Febra Chikungunya. Posibil un mister, o altă boală

O boală considerată de către specialiști deocamdată un mister a afectat populația din Aden, Yemen. Aceasta pe lângă pandemia de coronavirus care nu a ocolit nici această țară.

Potrivit estimărilor inițiale ar fi vorba despre febra Chikungunya. O afecțiune virală, apărută în urma mușcăturii de țânțar infectat. Boala se manifestă prin febră, dureri musculare și dureri articulare severe, care pot persista uneori pentru o lungă perioadă de timp. Nu există un tratament specific al bolii, dar antialgicele si antiinflamatoarele nesteroidiene pot fi utilizate pentru a reduce durerile si tumefacțiile. Nu există un un vaccin pentru febra Chikungunya, iar principalele măsuri de prevenire a îmbolnăvirii constau în protecția individuală față de înțepătura de țânțari.

De exemplu, în perioada 1-13 mai, din cauza acestei boli despre care nu se știe exact dacă este febra Chikungunya și din cauza noii pandemii au murit aproximativ 623 de persoane. Guvernul yemenit a declarat  capitala temporară Aden o „zonă de dezastru”, din cauza răspândirii noului coronavirus și a altor epidemii, potrivit aa.com.tr. Guvernul a solicitat ajutorul Organizației Mondiale a Sănătății, a Comunității Internaționale și Organizațiile de Sănătate pentru a sprijini Yemenul în lupta împotriva pandemiei de COVID-19 și a altor boli apărute în urma inundațiilor.

Haos și violență

Adenul a fost devastat de inundații la mijlocul lunii aprilie, în urma cărora mai mult de 150.000 de oameni au avut de suferit. Haosul și violența s-au dezlănțuit începând cu anul 2014, când rebelii Houthi au cucerit o mare parte a țării, inclusiv capitala Sanaa. Criza s-a accentuat în 2015, când o coaliție militară condusă de Arabia Saudită a lansat o campanie aeriană devastatoare, menită să recâștige teritoriile. Se estimează că zeci de mii de yemeniți, inclusiv civili, au fost uciși în conflict, ceea ce a dus la cea mai gravă criză umanitară din lume și i-a supus pe localnici pericolui de înfometare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cel mai valoros scriitor român a fost respins de Academie. În...

Propunerea ca Mircea Cărtărescu, unul dintre cei mai valoroși autori români contemporani, să fie acceptat în Academia Română a primit doar două voturi, fiind...

O avalanșă puternică a distrus cabana Capra din Munții Făgăraș

O avalanşă de mari dimensiuni a lovit sâmbătă seara cu putere cabana Capra din Făgăraș. Pe lângă avarierea construcției, a acoperit şi maşinile aflate...