate a cotațiilor pentru livrările din Brazilia pentru carnea de vită. La carne de pasăre și ovine, prețurile au crescut, stimulate fiind de cererea globală ridicată, dar și de perspectivele diminuate a unei producții mai mari.
Și zahărul este pe scădere, cu 1,8% față de septembrie, înregistrând un prim recul după o creștere consecutivă de șase luni.