Femei violate și de soldații ruși, și de cei ucraineni

Publicat: 06 apr. 2022, 22:15, de Raluca I. Heroiu, în News , ? cititori
Femei violate și de soldații ruși, și de cei ucraineni

Femeile din Ucraina sunt, conform raportului subsecretarului general al ONU, Rosemary DiCarlo, prezentat în fața Consiliului de Securitate, în pericol.

S-au înregistrat mai multe plângeri că, atât soldații ruși, cât și cei ucraineni recurg prin unele locuri pe unde trec, la agresiuni sexuale. Potrivit sursei citate, rușii ar fi comis violurile în grup și fără să țină cont că sunt minori de față. Însă, nici soldații ucraineni şi milițienii de la miliţiile de apărare civilă nu sunt mai breji. „Au apărut acuzații de violență sexuală legate de conflictul comis de forțele ruse – a explicat Di Carlo. Acestea includ violuri în grup și violuri în fața copiilor. Există, de asemenea, rapoarte de violență sexuală din partea forțelor ucrainene și a milițiilor de protecție civilă”.

Potrivit sectretarului general DiCarlo, ONU investighează acuzațiile primite și desfășoară o misiune ad-hoc pentru drepturile omului în Ucraina. În ultimele zile, Human Rights Watch (prescurtat HRW), o organizație non-guvernamentală care desfășoară activități de cercetare și apărare a drepturilor omului, a intervievat mai mulți ucraineni, inclusiv martori, victime și rezidenți ai teritoriilor ocupate de Rusia, în persoană sau prin telefon. Acești oameni au vorbit despre violurile săvârșite de soldații ruși și au cerut să nu fie înregistrați cu numele lor, ci cu pseudonime. O femeie, care s-a prezentat ca fiind Olga, a povestit ONG-ului că un soldat rus a violat-o de mai multe ori, într-o școală din regiunea Harkov, unde ea se refugiase împreună cu familia. Soldatul, în afară de viol, o și bătea, dar îi și tăia fața, părul și gâtul cu un cuțit. Femeia a  reușit să fugă la la Human Rights Watch, unde a primit îngrijiri medicale și unde a arătat fotografii cu rănile ei de pe față.

Parchetul General al Ucrainei și Curtea Penală Internațională au declanșat și ele anchete în acest sens. Dar, demersurile acestor instituții nu opresc, încă, violurile în zonele de război, și nici nu liniștesc femeile îngrozite nu numai de bombe, ci și de agresiunile sexuale.

Conform drepturilor internaționale ale omului, violul și agresiunea sexuală sunt crime de război și reprezintă o încălcare a dreptului umanitar.