Femeile din Iran, obligate să poarte văl și în mașină. Poliția le supraveghează

Poliţia iraniană reîncepe să supravegheze portul hijab de către femei în maşini, la peste 100 de zile de la moartea în detenţie a tinerei iraniene Mahsa Amini, care a provocat proteste violente în întreaga ţară.

Iranul este zguduit de tulburări după moartea, pe 16 septembrie, a Mahsei Amini, de 22 de ani, care a fost arestată pentru o presupusă încălcare a codului vestimentar strict al femeilor.

„Poliţia a început noua etapă a programului Nazer-1 („supraveghere” în persană, n.r.) în întreaga ţară”, a declarat pentru agenţia de presă Fars un „înalt responsabil” al poliţiei, relatează AFP.

„Trebuie să menţionăm că Nazer-1 se referă la absenţa hijabului în maşini”, a explicat el, poliţia trimiţând ulterior un mesaj text unui contravenient.

Potrivit agenţiei, acest mesaj va fi următorul: „Absenţa vălului a fost observată în maşina dvs. Este necesar să respectaţi normele societăţii şi să vegheaţi ca această acţiune să nu se repete”.

În schimb, ameninţarea prezentă într-o primă versiune a acestui mesaj – care stipula că „dacă acţiunea se repetă, veţi suferi urmări legale şi judiciare” – a fost înlăturată.

Programul Nazer a fost lansat de poliţie în 2020

După mobilizarea care a urmat morţii Mahsei Amini, poliţia moravurilor – care a arestat-o pe tânără în septembrie – a renunţat să mai reţină femeile care mergeau cu capul gol pe stradă şi să le conducă la postul de poliţie.

La începutul lui decembrie, procurorul general iranian Mohammad Jafar Montazeri a declarat că unităţile poliţiei moravurilor – cunoscute sub numele de Gasht-e Ershad (patrulă de orientare) – au fost desfiinţate.

Militanţii rămân însă sceptici la această declaraţie, în lipsa unui anunţ clar în acest sens din partea Ministerului de Interne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...