Favipiravir, medicamentul care i-ar putea salva pe cei infectaţi cu SARS-CoV- 2 de complicaţii şi internare, de negăsit în farmacii

Publicat: 20 sept. 2021, 15:00, de Laura Macovei, în COVID 19 , ? cititori
Favipiravir, medicamentul care i-ar putea salva pe cei infectaţi cu SARS-CoV- 2 de complicaţii şi internare, de negăsit în farmacii
farmacie pastile medicament

Favipiravirul, un medicament care poate fi prescris de medicii de familie pacienţilor cu forme uşoare şi medii de Covid 19, nu se găsește la momentul actual în farmacii.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, dr. Sanda Alexiu spune că Favipiravirul, spre deosebire de Remdesivir, care se administrează intravenos, presupune administrarea de pastile, lucru care este în beneficiul pacienţilor aflaţi în primele zile de boală.

Tratamentul se administrează în acest moment numai în spital.

40.000 de cutii de Favipiravir pe stoc, fără să poată ajunge în farmacii, pentru că nu există proceduri de lucru

Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj, spune că, dacă ar exista acest medicament în ambulatoriu, s-ar reduce presiunea enormă pe spitale, pentru că pacienţii cu forme uşoare şi medii de boală nu ar mai ajunge în ATI dacă ar primi acest medicament acasă, prin medicii de familie.

Acesta a explicat că a luat legătura cu autorităţile din Sănătate şi că acestea vor găsi o soluţie foarte repede în acest sens. Medicamentul este adus din India, iar în acest moment există deja 40.000 de cutii care pot pleca în orice moment spre farmacii.  

Eu ştiam că Favipiravirul se va produce în România, de altfel m-am uitat în câteva articole în primăvară, când a apărut protocolul, prin aprilie Ministerul Sănătăţii a revizuit protocolul de tratament pentru pacienţii cu Covid, având în vedere aglomeraţia care a fost în primăvară şi problemele care s-au ivit la numărul de spitale, s-a decis că poate fi prescris la persoanele care au riscuri în primele zile de la debut şi în Ambulatoriu, ceea ce include şi medicina de familie.

Asta însemna că un pacient care devine pozitiv şi despre care noi aflăm imediat, pentru că ni se raportează acest lucru în Corona forms, în softul în care se raportează pozitivii, deci asta înseamnă că pacienţii aceştia care au obligaţia să ia imediat legătura cu medicul de familie puteau fi trataţi de la bun început cu un antiviral, Favipiravir, care este prevăzut în protocol, cu condiţia să fie pe piaţă.

Din păcate, cu toate că el a figurat în protocol încă din aprilie, noi nu l-am putut găsi. În protocol figurează două antivirale, Remdesivir şi Favipiravir, Remdesivirul însă se administrează intravenos şi este imperios necesar să fie pacientul vizitat la domiciliu, ori asta este destul de puţin probabil în cazul unui pacient pozitiv, să fie văzut zilnic la domiciliu, pentru că sunt nişte probleme inclusiv la felul în care trebuie să ne echipăm , la tot echipamentul necesar. El se dă în spital.

Luată din timp, boala poate fi stăpânită. Era o excelentă abordare care să mai degreveze internările din spital.

Favipiravirul constă în administrarea de comprimate, de pastile, ceea ce ar fi făcut lucrurile mult mai simple, pentru că , în acest fel, puteam să tratăm încă din stadiu precoce, aşa cum se recomandă Covid 19 cu pastile, cu antiviral, mai ales la persoanele aflate la risc care să nu mai fie nevoie să ajungă în spitale, la evaluări sau la internări, pentru că, luată din timp, boala poate fi stăpânită.

Din fericire, lucrul ăsta a reprezentat un mare pas înainte pentru toţi pacienţii noştri şi era o excelentă abordare care să mai degreveze internările din spital, din păcate medicamentul nu a apărut în farmacii, el a fost distribuit numai cu circuit închis în spitale, nu a mai ajuns în farmacii şi nici nu am mai putut noi să-l prescriem, aşa încât a trebuit să recurgem tot doar la medicamentele simptomatice, adică ai febră, iei ceva de febră, ai dureri de cap, iei ceva de dureri de cap şi aşa mai departe”, a declarat dr. Sandra Alexiu.

Favipiravir este un medicament dezvoltat în Japonia în anii 80, împotriva gripei.

România are pe stoc în acest moment 40.000 de cutii de Favipiravir care pot pleca oricând în farmacii, dacă ar exista protocol de lucru.