Feeria cristalelor. La Grădina Botanică din Galați, expoziție de flori de mină, agat, acvamarin

Publicat: 10 mai 2023, 08:15, de Sorin Costea, în Cultură , ? cititori
Feeria cristalelor. La Grădina Botanică din Galați, expoziție de flori de mină, agat, acvamarin

Fluorina, geode şi cuarţ din Brazilia, jad din China şi Canada, turcoaz din Statele Unite, agate din Mexic, lapis lazuli din Afganistan, opal din Australia, malachit din Congo, azurit din Maroc, vor putea fi admirate într-o expoziţie deschisă la Galați.

Miercuri, 10 mai, la pavilionul Grădinii Botanice din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” din Galați va avea loc deschiderea expoziției temporare „Universul mineralelor și cristalelor”, care îşi propune să aducă în faţa publicului lumea mineralelor.

„Până la sfârșitul lunii octombrie, vizitatorii noștri vor putea admira exponate de mineralogie din patrimoniul ştiinţific al muzeului, într-o mare diversitate, de la cele mai răspândite, adică de la flori de mină, geode ametist, cuarţ, calcopirită, pirită, felii de agat, baritină, lemn silicifiat, rodocrozit, epidot, acvamarin, malahit sau stibine, până la minerale fluorescente.

Dintre aceste minerale fluorescente se remarcă fluorina, cu fluorescență spectaculoasă, în funcție de sursa de lumină la care este expusă. De asemenea, publicul va putea vedea și o colecție de geme, adică pietre semiprețioase fațetate, expuse pentru prima dată la muzeul din Galați”, ne-a declarat Florin Matei, purtătorul de cuvânt al muzeului.

Vedeta expoziției – fluorina, mineral întâlnit în Mexic, China, India și Africa de Sud

Fluorina, vedeta aceste expoziții, este un mineral din clasa halogenidelor, care cristalizează în sistemul cubic, fiecare ion de calciu fiind legat de doi ioni de fluor. Fluorina are duritatea 4 pe scara de duritate Mohs și are o mare varietate de culori, cele mai frecvent întâlnite fiind cele verzi şi violet.

Culoarea mai închisă a cristalului provine din zăcămintele de uraniu, care determină şi caracterul fluorescent la lumina ultravioletă.

Fluorina se formează prin răcirea rocilor magmatice, asociate frecvent cu minerale precum baritină, cuarț, topaz, calcit, galenă. Acest mineral apare în cantităţi mai mari ca parte componentă a rocilor vulcanice, granite sau pegmatite.

Cea mai mare mină de fluorină se află în rocile vulcanice de la mina din Las Cuevas, Mexic, urmată de minele din China, India, Africa de Sud și Statele Unite și de mina „Blue John” din Marea Britanie.

8