Fechet, despre primele de pensionare la CCR: „Să ieși la pensie nu poate însemna să mai dai un tun pe spinarea românilor care muncesc cinstit!”
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/INQUAM_Photos_Octav_Ganea-CCR.webp)
Fostul ministru al Mediului, Mircea Fechet, critică dur primele de pensionare acordate judecătorilor Curții Constituționale, anunță News.ro. Acesta susține că „primele nerușinate” de la Romsilva au „surori gemene” la CCR. Fiecare magistrat care iese la pensie primește un “cadou de despărțire” de 180.000 de lei. În opinia sa, aceste sume, plătite de milioane de români care muncesc cinstit, sunt profund imorale și inechitabile.
Primele de pensionare, un privilegiu nemeritat?
Fechet consideră că asemenea prime, acordate fără a fi legate de performanțe, încalcă meritocrația și sfidează bunul-simț.
„Este o rână pe obrazul societății noastre, unde unii pleacă din funcții și mai și primesc recompense grase, încărcând nota de plată tot pe umerii celor ce muncesc”, afirmă fostul ministru.
El amintește că a reușit blocarea acestor beneficii la Romsilva prin Ordonanță de Urgență și cere extinderea acestor măsuri la toate instituțiile publice.
327 de milioane de lei din bani publici
Potrivit lui Fechet, numai în ultimii cinci ani, aceste bonusuri de pensionare au costat statul român peste 327 de milioane de lei. Acesta reclamă existența unui „sistem al recompenselor automate”, în care funcția, nu rezultatele, este cea care aduce beneficii. El evocă imaginea unei Românii divizate:
„În camerele din față stau privilegiații, iar în bucătăria din spate cei care muncesc pentru a susține acest sistem”.
Fechet atrage atenția că o reformă reală a statului nu se poate face dacă aceste privilegii nu sunt eliminate. El susține că statul ar trebui să recompenseze performanța, nu apartenența la o funcție. Ieșirea la pensie dintr-o instituție a statului nu poate continua să fie recompensată din taxele românilor.
„Să ieși la pensie nu poate însemna să (mai) dai un tun pe spinarea românilor care muncesc cinstit!”
În opinia fostului ministru, este nedrept ca regulile să fie aplicate doar celor de jos. Dreptatea trebuie asumată cu adevărat începând de la cei aflați în poziții privilegiate, dacă vrem o societate echitabilă și morală.
Fechet atrage atenția că, în calitate de ministru, a fost printre puținii care au vorbit deschis despre aceste bonusuri. El spune că, deși „a deranjat pe mulți”, ar face același lucru din nou. Fostul ministru insistă că aceste practici trebuie să înceteze și că bunul-simț trebuie să fie prima linie de apărare în gestionarea banilor publici.