FAO: Prețurile alimentelor, la nivelul record din iulie 2011. Uleiul vegetal, cel mai mare avans

Prețurile la alimente au atins un nou record, ajungând la cel mai înalt nivel din iulie 2011. Cea mai mare creștere a fost la uleiurile vegetale, în timp ce la polul opus s-a aflat carnea, după cum se arată în raportul publicat de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO).

In octombrie, indicele FAO al prețurilor la alimente, care reflectă modificările lunare ale prețurilor internaționale ale unui coș de produse alimentare, a fost în medie de 133,2 puncte, mai mare cu 3%, adică cu 3,9 puncte față de septembrie și în creștere pentru a treia lună consecutivă.

În cazul cerealelor, indicele FAO al prețurilor s-a majorat cu 3,2%, raportat la luna precedentă, în timp ce la grâu s-au majorat cu 5% din cauza înăspririi disponibilităților globale determinate de recoltele reduse în țările mari exportatoare, precum Canada, Federația Rusă și Statele Unite ale Americii.

Uleiurile vegetale, cel mai mare avans

La uleiurile vegetale, prețurile au crescut cu 9,6% în octombrie, atingând cele mai mari cote de până acum, în condițiile unor cotații mai ferme ale uleiurilor de palmier, soia, floarea soarelui și rapiță. Prețurile uleiului de palmier au crescut pentru a patra lună consecutiv, în mare parte, din cauza preocupărilor legate de producția redusă din Malaezia, determinată de deficitul forței de muncă a migranților.

Indicele FAO al prețurilor produselor lactate s-a majorat cu 2,6 puncte față de septembrie, influențat de cererea globală de import, pe fondul eforturilor cumpărătorilor de a-și securiza proviziile și a-și asigura stocurile. În schimb, prețurile la brânzeturi au rămas, în mare parte, stabile.

Scădere la carne

La polul opus se află carnea, cu un indice FAO al prețurilor care s-a redus cu 0,7% față de valoarea din septembrie, continuându-și scăderea pentru a treia lună la rând. Cotațiile internaționale s-au redus la carnea de porc și vit, din cauza micșorării achizițiilor de către China la carnea de porc și a unei scăderi accentuate a cotațiilor pentru livrările din Brazilia pentru carnea de vită. La carne de pasăre și ovine, prețurile au crescut, stimulate fiind de cererea globală ridicată, dar și de perspectivele diminuate a unei producții mai mari.

Și zahărul este pe scădere, cu 1,8% față de septembrie, înregistrând un prim recul  după o creștere consecutivă de șase luni.       

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Se dă startul programului Rabla 2024. Schimbări importante începând din acest an

Se dă startul programului Rabla 2024. Schimbări importante începând din acest...

Marți dimineață, 19 martie, se dă startul programului Rabla 2024. Începând cu ora 10:00, persoanele fizice se pot adresa producătorilor validați, iar persoanele juridice...
Rețeaua de CRIMĂ ORGANIZATĂ_ Cum justiția și UniCredit Bank protejează infractorii într-o afacere de 840.000 de EURO

Rețea de CRIMĂ ORGANIZATĂ: UniCredit Leasing, mână în mână cu procurorii,...

Într-un peisaj al corupției și înșelăciunii, un caz de proporții iese în evidență: o rețea de crimă organizată, sprijinită de un șef de Parchet,...