FC Barcelona, instrument al mișcării separatiste catalane?

Publicat: 10 apr. 2021, 07:00, de Eliza Popa, în SPORT , ? cititori
FC Barcelona, instrument al mișcării separatiste catalane?

FC Barcelona spune că este mai mult decât un club, o afirmație menită să arate că identitatea și cultura sa catalană depășesc fotbalul.

Motto-ul ar putea fi pe punctul de a căpăta o semnificație mai largă, pe măsură ce clubul se implică mai profund în politică, potrivit Bloomberg.

Cel mai mare club din lume după venituri va organiza alegeri duminică pentru a alege un nou președinte. Rezultatul ar putea avea o influență asupra viitorului mișcării de independență a Cataloniei, notează Bloomberg.

Echipa este considerată încă ultima mare instituție catalană care rămâne, în mare parte, în afara influenței secesioniștilor.

Acesta să fie planul?

În timpul campaniei de alegere a unui nou președinte al clubului, candidații au evitat în cea mai mare parte să vorbească public despre problema catalană. În spatele scenei, însă, se fac eforturi pentru a se asigura că oricine câștigă va fi aliniat ferm cauzei separatiste, potrivit unei persoane familiare cu „planul” și după cum notează aceeași sursă.

„Într-o țară în care politica este la fel de vorace ca și în Catalonia, unde există un comportament răzbunător și fratricid în atâtea lucruri, nu este de mirare că Barca a devenit o putere disputată”, a spus Ramon Miravitllas, autorul cărții din 2013 „ Rolul politic al Barcăi“.

“Pentru cei care favorizează independența, Barca trebuie să fie un atacant care joacă împotriva altor forțe dincolo de fotbal”, a mai evidențiat Miravitllas.