Fata cu cimbru în buzunar

Publicat: 16 mai 2022, 10:15, de Nina Marcu, în SOCIAL , ? cititori
Fata cu cimbru în buzunar

După doi ani de restricții pandemice, lumea se întoarce, în sfârșit, la viața de dinainte de februarie, 2020. De atunci, lansările de carte au fost la noi, ca peste tot, interzise. Așa că, acum, un astfel de eveniment bucură, emoționează, atrage.

Sâmbătă, bucurându-se de o participare importantă și deosebită, a ținut capul de afiș în peisajul cultural bucureștean, și nu doar, un astfel de eveniment. Fata cu cimbru în buzunar a venit la întâlnirea cu admiratorii.

Dorul…

Sâmbătă seară, cam pe când clopoțea la Radu Vodă, lumea bună s-a adunat la Librăria Pavesiana din buricul Bucureștiului, unde a avut loc o lansare de carte. Scriitoarea Marietta Dobrin a venit de la Milano să-și lanseze aici, în prezența unui public numeros și elitist, sosit din multe localități din țară, dar și din afara ei, cartea Fata cu cimbru în buzunar.

Pentru deplină elocvență, cartea a apărut anul trecut la Editura Național, dar, din cauza pandemiei, ca multe alte lucruri care nu s-au putut împlini din cauza acesteia, nu se bucurase de o lansare, așa cum îi stă bine unei cărți bune și apreciate, atât de cititori, cât și de critici.

Marietta Dobrin, deși e la prima carte – și pentru plămădirea acesteia a ezitat, temătoare ca nu care cumva să nu țină ștacheta atât de sus pe cât ar trebui, e cunoscută cititorilor datorită textelor ei de pe catchy.ro, dar și de pe blogul personal numit Romantica lu’ pește. Așa că, nu e de mirare că Fata cu cimbru în buzunar a ajuns, deja, în aproape toate țările lumii. Iar Marietta, mucalită, a spus cu seriozitate că ea n-o să ajungă niciodată pe unde a ajuns cartea ei.

Marietta Dobrin

Evenimentul a fost moderat de editoarea Violeta Borzea de la Editura Național, care a arătat publicului prezent că dorul este în cartea Fata cu cimbru în buzunar, nu doar un cuvânt, nu doar o stare, nu doar un liant, ci amprenta definitorie a cărții. Dorul, a mai precizat editoarea Violeta Borzea, este în cartea Fata cu cimbru în buzunar emoție, trăire, învățătură. „Mânca-l-ar pământul de dor!”, zice autoarea într-o povestire, citând-o pe bunica ei.

Căci, dintre toate națiile pământului, numai nouă, românilor, ne-a fost dat să știm tainele dorului ăstuia. Cum se face, cum vine, cum se duce. Editoarea Violeta Borzea a declarat în premieră că pregătește pentru iubitorii de literatură bună o mare surpriză: o colecție care va purta numele Literatură feminină contemporană. Căci, a spus ea, „femeile sunt o forță. Iar femeile de la Național, ale căror scrieri vor apărea sub o siglă specială, sunt mult mai mult de atât. Sunt talentate și creative. Iar scrierile lor uluiesc și copleșesc cititorii.”

Scriitoarea și jurnalista Corina Ozon, cea care a scris seria de succes a Amanților, dar nu doar, i-a făcut Mariettei Dobrin o recenzie a cărții, și, desigur, a fost prezentă la eveniment. Corina a punctat cu acuratețe despre o literatură de diaspora, apreciind scriitura Mariettei drept una fermă și emoționantă, în egală măsură.

A mai luat cuvântul traducătoarea de limbă italiană, Mara Chirițescu, proprietara, totodată, a Librăriei Pavesiana. Aceasta, care a tradus pe mulți dintre marii scriitori ai Italiei în limba română, inclusiv pe Dante, dar, mai ales pe Cesare Pavese, unul dintre cei mai mari scriitori italieni ai secolului trecut, a arătat că este o bucurie să se regăsească, la fel ca mai toată lumea care citește Fata cu cimbru în buzunar, în cartea Mariettei Dobrin. Pe care, pentru că este talentată, o îndeamnă să meargă mai departe pe calea scrisului, să nu se oprească aici.

La eveniment, a mai fost prezentă actrița Irina Niță, care a citit din cartea Fata cu cimbru în buzunar. De asemenea, cititorii s-au bucurat de prezența scriitoarelor Maria Bertoldo Stocheci, care a venit de la Torino, Laura Brânzoi-Niță, Roxana Bărbulescu, Adriana Ungureanu, cât și de a pictoriței Ada Badea, care are deschisă până în iunie o expoziție de pictură la Centrul Cultural Ion Manu din Otopeni.

De 58 de ori emoții

Marietta Dobrin este olteancă de-a noastră, stabilită prin căsătorie în însorita Italie, la Milano, mai precis. Fata cu cimbru în buzunar s-a născut din dorurile acerbe pe care autoarea le poartă cu ea, dar și din zvâcnetul incandescent al condeiului care, ca în cazul scriitorilor adevărați, are multe de spus. Fata cu cimbru în buzunar conține 58 de povestiri scurte care vorbesc despre oameni reali ai copilăriei, ai adolescenței, ai vieții ei, pe care, i-a nemurit, transformându-i în personaje.

Autoarea a picurat în toate povestirile emoție, umor, nostalgie, zvâc, metaforă. Le citești și, pentru că mesajul e transmis cu talent, plângi de-ți sare cămașa în spate ori râzi cu gura și cu sufletul până la urechi. După caz și după situație. Căci, da, un scriitor, ca și un ziarist, de altfel, care nu știe să transmită mesajul care trebuie, e mai bine să schimbe domeniul de activitate. Marietta Dobrin știe. Și mai are un ingredient pe care îl picură în scriitura ei și despre care nu oricine are știință. Nu, nu pune cimbru de prin buzunar, cum, poate, s-ar înțelege, ci suflet.

Cartea Fata cu cimbru în buzunar este disponibilă la Editura Național. Și ce-ar mai fi de spus? A, da… Coperta cărții este realizată de pictorița Iulia Șchiopu, cea care știe să-și pună într-un mod definitoriu amprenta pe toate lucrările pe care le realizează.