Femei bătute: O realitate dramatică, ascunsă chiar de femei, în invariabilul ”Am căzut pe scări”

Publicat: 09 mart. 2024, 12:02, de Magda Marincovici, în LIFESTYLE , ? cititori
Femei bătute: O realitate dramatică, ascunsă chiar de femei, în invariabilul ”Am căzut pe scări”

În 2023, oficial au fost raportate peste 50.000 de femei bătute, deși știm că, în realitate, această cifră este de 2, 3 și chiar 4 ori mai mare, spune psihologul Mirela Zivari, în podcastul ”Dialogurile Puterii” ”Viața reală a femeii”.

Sunt femeie bătute de soț, partener, tată, sunt femei de toate vârstele care, adesea ascund faptul că au fost victime, spunând ”am căzut pe scări”.

”Urăsc acest răspuns”

Multe  dintre aceste femei bătute, desfigurate,  ajung la unitățile de primiri urgențe ale spitalelor, spune psihologul Mirela Zivari.

 Și când sunt întrebate ce li s-a întâmplat, răspunsul cel mai frecvent dat este: ”Am căzut pe scări”. ”Urăsc acest răspuns” – subliniază psihologul.   

”Fără să anulez răspunsul sau să sugerez că îmi dau seamă că minte, încerc să stabilesc o legătură. Dar în peste 90% dintre aceste cazuri, în două ore femeia pleacă de la spital, de teamă că noi am putea chema poliția. În cel mai bun caz, mai revine cu un telefon pentru consiliere psihologică, pe care spitalul o poate oferi gratis”, subliniază Mirela Zivari.  

Multe dintre aceste 50.000 de femei bătute au și copii. Iar copilul, din păcate, poate fi martor la aceste episoade și așa învață acest model al agresivității de când este mic. Dacă e fetiță, ea crede că așa este normal: mama să fie bătută, să fie sub controlul tatălui și să rămână acolo orice s-ar întâmpla.

”Îmi doresc ca aceste femei care vin la spital cu oase rupte, cu leziuni, cu tăieturi etc. să aibă curajul să meargă până la capăt.  Adică să facă o plângere nu după ce ai fost de nenumărate ori victima bărbatului”.  Dar femeia încă se  teme de instituțiaile statului  la care ar trebui să meargă pentru rezolvarea acestei probleme. Își zice: Ce o să i facă poliția? Cam așa gândesc femeile și că, oricum, bărbatul o bate din nou doua zi.

Respectul pentru femei

Toate speranțele se îndreaptă spre instituțiile statului. Psihologul Mirela Zivari spune că s-au făcut câțiva pași importanți. S-a schimbat ordinul de protecție. Sunt  servicii de consiliere în spitalele de urgență din  zonele mari ale României. Sunt centre speciale,  care oferă o serie de servicii: analizele medicale și susținerea managementului de caz din punct de vedere fizic, susținere juridică și psihologică, inclusiv adăposturi.

”Dacă  femeile vor înțelege că au unde să meargă, că nu trebuie să se întoarcă neapărat unde au fost bătute, să locuiască cu cei care le-au bătut și umilit , am putea să avem unele rezultate.  Este vorba de implicarea statului, dar în același timp cred că ceea ce noi ar trebui să le dăm fiicelor noastre, copiilor noștri, deopotrivă fete și băieți, cu lingurița, în fiecare zi, este educația și datoria de a respecta femeile”, mai transmite psihologul Mirela ZIvari.