Federația Română de Fotbal a reacționat după decizia luată de Eduard Novak: „Ne aflăm în imposibilitatea de a aplica actul în discuţie”

Federația Română de Fotbal a anunţat că se află în „imposibilitatea obiectivă” de a aplica ordinul privind ponderea de 40 % de participare a sportivilor români la competiţi, cel puțin în perioada imediat următoare.

„Având în vedere timpul scurt avut la dispoziţie de la data publicării în Monitorul Oficial, 08.07.2022, a Ordinului nr. 500 raportat la clarificările pe care le considerăm necesare, dar şi data desfăşurării primului meci al noului sezon competiţional, Supercupa României, respectiv 09.07.2022, Federaţia Română de Fotbal se află în imposibilitatea obiectivă de a aplica, cel puţin pentru moment, actul în discuţie”, scrie frf.ro.

Impunerea acestui ordin a fi aplicabil cu începere din sezonul 2022 – 2023 determină nu doar încălcarea principiului predictibilității, astfel încât cluburile participante în competițiile fotbalistice să fie în imposibilitatea da a-și adapta strategia transferurilor și legitimărilor, în special, a formării lotului de jucători pentru noul sezon, în general, conform noilor norme despre care acestea nu au avut cunoștință până astăzi!

De asemenea, un alt principiu afectat în situația aplicării Ordinului mai sus menționat începând cu jocurile din sezonul 2022-2023 este cel al stabilității contractuale, cluburile având în desfășurare contracte cu sportivi de nationalități diferite, mulți dintre acești jucători nefiind de naționalitate română, dar având statut de comunitari și, implicit acești sportivi nu pot avea un tratament diferit fata de sportivii de naționalitate română, iar încetarea intempestivă a unor astfel de contracte sau neutilizarea unor astfel de jucători exclusiv pentru motivul limitei menționate în cuprinsul Ordinul pot genera litigii și efecte patrimoniale importante în sarcina cluburilor și, pe cale de consecință, în sarcina federațiilor sportive naționale și chiar a Ministerului Sportului, în cazul unor soluții defavorabile în instanțele de judecată. În concluzie, Federația Română de Fotbal solicită amânarea aplicării efectelor Ordinului în cauză pentru cel puțin un sezon competițional.

Același lucru a fost transmis și domnului ministru Eduard Novak, personal, de către președintele Răzvan Burleanu, în cadrul consultării avute pe acest subiect, când președintele FRF i-a comunicat domnului ministru Novak, la solicitarea acestuia, că numărul străinilor din Liga 1 este de aproximativ 35% din numărul total de fotbaliști legitimați. Acesta fiind singurul subiect dezbătut pe această temă.

Având în vedere timpul scurt avut la dispoziție de la data publicării în Monitorul Oficial, 08.07.2022, a Ordinului nr. 500 raportat la clarificările pe care le considerăm necesare, dar și data desfășurării primului meci al noului sezon competițional, Supercupa României, respectiv 09.07.2022, Federația Română de Fotbal se află în imposibilitatea obiectivă de a aplica, cel puțin pentru moment, actul în discuție.

În plus, Federația Română de Fotbal consideră că sunt necesare clarificări cu privire la modalitățile de aplicare a Ordinului și de verificare a îndeplinirii condițiilor impuse prin intermediul acestuia. Subliniem că, la o analiză sumară, procentul de 40 % de jucători români impuși pentru fiecare echipă în teren, în cazul fotbalului, reprezintă o aplicare inversă a regulii FIFA “6+5”, regulă considerată în numeroase ocazii ca fiind în contradicție cu normele comunitare și chiar respinsă de Parlamentul European în 2008. Astfel, chiar și în situația în care regula ar fi “5+6”, FRF consideră necesară o analiză amănunțită cu privire la compatibilitatea acestei reguli cu normele dreptului UE.

În încheiere, Federația Română de Fotbal salută dorința de implicare a domnului ministru Eduard Novak pentru dezvoltarea sportului românesc, în general, și a creșterii performanțelor loturilor naționale, în special. Totuși, pentru a se produce performanță sportivă e nevoie de investiții, fie din partea statului, fie din partea mediului privat. Până când sportul nu va deveni o prioritate strategică la nivel național, tot efortul va fi pe umerii cluburilor, a academiilor și a federațiilor sportive.

FRF consideră că domnul ministru Eduard Novak ar trebui să își concentreze eforturile și în această direcție, de a obține o asumare la nivel politic, la nivel național, în ceea ce privește prioritizarea sportului ca unul de importanță strategică, acest lucru presupunând și o finanțare deoarece e necesar ca Statul să se implice mai mult și în această zonă.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole